Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Hannah Van Ongevalle. Ze richtte België’s leading cocktailbar The Pharmacy op. Later startte Hannah ook met haar cocktailcateringbedrijf Tipsy Cake en werd ze mede-eigenaar van Cocktail Maison. Daarnaast is ze medeoprichter van The Epic Club, een network agency voor vrouwen in de hospitalitysector. Zin in levenslessen met een vleugje cocktails? Here we go!

1/ “People will forget what you say, or even what you do, but they will never forget how you made them feel.” 

Deze zin van Maya Angelou is één van mijn favoriete quotes aller tijden. Ik vind het eentje met zoveel betekenis. Bovendien pas ik de quote niet alleen toe in mijn professionele maar ook in persoonlijke leven. Ik vind het enorm belangrijk om altijd respect, dankbaarheid en vriendelijkheid te tonen naar iedereen waarmee ik in aanmerking kom. Of dat nu gaat over de kassierster in een winkel of de CEO van een groot bedrijf, het maakt niet uit. Zelf ben ik onderaan de ladder begonnen. Naarmate ik hoger klom werden sommige mensen vriendelijker – maar alle personen die mij zagen toen ik daar beneden stond, zijn de mensen die ik tot op vandaag niet snel ga vergeten.

2/ Respecteer je grenzen in lichaam en geest

Een tijd geleden kon ik mijn grenzen minder goed afbakenen, tegenwoordig is dat anders. Als het me even te veel wordt las ik een pauze in. Als je naar je lichaam luistert en dat ook met liefde behandelt heb je zoveel meer energie om de dagen door te komen. Bovendien helpt het me ook om niet elke opdracht te willen aanvaarden. Als iets of iemand je niet gelukkig (of rijker) maakt, laat het dan gaan.

3/ Vroeg begonnen is half gewonnen

Vroeger was ik een nachtraaf. Tegenwoordig word ik wakker op het uur da ik vroeger ging slapen. (lacht) Ik vind dat er niets rustgevender is dan ‘s morgens vroeg, voor de mailbox en telefoon ontploft, de tijd te nemen om mijn to-dolijst te maken en erin te vliegen. Ik zie een vroege ochtend als “gewonnen tijd en kan dan zoveel meer bereiken en afwerken: zalig! 

4/ Hou dicht contact met je naasten

Mijn echtgenoot, vrienden en familie zijn enorm belangrijk voor mij. En hoe druk mijn dag, week of maand ook is, ik probeer altijd tijd te maken voor de mensen die me dierbaar zijn. Een snelle lunch, een korte apero of onverwachte barbecue geven mij enorm veel energie om de week door te komen en vooral mijn work-lifebalance op peil te houden.

5/ Keep reinventing yourself 

Iets wat we bijna allemaal hebben moeten doen tijdens de pandemie: jezelf heruitvinden, kijken wat je professionele uitdagingen zijn en ze niet uit de weg gaan. We hebben allerlei aspecten uit onze job of talenten (her)ontdekt en zitten bijschaven waar nodig. Ik ben ervan overtuigd dat je op die manier nieuwe passies en interesses ontdekt. 

6/ Never walk alone

Ik heb een enorm getalenteerd netwerk en geloof in de kracht van anderen. Als ik zelf iets minder goed of niet kan dan geef ik het uit handen. En nee, ik heb het hier niet over de verbouwingen aan je huis of boekhouding. Toen ik de award van ‘Best Belgian Bartender’ in handen mocht nemen en naar de wereldfinale ging, ging ik niet alleen. Ik werkte samen met een chef, grafisch team, stylist en andere bartenders zodat elke opdracht zo compleet mogelijk was. Alleen zo kon ik stralen wanneer ik moest stralen terwijl alle andere toppers hun ding deden. 

7/ Beloon jezelf

Of het nu materieel of emotioneel is: schenk jezelf iets! We mogen er precies weinig over praten en als we het doen, moet het geklasseerd worden als me-time of een cadeautjes voor jezelf. Als ik een grote opdracht heb en alle facturen betaald zijn, durf ik mezelf wel eens te trakteren op iets wat me gelukkig maakt. Ik heb bijvoorbeeld een passie voor mooie kleren, lekker eten en citytrips. Soms is dat ook iets kleins of immaterieel. Ik vind het belangrijk dat ik voel dat ik werk voor mezelf en mijn gezin en niet om op het einde van het jaar mijn belastingen te moeten betalen.

8/ Durf te ondernemen 

Toen ik een paar jaar geleden twijfels had om een pand te kopen en mijn bedrijf uit te breiden zat ik op een avond in The Pharmacy de voor-en nadelen af te wegen met wat vrienden. Eén van hen zei me de simpelste zin die mij de dag erna de sprong deed wagen: “Een ondernemer onderneemt.” Een pand kopen was en is natuurlijk geen gemakkelijke beslissing. Op dat moment was die grote stap ook een financiële uitdaging maar ik geloofde in mezelf en in de kracht van mijn talent. Nu kan ik zeggen dat ik het me nog geen dag beklaagd heb. Dankzij het nieuwe pand kon ik namelijk grotere opdrachten aannemen en groeide mijn zaak zeer snel.

9/ Find your field friends

Ik vind het zeer belangrijk om vrienden te hebben die in dezelfde sector werken. Mijn job kan heel uitdagend zijn. Daarom is het soms ingewikkeld om uit te leggen hoe moeilijk het is tegenover mensen die niet in dezelfde sector zitten. Als ik bijvoorbeeld moet werken in een luxeresort in Mauritius zien mijn vrienden enkel mijn voeten in het zand. Mijn collega’s zien het transport van de cocktails, moeilijkheden met lokale partners en de lange uren. Ook als ik met vragen zit, kan ik altijd bij mijn collega’s terecht. Ik heb het geluk om over contacten te hebben dus een goeie cocktail vinden aan de andere kant van de wereld is nooit een probleem. (lacht)

10/ Face, learn from and go through the difficult times:

Als allerlaatste maar meest belangrijkste levensles: het leven zet je soms voor (schijnbaar) onmogelijke situaties maar ook hier moet je door. Ik ben niet geboren als bartender of misschien zelfs niet als ondernemer. Ik wilde actrice worden. Omdat ik mijn doel niet snel genoeg behaalde, startte ik in de modesector. Als 23-jarige had ik een hoge functie maar toen kwam het besef dat ik meer werkte voor mijn visitekaartje dan voor mijn job. Net toen ik op zoek was naar een nieuwe professionele uitdaging, kreeg mijn man een zwaar ongeval. Hij heeft negen maanden het ziekenhuis verbleven in het Franse Nice, waar we trouwens niet woonden toen het ongeval gebeurde. Daarna begon ik een job als bartender omdat ik deze job kon combineren met mijn lange bezoekjes aan het ziekenhuis. Wanneer hij eindelijk weer bij mij kon zijn besefte ik de moeilijkste periode uit mijn leven voorbij was en dat ik in al dat verdriet en die wanhoop een passie had gevonden voor bartenden. Ik opende The Pharmacy en de rest is geschiedenis. Hoe moeilijk het allemaal ook was, ik vond steun in mijn dichte kring en een kracht in mezelf waarvan ik niet wist dat ik die had. Het ongeval heeft mijn leven overhoop gehaald maar tegelijkertijd in de richting geduwd waarvoor ik bestemd was.

Benieuwd naar meer inzichten van Hannah? Volg haar via Instagram.

Beeld: Nicolas Legein