Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Klara Verzele, community & influencer marketing manager bij Influo.

1/ Hou van jezelf en draag zorg voor je lichaam

Self love keeps you strong. Voor mij gaat zorg dragen voor jezelf over de balans tussen het mentale en het fysieke. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Een goeie mentor en begeleiding zijn daarbij cruciaal. Voor de fysieke begeleiding kan ik rekenen op het team van LEAN. Voor mijn mentale gezondheid zoek ik rust in de alternatieve therapieën. 

2/ Bouw voldoende rustmomenten in

Door mijn job in social media had ik het gevoel altijd “aan” te moeten staan. Stilaan leerde ik dat het oké is om even helemaal niets te doen. Nu probeer ik het eerste en het laatste uur van de dag volledig voor mezelf te nemen. Ik blijf dan ver weg van de prikkels van buitenaf. Als kind hadden we voor het slapengaan een duidelijke routine: pyjama aan, tanden poetsen, verhaaltje lezen … Zo’n routine geeft onze hersenen het signaal dat het tijd is om te rusten. Als volwassene gooien we die routine overboord, terwijl ze ons net kan helpen om rust te vinden.

3/ Zoek geluk in de kleine dingen

Ga elke dag op zoek naar de kleine dingen die je gelukkig maken of waarvoor je dankbaar bent. Het gefluit van de vogels, een lekkere lunch, de vriendelijke lach van een onbekende op straat, een moment met vrienden … Vele kleine dingen maken samen één groot geluk. Ze helpen je bovendien te relativeren wanneer het even wat minder gaat.

4/ Hou een journal bij

Een journal is een dagboek of logboek waarin je elke dag je inzichten, ideeën, acties en voornemens opschrijft. Zo herinner je jezelf aan wat voor jou belangrijk is en waar je focus ligt. Je gedachten hebben immers een grote invloed op de richting die je uitgaat. Daarnaast werkt journaling ook stressverlagend. Door de dingen op te schrijven, zijn ze uit je hoofd en vind je rust. Dit wordt soms ook mindsweep genoemd.

5/ Leef in het nu

Een quote die me altijd is bijgebleven: “You make your life hard by always being in your head. Life is simple, get out of your head and get into the moment”.  Verwachtingen kunnen de realiteit wel eens verpesten. Het verleden is voorbij en de toekomst zal er altijd anders uitzien dan we in gedachten hebben. In het nu leven is de grootste les die ik tot nu toe geleerd heb. De tijd vliegt en we moeten écht van elk moment genieten.

6/ Laat je omringen door mensen die je inspireren

Ik vind het heel belangrijk om mezelf te omringen met mensen die me inspireren. Mensen waarbij ik mezelf kan zijn, door wie ik een betere versie van mezelf wordt en die me helpen groeien, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Ik ben enorm geïnteresseerd in de verhalen en passies van anderen. Daarin ga ik dan steeds op zoek naar nieuwe levenslessen.

7/ Splits grote dromen op in kleine taken

Het is heel mooi om groot te dromen, alleen lijken die dromen soms ver weg en moeilijk haalbaar. Ik wil steeds onmiddellijk van A naar Z gaan, maar in realiteit is het meestal niet zo eenvoudig. Splits je grote droom daarom op in kleine taken en ga stap voor stap. Je moet écht alle stapjes doorlopen, de 24 letters van het alfabet, voor je het grote einddoel kan bereiken. Uiteindelijk haal je daar zoveel meer voldoening uit dan wanneer je onmiddellijk van A naar Z zou gaan.

8/ Heb lief 

I love love. Liefde maakt me oprecht gelukkig. Het zit in kleine gebaren en mooie momenten. Mijn tip: heb lief, niet omdat je iets terug verwacht, maar omdat je het oprecht meent. Doe het met heel je hart en telkens opnieuw. Sluit jezelf nooit af want liefde is open en onvoorwaardelijk. Je moet liefde zien als een hoopje zand in je hand. Knijp je je hand dicht, dan glipt het zand tussen je vingers weg. Laat je het zand op je open hand liggen, dan zal het voor altijd blijven.

9/ Wees jezelf

Be you, do you, for you. Wees altijd jezelf en besef dat dat goed genoeg is. Ben je trots op wie je bent, volg je je passie en ben je eerlijk met jezelf? Dan hoef je nergens voor te veranderen. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar investeer die energie liever in jezelf. Zorg dat je eerst de liefde en herkenning bij jezelf vindt. Kijk straks eens in de spiegel en zeg: “Ik ben goed bezig, ik ben trots op jou.”

10/ Reis de wereld rond

Trek eropuit en laat je inspireren door andere culturen en impressies. Reis voor je opleiding, je gezondheid, om even weg te zijn en om verschillende soorten schoonheid te appreciëren. Reizen helpt je om de beperkingen van je eigen mindset te begrijpen, even te resetten en je geest te verruimen. Je leert jezelf op een andere manier kennen en groeit als persoon. En vooral: je zal je eigen “thuis” nog meer appreciëren.

Meer Klara? Volg haar dan via Instagram.

Beeld: Wouter Struyf