Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Kim Kortenray, founder van branding- en marketingbureau The Marketing Factory.

1. Verzamel een dream team om je heen

Dit is veruit de grootste les van mijn leven. Al een aantal jaar heb ik zowel privé als zakelijk hele fijne mensen om mij heen. We zijn er voor elkaar, gunnen elkaar alles en bij tegenslagen staan we voor elkaar klaar. Het is een klein team van mensen die hun leven leiden op hun voorwaarden. Ze zijn in staat hun dromen waar te maken en hun eigen geluk te creëren. Door jezelf te omringen met mensen met dezelfde mindset, kan je samen groeien en elkaar omhoog helpen. Je wordt niet langer tegengehouden door mensen die jaloers zijn of je klein houden. Sinds ik afscheid heb genomen van vrienden of partners die niets toevoegen aan mijn leven, heb ik de grootste persoonlijke groei doorgemaakt. Kortom: alleen kom je ver, maar samen bereik je de top!

2. Niet iedereen is hetzelfde

Ik ben opgegroeid in de horeca en daarna ben ik naar de Hoge Hotelschool in Den Haag geweest en heb ik in de hotellerie gewerkt. Daar is de mentaliteit: delen is vermenigvuldigen en geven is ontvangen. Toen ik als zelfstandige begon, dacht ik dat iedereen die vanzelfsprekende normen en waarden had, maar helaas. Niet iedereen heeft pure intenties en heeft het beste met je voor. Daar ben ik heel vaak tegenaan gelopen, maar ik heb me altijd voorgenomen dat ik mezelf nooit zal veranderen omdat anderen slechte bedoelingen hebben. Je wordt wél voorzichtiger en door levenservaring pik je de signalen sneller op.

3. Leef vanuit dankbaarheid

Het leven bestaat uit ups en downs, maar wat mij ontzettend heeft geholpen, is om bij tegenslagen te focussen op wat ik wél heb. Even een moment van reflectie, dankbaarheid voor de kleine dingen in het leven, de mensen die er voor je zijn en trots zijn op wat je tot nu toe bereikt hebt. Dat helpt me om een negatieve situatie los te laten of om te buigen naar iets positiefs en zo weer in een goede flow te komen.

4. Alles gebeurt met een reden

Ik geloof dat alles gebeurt met een reden. Hoe vervelend een situatie ook was, het is ergens voor nodig geweest. Wederom probeer ik altijd te reflecteren en te leren uit de situatie. Als je handelt uit oprechtheid, pure intenties hebt en focust op je eigen pad, werk en situatie, kan je er altijd op vertrouwen dat alles weer goedkomt.

5. Laat je niet afleiden

Focus is essentieel. Ook al is focussen soms lastig, want je hebt zo veel mogelijkheden en kansen. Hieromtrent heb ik eigenlijk maar een ding geleerd: volg je onderbuikgevoel. Luister niet te veel naar anderen; als iets niet goed voelt voor jou, doe het dan niet. Dat geldt ook andersom: als jij voelt en volledig overtuigd bent dat je de juiste stappen zet, laat je dan door niemand tegenhouden.

6. Laat je niet leiden door angst

We hebben allemaal onze onzekerheden, maar laat je leven niet leiden door angst. Als ik me zorgen maak of onzeker ben, vraag ik mezelf af: wat is het ergste dat kan gebeuren? Vaak valt het antwoord enorm mee en dan stap ik snel over die angst heen.

7. ‘Keep your head and standards high’

Verlaag jezelf nooit naar het niveau van een ander. Ik kan heel slecht tegen mensen die een negatieve mindset hebben, jaloers zijn, voor alles een excuus hebben in het leven, die nooit tevreden zijn of erger nog: die slechte bedoelingen hebben. Af en toe loop je tegen dat soort mensen aan en hoe vervelend dat ook is of welk onrecht je ook wordt aangedaan: verlaag jezelf nóóit. Laat je niet gek maken door je emoties. Ik heb altijd geleerd dat wie goed doet, goed ontmoet.

8. Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf

Grenzen bepalen vind ik het moeilijkste in het leven, want ik help anderen graag. Hoe vaker ik nee zeg tegen dingen die me niets opleveren, hoe beter ik me voel en hoe meer er op mijn pad komt. Nee zeggen is ruimte creëren voor wat je écht wil.

9. Blijf zaaien tijdens het oogsten

Je mag ontzettend dankbaar zijn als je succesvol bent en elke dag geld verdient. Hou die gedachte zeker vast! Vergeet alleen niet dat ondernemen bestaat uit continu zaaien en oogsten. Soms raakt je oogst op en moet je opnieuw zaaien; dan wil je niet te laat zijn. Blijf dus ook in succesvolle tijden geven en delen, zodat je weer kunt oogsten wanneer nodig. Zorg dat je zichtbaar bent voor jouw ideale klant, ook in periodes dat je geen ruimte hebt voor nieuw werk. Daar pluk je later de vruchten van.

10. Vertrouw op jezelf

Mensen kopen van mensen en elk mens is uniek, dus ook jij. Ik heb het niet zo voor het begrip ‘concurrentie’, omdat iemands ‘waarom’ en werkwijze het belangrijkste is. Kijk niet te veel naar anderen, maar ontdek en benadruk jouw kwaliteiten, deel je visie en vertel waarom je doet wat je doet. Zo maak je een echte verbinding met de klanten die bij je passen.

 

Meer Kim? Volg haar dan via Instagram.

Beeld: Shot by Olga