Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Jessica De Block, founder van Antwerp Avenue en co-founder van Alfavrouwen. Dit zijn haar tien levenslessen.

1/ ‘If you want to play with the big dogs, don’t be a puppy’

Ik wil altijd naar het volgende level. Om daar te geraken heb ik geleerd om altijd kritisch te kijken naar mijzelf, in elk stadium. Het is makkelijk om te zeggen dat de markt niet mee wil, of je klanten het niet begrijpen maar het is veel moeilijker om toe te geven dat je product niet goed genoeg is. Wil je groeien, dan komt daar heel wat ownership bij kijken. Je bent verantwoordelijk voor je eigen daden. Daarom raad ik iedereen aan om kritisch naar zichzelf te kijken in plaats van de buitenwereld te bekritiseren.

2/ Succes is onvermijdelijk als je je zeilen aanpast aan de wind

Vandaag starten velen een business vanuit het idee: het is erop of eronder. Die mindset werkt verlammend. Begin gewoon, ook al is je businessmodel niet waterdicht, of je financieel plan voor 2025 nog niet tot in de puntjes uitgewerkt. Het is veel belangrijker om te starten en vervolgens feedback te verzamelen, dan je idee achter de schermen te blijven perfectioneren. Je omzet is in die eerste maand misschien niet fantastisch, maar geloof me, als je aanbod goed zit, dan komt dat wel. Net door te durven, krijg je de kans om je business constant bij te schaven.

3/ Diversifieer (tot op een bepaalde hoogte)

Toen ik met Antwerp Avenue startte, haalde ik omzetten van ongeveer duizend euro per maand. Ik was ontzettend fier. (lacht) Toch was dit niet genoeg om er fulltime van te leven. Daarom combineerde ik Antwerp Avenue met andere opdrachten. Zo deed ik de socialmediamarketing voor kleine bedrijven, grafisch werk en influenceropdrachten. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik me nooit zorgen moest maken over de financiële groei van Antwerp Avenue. Hierdoor kreeg het bedrijf de kans om organisch te groeien. Het nadeel van diversifiëren: het is moeilijk om te blijven focussen. Sommige opdrachten mogen dan wel goed betaald zijn, ze leiden je weg van je corebusiness. Op zo’n moment is het goed om op langere termijn te denken, lees: tien, vijftien jaar, in plaats van aan het einde van de maand. Als je dat kan, en het potentieel van je business inziet, wacht je een mooie toekomst.

4/ Vergelijken is gevaarlijk

Toen ik in 2015 mijn eigen zaak opstartte, had ik de keuze uit twee rolmodellen: Ellen Kegels of Laurentine Van Landeghem. Dat was het, want alle andere ondernemers waren mannen. (lacht) Vandaag zijn er ontzettend veel ondernemende vrouwen en het is makkelijk om je op basis van hun Instagram-profiel met hen te vergelijken. Weet dat dat totaal geen zin heeft. Ik trap soms zelf nog in die val, wanneer ik bijvoorbeeld omzetten van mijn studenten zie verschijnen. Dan denk ik: ‘Wauw! Da’s knap zo kort na je lancering!’ Maar dan besef ik snel dat mijn pad uniek is, en dat ik me niet moet laten leiden door de cijfers of verhalen van anderen. Laat je inspireren door anderen, maar stop met jezelf te vergelijken want dat werkt verlammend.

5/ Niet iedereen heeft dezelfde waarden en normen

Mag je van jezelf zeggen dat je goedhartig bent? (lacht) Nee serieus, ik heb het beste voor met iedereen, en ik ga er automatisch van uit dat anderen ook zo ingesteld zijn. Maar dat is dus niet zo… Er zijn mensen die het niet erg vinden om hun ellenbogen te gebruiken, of een leugentje om best wil. Ik leerde ondertussen dat ik er best wat tijd laat overgaan, en iemand niet meteen vertrouw na een eerste goede indruk. Mensen moeten mijn vertrouwen echt wel verdienen.

