Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand neemt Lana Bauwens de fakkel over. Zij is niet alleen de host van de podcast ‘Heksen Dragen Sneakers’ maar ook mentor, spreker en auteur.

1/ Altijd blijven dromen

Mijn verhaal begint zes jaar geleden. Niet met een droom, maar met een ziekenhuisbed en de diagnose van darmkanker. Als je me vraagt wat me geholpen heeft om de kanker te overwinnen, dan is het dromen. Ik droomde ervan om een kattenadoptiecafé. te openen en in dat ziekenhuisbed besefte ik dat niets of niemand me ging tegenhouden. Op dat moment had ik een tweede kans gekregen. Die duidelijke visie van wat ik wilde doen, heeft me door de donkerste dagen geholpen. Een droom hebben en die kunnen visualiseren is waar je levensenergie vandaan komt. Die energie heb je als ondernemer erg nodig.

2/ Dankbaarheid is mijn drijfveer

Het is misschien moeilijk te geloven, maar ergens ben ik dankbaar dat ik kanker heb gekregen. Ik weet het: ik kan dit alleen maar schrijven omdat ik gezond ben en de mogelijkheid heb om mijn leven te leiden zoals ik wil. Maar door ziek te worden heb ik mezelf zoveel beter leren kennen en durf ik nu voluit te leven. Als ondernemer komen er moeilijke momenten op je pad en ik waardeer dat ik die momenten mag ervaren én eruit kan leren. Elke dag lijst ik drie dingen op waar ik dankbaar voor ben – in het algemeen, maar ook over mezelf en mijn kwaliteiten. Dagelijks positiviteit in je leven brengen, maakt zo’n verschil.

credit Josefien Tondeleir_Lana Bauwens
© JOSEFIEN TONDELEIR

Elk jaar opnieuw verkondig ik aan de wereld dat ik klaar ben om te falen, want dat zorgt voor groeimogelijkheden.

3/ Ik vergeef mezelf

Als ondernemer moet je zowel hard als zacht zijn en dan is het moeilijk om een goede balans te vinden. We zijn immers het hardst voor onszelf. Ik herinner me dat ik kwaad was dat ik de kanker niet had zien aankomen of dat ik niet had voorzien wat uiteindelijk niemand had kunnen voorkomen. Ik ben een grote fan van vergeving en dingen loslaten. Vergeving gaat niet over de andere persoon. Het brengt jezelf tot rust. We vergeten vaak dat we onszelf moeten vergeven. Jezelf vergeven voor de fouten die je ongetwijfeld al hebt gemaakt, maar ook voor wat je niet had voorzien of wat je onmogelijk had kunnen voorkomen. Dat uitspreken naar jezelf toe, neemt zoveel druk van je schouders.

4/ Verliefd op falen

Wanneer je je leven voorbij ziet flitsen, heb je plots geen flauw idee meer waar je in godsnaam schrik voor had. Een groot deel van mijn faalangst was op slag genezen op dat moment, en toch heb ik nog hard moeten werken om niet terug te vallen. Nu ben ik verliefd op falen. Falen is groeien en leren. Falen is dingen proberen en hard met je kop tegen de muur lopen om dan te beseffen dat je het toch beter anders doet. Elk jaar opnieuw verkondig ik aan de wereld dat ik klaar ben om te falen, want dat zorgt voor groeimogelijkheden.

 

Benieuwd naar Lana’s andere levenswijsheden? Bestel Bossy’s Let It Go Issue hier. Meer Lana? Volg haar dan via Instagram.

Beeld: Josefien Tondeleir