Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Jitske Van De Veire, ‘dochter van’, eigenaar van De Wakko Kapper in Gent en trotse woordvoerster van ‘Wel jong niet hetero’. 

1/ Je leeft maar een keer

“Jitske, we zijn hier echt maar één keer”, zei papa vroeger vaak tegen mij. Ook nu kan ik deze reminder nog geregeld gebruiken. Ik heb gigantisch veel faalangst en dat kan best verlammend werken. Deze woorden helpen me om die angst te overwinnen.

2/ Durf tegen de muur te lopen

Die muur staat er met een reden, dus durf er ook eens tegen te lopen. Ikzelf ben er al ontelbare keren tegenaan geknald, de ene keer al wat harder dan de andere. Niet elke les die je leert is even leuk, maar je wordt er telkens wel weer wat wijzer van.

3/ Spring

Toen mijn voormalige baas, Peter Platel, me vroeg om De Wakko Kapper in Gent over te nemen, heb ik bijna onmiddellijk ja gezegd. De sprong die ik daarna nam, zette heel mijn leven op z’n kop, maar het was de mooiste sprong die ik de voorbije vijfentwintig jaar heb genomen. Er zijn altijd risico’s, maar die neem ik er met veel plezier bij.

4/ Luister naar je buikgevoel

Een tip die ik onlangs meekreeg van Peter: als je moeilijke beslissingen moet maken, leg dan even je hand op je hart of buik, denk na over de beslissing die moet gemaakt worden en voel hoe jouw lichaam daarop reageert. Begint je hart sneller te kloppen of krijg je juist dat rustige gevoel? Aan die tip heb ik al heel veel gehad.

5/ Jouw mening telt

Ik ben vaak bezig met de mening van anderen: vrienden, familie, mijn lief… Soms is hun mening waardevol, maar zelfs dan mag je je er niet te sterk door laten leiden. Ik besef nu steeds meer dat mijn eigen mening de beste is, ook als ze niet de juiste blijkt te zijn. Het is mijn mening en dat is wat telt.

6/ Durf nee te zeggen

Niets zo moeilijk als nee zeggen tegen dat leuke evenement of de opening van de nieuwste tent van ‘t stad. En toch mag dat ook wel eens. Ik oefen er nog steeds op en dat gaat niet altijd even vlot, maar nee zeggen kan zo enorm opluchten.

7/ Het is oké om een ego hebben

Op professioneel vlak merk ik dat het nodig is om toch een beetje een ego te hebben. Durf jezelf op nummer één te zetten, geef jezelf af en toe een schouderklopje en voel je daar vervolgens ook niet schuldig om. Het lukt niet altijd even goed, maar door het te proberen, kom je al een heel eind.

8/ Vergeet jezelf niet

Ik loop mezelf wel eens voorbij, durf niet altijd nee te zeggen en heb geregeld last van fear of missing out. Zo vergeet ik dat mijn hoofd ook echt rust nodig heeft. Daar probeer ik nu elke dag bewust aan te werken. Sinds kort heb ik ook een personal trainer. Zij laat me twee keer per week goed afzien en helpt me om mijn hoofd even leeg te maken.

9/ Vergeet de rest niet

Wanneer je 24/7 bezig bent met je eigen zaak, durf je je vrienden, familie en lief al eens te vergeten. Onthou dat zij er altijd voor jou zullen zijn als het even teveel wordt. Koester hen en zorg ervoor dat je ook voldoende tijd vrijmaakt voor zij die langs jouw zijnlijn staan.

10/ Wees dankbaar en beschouw niks als vanzelfsprekend

Ik heb intussen een paar prachtige kansen gekregen, maar heb daar ook heel hard voor gewerkt. Niks wordt zomaar in je schoot geworpen en ik ben enorm dankbaar dat ik dit besef al vroeg mocht leren.

Meer Jitske? Volg haar dan via Instagram.

Foto: Sophie de Muynck