Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Greet Boonen, CEO van RainPharma. 

1/ Zoek een mooie omgeving rondom jou

Waar je ook bent, creëer een mooie omgeving. In de juiste sfeer kan je open zijn, je verwonderen, je gedachten de vrije loop laten, verbinden met anderen en jezelf zijn. Denk aan frisse lucht, verrassende combinaties in het interieur, geuren, muziek, kleuren of textiel waar je meteen wil aan voelen. In een passend decor, majestueus of net heel klein, gesofisticeerd of net heel natuurlijk, kan je genieten van elk moment.

2/ Geef aandacht aan relaties die je zuurstof geven

Het is heerlijk om tijd te spenderen met mensen die je waardeert en waarvan je houdt. Op zulke momenten vergeet je de tijd. Bovendien groei je volgens mij dankzij het allerbeste gezelschap. Net die vrienden zullen je uitdagen, je verder duwen, je aanmoedigen om je potentieel te benutten en om je verantwoordelijkheid te nemen. Ze zien wat je waard bent ook al zie je dat zelf nog niet. Geef prioriteit aan je vrienden wanneer ze je nodig hebben. Die gemiste momenten komen niet meer terug. Relaties als deze geven je aandacht en zuurstof. Ze zijn onbetaalbaar als het eens iets moeilijker gaat in je leven.

3/ Zoek uit wat exact je energie geeft

Wat doet je motor draaien? Wat steekt er stokken in de wielen? Durf resoluut te kiezen voor wat je energie geeft. Het kostbaarste geschenk is goede energie. Bewaak het daarom goed. Maak beslissingen op basis van je energieniveau. Voel je dat je energielevel naar beneden gaat tijdens een bepaalde periode? Onderzoek de oorzaak en focus op het herstel.

4/ Je kan altijd opnieuw beginnen 

Je bent altijd vrij. Al vind ik vrijheid soms ook een illusie. Maar toch. Zit je niet op het juiste spoor? Pas je niet in de omgeving waarin je terecht bent gekomen? Heb je andere dromen? Weet dat je altijd opnieuw kan beginnen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Elk einde is écht een nieuw begin. Maak de juiste keuzes voor jezelf en help je omgeving bij het maken van een keuze. 

5/ Durf hulp te vragen

Je kan niet alles alleen – al dacht ik het soms wel – en je blinkt ook niet in alles uit, gelukkig maar . Hulp vragen lijkt heel moeilijk, maar eigenlijk willen veel mensen je net wél helpen. Dat is zeker het geval in nood. Vertrouw er op dat je op zulke momenten veel hulp zal krijgen. Weet ook dat je in staat bent om anderen te ondersteunen indien nodig. 

6/ Verwen jezelf

Vanbinnen en vanbuiten. Van kop tot teen. Je lichaam en je geest. Al je zintuigen. Je reist je hele leven met jezelf. Je zorgt dus best goed voor jezelf. Kies merken waar je dezelfde waarden mee deelt, die je vertrouwt en die staan voor de kwaliteit die jij belangrijk vindt. Mijn favoriete merk is uiteraard RainPharma om mijzelf vanbinnen en -buiten te verwennen.

7/ Maak je job

Je bent wie je bent. Je bent je bewust van jezelf: van je talenten, waarden, valkuilen, persoonlijkheid, studies of ervaringen. Kijk eerlijk naar jezelf. Breng die mindset mee naar de onderhandelingstafel. Doe je uiterste best om een job of opdracht te vinden die je zoveel meer geeft dan een vergoeding voor wat je doet. Er zijn meer elementen die een invloed hebben. Kan je bijvoorbeeld groeien? Is er een match met je eigen waarden? Kan je jezelf zijn? Wat wil je leren? Ga voor wat je wil. Haal alles uit de kast om iets te vinden dat je gelukkig maakt en waar je meerwaarde kan bieden. Bestaat de ideale job niet? Creëer dan een functie voor jezelf. Besef wat je te geven hebt. 

8/ Deel je kansen

Heb je veel opportuniteiten gekregen? Bedank de mensen die je een duwtje in de rug hebben gegeven. Grijp je kansen en leer je leven lang. Deel kansen en mogelijkheden met zowat iedereen die je tegenkomt. Dat kan een luisterend oor zijn maar ook een goed gesprek of een aanmoedigende glimlach. Laat talent bloeien door het een kans te geven. Hoe meer deuren je kan openen voor anderen, hoe veerkrachtiger en beter de wereld wordt. 

9/ Maak plezier

Trek eropuit, ontdek de wereld, ga uit je comfortzone, lach je te pletter of geniet van binnenpretjes. Breng vrolijkheid in je team en je relaties. Streef naar plezante en positieve ervaringen zonder de moeilijke momenten te onderdrukken. 

10/ Doe het

Heb je onvervulde, diepe verlangens? Heb je een droom die steeds weer terugkomt? Is er een stap die je wil zetten maar waar je niet voor durft te gaan? Wil je bepaalde relaties lichtjes of drastisch veranderen? Of wil je net uit die gouden kooi? Kan je je niet meer vinden in de waarden van een veranderende bedrijfscultuur? Zeg wat je te zeggen hebt. Verberg je niet achter een regen van excuses en doe het. Durf te kiezen als je de kans hebt en vertrouw erop dat springen je verder zal brengen. 

Benieuwd naar meer? Volg RainPharma via Instagram of neem een kijkje op hun website.

Beeld: The Fresh Light