Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Lies De Nyn. Ze is founder van Moksi, een Belgische merk met verzorgingsproducten die veilig zijn voor oncologische patiënten. 

1/ Schrijf het neer 

Ik probeer elke dag de ervaringen die ik beleef neer te schrijven in mijn dagboek. Het helpt me om zaken vanop een afstand te bekijken en mijn hoofd leeg te maken. Daarnaast noteer ik ook voor wat ik dankbaar ben die dag. Soms verwatert deze gewoonte even en schrijf ik minder. Eens ik de draad (of beter de pen) toch weer eens oppak, besef ik hoeveel deugd het me doet. 

2/ Blijf altijd eerlijk 

Ik kan snel gewrongen zitten wanneer iets speelt en niet luidop wordt uitgesproken. Eerlijk zijn en zaken benoemen hoe ze zijn, geeft me duidelijkheid en rust. Eerlijkheid duurt dan ook het langst.

3/ Durf voor jezelf te kiezen

Door ziek te worden, zijn mijn waarden en normen verschoven. Ik zal niet vertellen dat ik een volledig ander persoon ben geworden, maar mijn prioriteiten zijn veranderd. Momenteel is dat voor mij nog een zoektocht om uit te pluizen op welke doelen en dromen ik me zal focussen.

4/ Laat fomo toe 

Voor ik geconfronteerd werd met kanker was ik graag altijd en overal als eerste aanwezig. Ik merk dat mijn fomo niet meer zo aanwezig is. Het kan ook goed zijn dat ouder worden daar iets mee te maken heeft. Nu kan ik meer genieten van andere activiteiten, zoals wakeboarden of surfen. Ik vertoef ook liever onder een kleine groep vrienden dan in grote groepen. Alhoewel… een weekend met de oudleiding sla ik nooit af! (lacht)  

5/ Relativeer 

Toen ik ziek was vertelden mijn vriend en ik vaak tegen elkaar: ‘Wat komt dat komt, en dat wat komt, komt wel goed.’ Ook al wisten we beiden dat het een copingmechanisme was om onszelf te troosten. We wisten dan ook nooit wat het leven ons zou brengen. Ik heb al enkele jaren een tatoeage die luidt: ‘t is hoe dat ‘t is’. Voor mij is die zin een dagdagelijkse reminder dat je vaak iets niet onder controle hebt, het is de manier hoe je ermee omgaat dat telt. 
Lies De Nyn _Bossy
© STUDIO VEKA

Ik probeer om zonder te veel oordeel door het leven te gaan. Ik geef toe, dat is niet altijd gemakkelijk.

– Lies

6/ Neem pauze 

Er gaat heus niemand dood vallen (en jij zelf ook niet) omdat je eens een halve dag tijd neemt voor jezelf. Als je altijd meegaat in de ratrace is het soms moeilijk om te kunnen genieten van de leuke activiteiten die in je agenda staan gepland. Je vraagt je af of je niet beter iets productief kan doen. Maar we zijn er toch om van het leven te genieten, niet?

7/ Beweeg en word veerkrachtiger 

Ik ga één keer per week naar een groepsles. Telkens merk ik dan dat ik meer zou moeten bewegen. Ondertussen heb ik bij mijn psycholoog geleerd dat je iets ook fysiek kwijt moet kunnen vooraleer je het mentaal aanpakt. Daarnaast helpt beweging ook om veerkrachtiger in het leven te staan. 

8/ Oordeel niet 

Ik heb geleerd dat je je niet kan uitspreken over wat je niet hebt meegemaakt. Ik probeer dan ook om zonder te veel oordeel door het leven te gaan. Ik geef toe, dat is niet altijd gemakkelijk. Ik denk dat we ons allemaal wel eens laten leiden door oordeel en snel een reactie geven. Mijn tip: corrigeer je gedrag waar kan en nodig. Voor mij is het belangrijk om op iets terug te kunnen komen, iets recht te zetten of mijn excuses aan te bieden.

9/ Sta open voor iets nieuws 

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’ Deze uitspraak van Pippi Langkous is één van mijn favorieten. Als kind heb ik veel troost gevonden in haar avonturen. Ik was niet de beste student. Door mijn diagnose voor ADHD paste ik niet altijd in het klassieke schoolbeeld en kon ik de les vaak niet volgen. Hoe dan ook kijk ik met een open blik naar de opportuniteiten die op mij afkomen. 

10/ Leg je smartphone aan de kant

Volgens mij speelt het echte leven zich buiten af. Toch is het ook voor mij een dingetje om mijn smartphone vaker opzij te leggen. Ik neem me voor om mijn toestel minder te gebruiken, net omdat het zo’n goed effect op me heeft. De avonden waarop ik mijn smartphone eens vergeet zijn meestal heel leuk omdat ik dan echt aanwezig ben in het moment. 

Meer Lies? Volg haar via Instagram of bezoek haar crowdfundingpagina.

Beeld: Studio Veka