Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Kim Vervaet, interieurontwerpster en liefhebber van alles Scandinavisch.

1/ Een uur natuur

Boslucht zorgt voor meer energie en concentratie en minder stress en vermoeidheid. Na een drukke dag doe ik niets liever dan tot rust komen door een wandeling in de natuur. Misschien staat dat ‘uurtje natuur’ voor jou gelijk aan een les yoga of even sporten? Wat het ook mag zijn, ga op zoek naar een manier om tot jezelf te komen. Me-time is ontzettend kostbaar.

2/ Wees mild

Als ondernemer kriebelt het voortdurend om nieuwe dingen te proberen. Soms zal je daarin slagen, soms ook niet. Iedereen maakt fouten dus onthou dat we allemaal mensen zijn. Wees mild voor jezelf en voor elkaar. Oordeel niet te snel en help elkaar om fouten in te zien. Communiceer en leer. Neem niets te persoonlijk en laat je hoofd niet te snel hangen. Reflecteer, evalueer en bedenk hoe het beter kan. Alleen zo kan je groeien.

3/ Verleg je grenzen

Aan alle controlefreaks: dit is een moeilijke! Zo ervaar ik het toch. Iets doen wat je nooit eerder hebt gedaan, waar je weinig over weet of waar je je minder comfortabel bij voelt, vraagt moed. Laat je niet afschrikken door opdrachten die ‘te groot’ of ‘te anders’ zijn. Het is goed om af en toe zo’n uitdaging aan te gaan. Door je grenzen te verleggen, word je alleen maar sterker. Zo vroeg één van mijn leveranciers me onlangs of ik wou meewerken aan een programma voor de Deense televisie. Niets van dat voorstel voelde makkelijk of comfortabel aan, integendeel! Ik zei ja met een bang hartje en knikkende knieën. Maar hé, ik heb het overleefd en kreeg er een hoop zelfvertrouwen voor in de plaats.

4/ Hyggesokker

We stellen ons geluk vaak uit en wachten op een reis, een aankoop of een ontmoeting. Maar wat als je beseft dat je geluk daar niet van af hoeft te hangen en je het ook gewoon nu kan beleven? Mijn stiekeme geluksmoment is thuiskomen op een druilerige herfstavond en mijn hyggesokker of ‘gezellige kousen’ aantrekken. Ik geniet van die kleine geluksmomentjes en maak er iets moois en comfortabels van. De Scandinaviërs vatten dit samen in één woord: hygge, geniet van het moment.

5/ Doe wie je bent

Wat ik doe, doe ik vanuit mijn hart en ziel. Het voelt juist en ik word er gelukkig van. Daar streven we toch allemaal naar? Gelukkig zijn met jezelf én met je leven. Mijn nicht Charlotte De Mey verwoordde dit heel mooi in de titel van haar boek: ‘Doen wie je bent.’ Blijf in je eigen kracht staan en beweeg, adem en handel volledig vanuit wie je bent. Die houvast zal nooit teleurstellen.

6/ Slecht weer bestaat niet

Hoe hard je het soms ook te verduren krijgt, blijf positief. Het is een manier van overleven, een manier om ons sterker te maken en weer door te gaan. In elke negatieve situatie kan je wel een lichtpuntje vinden. Iets dat nu of op termijn iets goeds met zich meebrengt of jou weer wat sterker maakt. Het is maar hoe je het bekijkt, of zoals het Noorse spreekwoord zegt: ‘slecht weer bestaat niet, slechte kledij wel’.

7/ Geef eens een knuffel

Ik een knuffelaar? Absoluut niet. Maar wanneer iemand me geholpen heeft, iets liefs voor me deed of me met enkele woorden weer rustig kon maken, komt zo’n gebaar volledig vanzelf. Het is zo belangrijk om dankbaar te zijn voor de mensen rondom jou. Zonder hen sta je niet waar je nu staat. Ze zouden alles voor je doen en staan altijd voor je klaar, wat er ook gebeurt. Kom hier, dan geef ik je een knuffel!

8/ Het leven is een schaterlach

Dé leuze van mijn opa. Als kind begreep ik er niets van, nu kan ik alleen maar glimlachen en zeggen dat hij groot gelijk heeft. Neem het leven niet te serieus en lach een keertje in de plaats.

9/ Breng balans in je leven

Als ondernemer race je van het ene project naar het andere, en van de was en de plas terug naar je pc. Dit herken je zeker en vast! Mijn tip: maak af en toe tijd voor de dingen die je echt gelukkig maken. Door evenwicht te vinden tussen werk en ontspanning blijf je stress de baas. Streef naar balans. Zo ga je veel bewuster leven en nog meer genieten van de kleine gelukjes rondom jou. Zoals de Zweden het zouden verwoorden: ‘leef lagom’.

10/ Heb vertrouwen

In jezelf, maar ook in anderen. Vertrouwen geeft vertrouwen. Het is de klik die je voelt tussen jou en de ander. Je voelt het gewoon wanneer die er is. De langste en mooiste samenwerkingen, vriendschappen en relaties zijn gebouwd op wederzijds vertrouwen. Het vertrouwen krijgen van anderen maakt je bovendien sterk en geeft je zelfvertrouwen een boost. Zo kan je de beste versie van jezelf zijn.

Meer Kim? Volg haar dan via Instagram.

Beeld: Femke Leemans