Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan auteur en stand-upcomedian Laurien Vereecken. 

1/ Niemand is met jou bezig

Doe je ding, laat je gaan, draag wat je wil, doe wat je wil. Het heeft geen nut dingen niet te doen omdat je bang bent dat mensen iets over jou zullen denken. Zij zijn niet met jou bezig. Ze hebben het te druk met nadenken over hoe anderen hén zien. Het is een nutteloze vicieuze cirkel. 

2/ Laat mensen op tijd iets weten

Dit is een levensles die ik vooral voor mezelf nog eens neerschrijf. (lacht) Kan je ergens niet geraken? Lukt iets niet op tijd? Zeg het dan gewoon in plaats van het altijd maar uit te stellen omdat je die persoon niet wil teleurstellen. Dat je het last minute laat weten, verandert niets aan hoe jammer je het vindt dat je moet afzeggen, wél aan hoe lastig het is voor de andere persoon.

3/ Onthoud de complimenten

Staar je niet blind op wat Saaie Suzan of Betweterige Benjamin te zeggen heeft. Laaiend Enthousiaste Laurien zegt dat je goed bezig bent. Ga daarmee aan de slag.

4/ Merci’s en ik-zie-je-graags zijn onuitputtelijk

Zeg het, herhaal het. En nu ik hier toch ben: merci’s en ik-zie-je-graags aan iedereen die ik onderweg ben tegengekomen; boek-, comedy- en levensgewijs. Zie ook: mijn eindeloze dankwoord in Sex and the Shitty. Ik meen het allemaal.

5/ Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kan doen

Ja, Laurien, echt waar. 
Laurien_Sex and the shitty_Bossy
© PIETERJAN DEKEYSER
“Wat je doet voor de mensen die je graag ziet, is het allerbelangrijkst.” 
– Laurien

6/ Neem het perfecte cadeau meteen mee

Een geniaal praktische tip, maar misschien wel mijn allerbeste. Over vier maanden zal je geen tijd hebben om het perfecte cadeau te fixen. Je zal ook niet meer weten wat je fantastische idee was. Neem dit leuke én geschikte cadeau nu mee. Eigenlijk is dit mijn vijfde levensles, maar dan kapitalistischer. (lacht)

7/ Wees niet te serieus

We hebben zoveel geluk dat we op dit moment op deze plek geboren zijn. Amuseer je een beetje. Het blijft allemaal niet duren.

8/ Zorg dragen voor elkaar is de zin van het leven

Dirk De Wachter zegt het vaak en hij heeft gelijk. Uiteindelijk is wat je doet voor de mensen die je graag ziet het allerbelangrijkst. Wees een beetje lief voor elkaar. Een goedgemikt compliment is trouwens altijd een goed idee.

9/ Je ziet er goed uit, echt

Verspil geen energie aan je zorgen maken om je uiterlijk. Iedereen is mooi. Mooi is een attitude. Daarbij, mooi is ook het minst interessante aan jou. 

10/ We doen allemaal gewoon ons best

Heb een beetje meer geduld voor jezelf en voor de ander. Wees een beetje liever, een beetje zachter. Een bakje empathie is nooit verkeerd. Uitgezonderd oorlogsmisdadigers en hun handlangers, natuurlijk. Die kunnen allemaal mijn kloten kussen. 

Meer weten? Volg Laurien via Instagram.

Beeld: Pieterjan Dekeyser