Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien beste lessen. Hoog tijd om eens een man aan het woord te laten in deze populaire rubriek. Vandaag aan de beurt: stresscoach en acteur Lennart Lemmens. 

1/ Plan niet in het oneindige

Gezien mijn ongelooflijk onregelmatig werkschema is plannen erg belangrijk. Ik schrijf zelf verhalen en acteer voor televisiereeksen en theaterproducties. Een standaard weekend om te ontspannen? Heb ik niet! Sterker nog, ik ontspan zelfs niet per se wanneer ik niets doe. Ik heb in het verleden twee vrije dagen per week gepland, maar merk dat ik mezelf nog meer verplichtingen opleg door dat te doen. Wat me tegenwoordig helpt is een open schema. Ik vul bijvoorbeeld drie professionele dagen in zodat ik daarnaast nog vier dagen in de week heb om te ontspannen en meer spontane, professionele to do’s uit te voeren. 

2/ Omring je door mensen met dezelfde levensvisie

Niets is zo vervelend als een bijzonder grote stap delen, zoals zeggen dat je wil ondernemen, om dan vervolgens een allesbehalve motiverend antwoord te horen. Ik vrees dat velen hierdoor echt wel gedemotiveerd worden. Mijn tip: hang die nieuwe grote stappen eerst even aan een iets kleinere klok voor je ze met de grote klok én de massa deelt. Zoek ook bewust naar mensen die je ongetwijfeld motiveren. 

3/ Leef alsof het je laatste dag is

Toen mijn psychologe vroeg wat ik zou veranderen als ik nog maar 24 uur te leven had, besefte ik dat ik alles volledig zou omdraaien. Ik schreef tot daarvoor dagen aan een stuk aan duizenden verhalen in een donker kamertje. Ik chatte online met mijn vrienden én las belachelijk veel boeken en keek ontelbare series. Ik besefte dat ik mijn laatste adem niet zo wilde uitblazen. Creativiteit is en blijft belangrijk voor mij, maar tegenwoordig heb ik dat geïmplementeerd in een iets gezondere levensstijl. Nu lees ik al eens een boekje op een bankje in het bos. Of reis ik met de camper terwijl ik verhalen bedenk en schrijf. Verder ga ik al eens vaker naar mijn lieve grootmoeders. (lacht)

4/ Reis! Reis! Reis! 

Ik heb geen zittend gat. Ik doe niets liever dan de wereld te ontdekken. Waarom zou ik in hemelsnaam altijd op dezelfde plek willen blijven? Ik weet het. Reizen kost geld. Niet iedereen heeft de middelen om naar Thailand te trekken. Maar ik weet wel dat ik doodongelukkig zou worden als ik geen levenswijsheden zou kunnen opdoen uit andere landen en culturen. Creatief omspringen met geld helpt om reizen alsnog mogelijk te maken!
Lennart Lemmens
© XAVIER BAEYENS

Het is zo bevrijdend om te beseffen dat je niet alles weet en niet alles kan.”

– Lennart

5/ Ga creatief om met de dingen 

“Doe niet onnozel! Dat gaat niet! Dat lukt je nooit!” Die opmerkingen heb je als ondernemer misschien wel al eens gehoord. Laat ons duidelijk zijn. Eigenlijk gaat het er niet om of je nu onnozel bent of niet. Waar het wel om draait? Jij wil iets doen wat die persoon nog nooit geprobeerd heeft of wat (nog) niet gelukt is. Twintig jaar geleden hadden meerdere mensen me voor zot verklaard toen ik zei dat ik graag eens in het Sportpaleis wilde optreden. Wel, eind vorig jaar presenteerde ik daar vier keer de Grote Sinterklaasshow. Het is niet omdat andere mensen niet meteen een haalbare weg zien voor je dromen dat jij ze niet ziet. Blijf creatief zoeken naar manieren om je doelen te halen.

6/ Volg de stroom niet 

Iedereen raadt je aan dat je ‘moet’ pensioensparen. Maar is dat zo? Waarom zou ik sparen voor iets wat er over vijftig jaar misschien niet toe doet?  En waarom wordt er van mij verwacht dat ik kinderen zou krijgen, net zoals mijn ouders, zus en nicht dat doen? Ik heb veel moeite met dingen ‘te moeten’ doen. Overweeg je keuzes en beslissingen en maak ze omdat jij dat belangrijk vindt. 

7/ Besef dat je niet alles weet

Het is zo bevrijdend om te beseffen dat je niet alles weet en niet alles kan. Dat je wel degelijk fouten mag maken en hieruit kan leren. Vroeger wilde ik altijd en overal de beste, de snelste en de eerste in zijn. Maar door mezelf zo veel druk op te leggen kwam ik meer als laatste dan als eerste aan. Focus je beter op motivatie. Waarom wil je iets doen? Hierdoor word je net gevoed om toch als eerste over de finishlijn te gaan. 

8/ Wees mild

De wereld vliegt voorbij. Alles moet alleen maar sneller en beter voor elkaar gekregen raken. En als we nog niet genoeg stress krijgen van bepaalde regels, geven we onszelf ook nog eens extra taken door de ene na de andere sociale verplichting te doen. Stop. Wees mild. Zet jezelf op de eerste plaats en doe wat goed voelt. 

9/ Laat je grootste passie niet je grootste stressbron worden

Tijdens de pandemie richtte ik mijn eigen productiehuis op. In die periode was het bijna vanzelfsprekend om deadlines na te komen. Tegenwoordig heerst er een ander ritme en combineer ik soms zeven projecten met elkaar, zoals een nieuwe televisiereeks of de première van mijn film ‘Please tell me you’re fine’ komende maand. Daarnaast ben ik sinds dit jaar ook stresscoach en begeleid ik anderen die advies kunnen gebruiken over creatieve opdrachten en ondernemingen. Maar soms is te veel, te veel. Zoveel dat het niet meer leuk is om te schrijven of te brainstormen. Daarom: zorg dat je veel leuke dingen doet, maar zorg dat het niet te veel wordt. 

10/ Het leven gaat niet alleen om geld 

Je leeft niet om rond te komen. Je leeft omdat je ouders je op de wereld hebben gezet. Dus maak daar het beste van. Ben je een workaholic? Prima! Maar het leven is niet alleen maar zwoegen en zweten om financieel rond te komen. Het leven is duurder geworden, absoluut. Maar als mensen zeuren over hun pensioengeld word ik kregelig. Ik ben 27 jaar. Ik leef nu. Ik leef graag. Wie weet overkomt er mij iets, en kan ik later überhaupt nooit op pensioen gaan. Daarom geniet ik ten volle van het leven. Ik doe wat ik graag doe. 

Meer weten? Volg Lennart via Instagram

Beeld: Xavier Baeyens