Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Joke Michiel, zaakvoerder van de Gentse sterrenzaak Souvenir. 

1/ Vermijd overwhelm 

Alle taken die minder dan vijf minuten duren, doe ik meteen. Van uitstellen komt opstapelen. Zo word ik ‘overwhelmed’ en dat wil ik vermijden. Zegt er iemand van mijn team dat er iets moet besteld worden, dan haal ik meteen mijn laptop erbij en mail ik die bestelling door. Zoiets duurt soms maar twee minuten en dan moet ik er niet meer aan denken. Daardoor schakel ik ook het risico uit dat ik het vergeet. 

2/ Kies een richting die goed voelt  

Authenticiteit vind ik heel belangrijk om de identiteit van een onderneming te bepalen. Een sterke identiteit is eveneens de belangrijkste marketingtool die je hebt. Bepaal wie je bent, waarvoor je staat en waar je naartoe wil. Kies een richting en volg die. Mijn zaak is een eigenzinnig en avantgardistisch gastronomisch restaurant dat niet de klassieke paden betreedt. Dat is uitdagend, maar dat maakt ons net uniek. Mijn man en ik hebben er ons altijd bij neergelegd dat we niet iedereen kunnen pleasen

3/ Neem geen blad voor de mond

Geloof me, stilletjes zwijgen en altijd jaknikken heeft nog niemand succesvol gemaakt. Zeg wat je denkt. Geloof in wat je zelf denkt. Jouw mening en ideeën tellen. Dat is volgens mij wel hét recept voor succes. 

4/ Zet in op je meest productieve uren 

Ik probeer altijd om tussen 5.00 à 5.30 uur op te staan, ook al werk ik sommige dagen tot rond middernacht. Het is een goede gewoonte die ik van thuis uit mee gekregen heb. Die vroege uren zijn mijn meest productieve uren van de dag. Dan maak ik de financiële analyse van de dag ervoor, controleer ik alvast de eerste mails en overloop ik wat de dag zal brengen.
Souvenir Joke Bossy
© HEIKKI VERDURME
“Geef niet alleen het beste van jezelf maar ook het beste aan jezelf.” 
– Joke

5/ Respect voor je team boven alles 

Een klant is altijd zeer welkom en mag rekenen op de beste service. Maar dat betekent niet dat een klant het recht heeft tot wangedrag enkel en alleen omdat hij of zij betaalt. Beleefdheid en respect mag je afdwingen. Personeel uitschelden, seksuele intimidatie of racisme hoef je écht niet te pikken van klanten, ongeacht welk bedrag ze ook spenderen bij jou. Zelfrespect en zorg voor je team staan voorop.

6/ Vul elkaar aan

Zie talenten en tekortkomingen bij jezelf en bij je team als complementair. Laat mensen gerust uitblinken in hun beste talenten en steek tekortkomingen niet weg. In ons team elimineerden mijn man en ik hiërarchie om machtsverhoudingen te vermijden. Mensen moeten elkaar aanvullen en als team het beste bereiken.

7/ Wees niet altijd bereikbaar 

Sinds een paar jaar ontvang ik geen professionele mails meer op mijn telefoon. Die gewoonte neemt heel wat stress weg. Vaak gaan die mails over zaken die ik onderweg toch niet kan oplossen of beantwoorden. Ik check enkele keren per dag mijn inbox op mijn computer en handel dan alles meteen af. Telefonisch ben ik wel bereikbaar maar eerder voor dringende zaken zoals een lastminutereservering of als het om de kinderen gaat.

8/ Maak bewuste keuzes voor je gezin

Sinds een vijftal jaar synchroniseren we de werking van ons restaurant met ons gezinsleven. Zo zijn we in het weekend en in schoolvakanties gesloten. Op woensdagmiddag zijn we ook bij de kinderen. Dat is een bewuste keuze want ik wil mijn kinderen graag zien opgroeien. Ze zijn maar één keer klein.

9/ Zorg voor pit 

Ik ben een vrouw van projectjes. Loopt een project goed, dan kriebelt het bij mij al om iets anders te doen. Ik heb nevenprojecten nodig om geboeid te blijven. Momenteel zetel ik in een denktank voor nieuwe strategieën van Toerisme West-Vlaanderen, ben ik culinaire ambassadeur voor Toerisme Vlaanderen en probeer ik een internationaal culinair congres naar Gent te brengen in 2024. Dat is veel, maar leuk! Ik hou ervan om mijn gedachten te verruimen en op iets anders te zetten. Daarbovenop breidt mijn netwerk uit. Door met andere opdrachten bezig te zijn, krijg ik net meer zin om ons restaurant te blijven innoveren. 

10/ Leg zelfzorgmomenten vast in je agenda 

Ik plan vaste momenten in voor mezelf. Zo liggen manicure- en kappersafspraken voor een heel jaar vast zodat die momenten niet in het gedrang komen. Maar ik laat ook ruimte voor spontane plannen zoals een lunch of wandeling met een vriendin. Ook die momenten zijn belangrijk. Geef niet alleen het beste van jezelf maar ook het beste aan jezelf.

Meer Joke? Volg haar via Instagram.

Beeld: Heikki Verdurme