6/ Pick your battles

Je hebt geen energie of tijd in overvloed, dus wees er zuinig mee. Voor mij is tijd mijn hoogste goed. Je kan altijd meer geld verdienen, maar tijd verdien je nooit meer terug. Dat is een belangrijke les geweest, want ik sprong er niet altijd zo zuinig mee om. Door hierbij stil te staan, ben ik veel minder snel boos om dingen die ik toch niet kan veranderen. Ik leer ook mijn grenzen aangeven, al is dat iets waar ik nog elke dag aan werk. Ik ben een gever en moet leren om wat energie voor mijzelf te houden. Als ik dat niet doe, dan kan ik daar echt verdrietig over zijn. Ik heb een stukje van mijn beste zelf nodig om een leuk leven te leiden.

7/ Kies voor iemand die je ondersteunt

Ik ben al jaren samen met mijn lief. Als ik één ding geleerd heb op relationeel vlak, dan is het wel dat het ongelofelijk belangrijk is om met iemand samen te zijn die jou en je keuzes respecteert. Staat je partner in de weg van je groei, dan is dat niet de persoon waar jij gelukkig mee zal worden. Ik heb mezelf nooit kleiner moeten maken, maar ik weet dat er vrouwen zijn die dat wel moeten doen, en dat is jammer. Het is oké om onderling te beslissen om een stapje terug te zetten, maar het is niet oké om dat te doen, simpelweg omdat het van je verwacht wordt als vrouw.

8/ Mindest is alles

Toen ik negentien was, werd ik chronisch ziek verklaard. Op papier ben ik dat dus nog steeds, maar ik weiger mezelf zo te zien, laat staan dat ik mezelf een patiënt noem. Toen de diagnose gesteld werd, zeiden de dokters dat ik nooit meer dezelfde zou zijn, laat staan dat ik opnieuw voor de volle 100% zou kunnen functioneren. Ik weet nog dat ik dacht: ‘We’ll see about that!’ en ik ben blij dat ik gelijk gekregen heb. Wat mij enorm geholpen heeft, is positief in het leven staan. Je mindset is alles, zeker wanneer je een tegenslag te verwerken krijgt.

9/ Een extra uurtje slaap doet wonderen

Wanneer ik ’s morgens voel dat ik nog niet uitgeslapen ben, en mijn agenda het toelaat, dan slaap ik nog een uurtje extra. Ik maak me niet druk om de taken die ik op dat moment uitstel, want ik weet dat ik daarna beter uitgerust en dus productiever zal zijn. Het heeft volgens mij geen zin om te knallen, dag en nacht, want zoiets wreekt zich toch. Je krijgt stress, je cortisol gaat pieken, je vitale functies gaan in slaapstand en je lichaam geraakt uitgeput. Ik probeer in het weekend mijn laptop dicht te laten en ook ’s avonds geen mails meer te beantwoorden. Ook dat is work in progress. (lacht)

10/ Durf manifesteren

Spiritualiteit is een belangrijk onderdeel van mijn leven en ik hou ervan om te manifesteren. Door te focussen op het positieve, trek ik veel minder negativiteit aan, daar ben ik van overtuigd. Als je je constant afvraagt waarom bepaalde onprettige zaken jou moeten overkomen, dan zeg je eigenlijk tegen het universum: ‘Geef mij nog maar wat van die bullshit.’ Daarom sta ik bewust stil bij alle positieve zaken die mij overkomen en ben ik elke dag dankbaar voor de mensen – en de dieren met wie ik mij mag omringen. (lacht) Vorige week is er iets ergs gebeurd en ik heb het universum gevraagd om me te helpen. Plots zag ik heel veel cijfercombinaties opduiken, zoals 4444 of 8888 of 2222. Ik geloof dat dat het universum was dat mij wilde laten voelen dat ik niet alleen was. Vervolgens werden er zaken uit mijn handen genomen, alsof mijn weg werd vrijgemaakt zodat ik me op het voorval kon focussen. Je moet me niet geloven, maar mij helpt het enorm. Ik besef dat ik het allemaal zelf moet doen, maar het voelt goed om er niet alleen voor te staan.

 

Krijg je niet genoeg van Jessica? Volg haar op Instagram.

Beeld: Leentje Schoofs