Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien beste lessen. Hoog tijd om eens een man aan het woord te laten in deze populaire rubriek. Vandaag aan de beurt: Jef Willem. Samen met Nicolas Overmeire maakt hij met het platform Onbespreekbaar mentale gezondheid bespreekbaar. Met Mooshie maken ze merchandise voor hun community. Aan interessante inzichten is er geen gebrek.

1/ Zet een stap terug

Veel verschillende projecten weet ik tot een goed eind te brengen. Ik denk niet dat ik goed ben in alles wat ik doe, maar ik heb wel een principe dat de slaagkans van elk project groter maakt. Stap uit je helikopter en zoom uit op een probleem. Wat is de zuivere essentie van wat er moet gebeuren? Probeer de essentie zo goed te begrijpen zodat je het probleem én de oplossing aan een kind kan uitleggen.

2/ Oogkleppen op en gaan

Ik blijf een verhaal aanhalen van muziekproducent en ondernemer Jimmy Iovine dat ik elke dag nog harder geloof dan de dag ervoor. De reden waarom ze bij een racepaard oogkleppen aanbrengen, is zodat het paard voor zich blijft kijken. Kijkt het paard links of rechts om te zien wat de rest doet? Dan struikelt het. Je kijkt naar jezelf door de ogen van de ander wanneer je te veel aandacht geeft aan wat aan anderen doen. Kijk naar jezelf door je eigen ogen.

3/ Rejection is projection

Uiteraard is het slim om te luisteren naar iemand die veel ervaring heeft. Maar besef dat wat mensen zeggen even veel zegt over de bril waarmee mensen naar de wereld kijken als iets ze zeggen. Wanneer ik negatieve feedback krijg, sta ik meestal even stil om na te denken. Zegt deze persoon dit om mij te helpen of om mij af te breken? Is het afbreken? Gewoon loslaten. Is het feedback dat me oprecht vooruithelpt? Dan nog is het goed om de bedenking te maken. Wanneer iemand tegen mij zegt dat ze niet geloven in één van mijn plannen, hoor ik eigenlijk: “Ik geloof dat wanneer ik in je schoenen zou staan, ik er niet in zou slagen om dat te doen.” Eigenlijk heeft zo’n reactie niet altijd iets met mij te maken.

4/ Bereid een plan b en c voor

Je hoort wel eens vaker, zeker als ondernemer: “Hopelijk komt alles goed!”. Dat klinkt positief, maar volgens mij is het eerder contraproductief. Soms loop het eens verkeerd, dat hoort bij het leven. Ik denk daarom proactief na. Wat kan er mislopen bij plan x of y? Dankzij die vraag ben ik op zijn minst voorbereid. Ook wanneer het slecht gaat. Eigenlijk is het een beetje zoals een brandoefening. Als je nog een plan moet bedenken wanneer de boel al in de fik staat en je de paniek al ervaart, zouden je plannen wel eens in rook kunnen opgaan. Pun intended.

Jef Onbespreekbaar
© ALTASEB VAN DEN BROECK

Een opportuniteit is er om je iets te leren of om een andere weg in te slaan.

– Jef

5/ Amor fati

We maken allemaal moeilijke momenten mee in het leven. Maar niet elke intense gebeurtenis breekt ons. De Romeinse stoïcijnen vertaalden dit in ‘Amor fati’. Alles wat op ons afkomt is een opportuniteit. Een opportuniteit is er om je iets te leren of om een andere weg in te slaan.

6/ Het obstakel is de weg

Als we obstakels altijd omzeilen, leren we meestal niets. Bruce Lee zei: “Hoop niet op een makkelijk leven, maar op de tools om te leren omgaan met een moeilijk leven.” We verdienen allemaal het zelfvertrouwen om te leren en te mogen omgaan met obstakels. Zelfvertrouwen is beslissen dat je niet stopt. Het betekent niet dat je nooit gaat falen.

7/ Definieer wat succes voor je betekent

Voor je iets doet, is het interessant om na te denken wanneer iets voor je geslaagd is. Als je succes en geluk laat bepalen door andere mensen, saboteer je jezelf om altijd afhankelijk te zijn van anderen. Ook van diegene die geen goede intenties met je hebben.

8/ Maak een to don’t lijst

Heb je een lange to-dolijst? Toegegeven, ik ben geen pro in lijstjes maken. Een goede truc die me tegenwoordig vooruithelpt, is een lijst maken met dingen die je niét gaat doen. Op je to-dolijst zet je maximum drie dingen tegelijk. Het daagt je uit om na te denken wat echt belangrijk is en wat nog even kan wachten. Die dingen die ik niet doe, zet ik op een roadmap. Een kanbanbord is hier een goede oplossing voor. Zo’n bord bezorgt je minder stress en geeft je aangenaam gevoel.

9/ The art of singletasking

Wist je dat het gemiddeld zo’n veertig minuten lang duurt vooraleer je terug in dezelfde flow zit als je uit je concentratie wordt gehaald? Ik ben een voorstander van the art of single tasking. Deze techniek is een perfecte combinatie met een to don’t lijst. Ik durf zelfs te zeggen dat ik véél meer krijg afgewerkt op deze manier. (lacht)

10/ Verlaag de prestatiedruk

Verlaag de drempel voor jezelf. Onderneem een nieuw project alsof het een experiment is. Een goede voorbereiding is  een must maar je project is geen alles of niets belssing. Het is oké als iets niet loopt zoals je hoopte dat het zou lopen. Merkwaardig maar waar, deze denktechniek verlaagt mijn prestatiedruk, waardoor ik automatisch beter presteer.

Meer Jef? Volg Onbespreekbaar via Instagram.

Beeld: Altaseb Van den broeck