Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Lou Niestadt. De Nederlandse is schrijver, illustrator en founder van The Universal Laws Home School.

1/Word wie je wil zijn

De keuzes die je maakt in het leven vormen je tot de persoon die je bent. Sta je voor een keuze, vraag je dan niet af wat je wil doen, maar wie je wil zijn. Door te vertrekken bij wie je wil zijn, kom je er vervolgens vanzelf achter wat je precies met je leven wil doen.

2/ Zet je bezwaren opzij

Ik droomde lange tijd om social media af te gaan, maar durfde het niet. Ik had immers een online business. Uiteindelijk deed ik het toch en dat was zo bevrijdend dat ik meteen ook de stekker uit mijn bedrijf trok. Zo kon ik leven volgens de ‘universele wetten’ of ‘universal laws’ waar ik al zo lang mee bezig was. Een van die universele wetten, de wet van aantrekking, stelt dat als je volgt wat aan je trekt, je daar ook je job kan vinden. In mijn geval was dat het volgen van mijn ‘joy’ en vrijheid. In het begin dacht ik: ‘hoe kan dit in godsnaam werken?’, maar die bezwaren zette ik al snel opzij. Ik ging het experiment aan, mijn ‘joy’ en vrijheid achterna. Zo ondervond ik wat er gebeurt met je bedrijf en leven als je echt je plezier volgt. Het resultaat was zo verbluffend dat ik na twee jaar terug online ben om wat ik ontdekte aan anderen te leren. Miracles can happen!

3/ Durf (on)zichtbaar te zijn

Iedereen hamert op het belang van jezelf te laten zien, je zichtbaar te maken, maar in feite schuilt onze angst net in de onzichtbaarheid. We zijn bang dat we ons zichtbaar maken en kwetsbaar opstellen, maar dat er vervolgens geen reactie komt. We zijn vaak online omdat we denken dat het moet, dat het er nu eenmaal bij hoort, maar het gaat niet om je ‘visibility’, het gaat om je ‘feel-ability’. Op het moment dat ik offline ging en mezelf onzichtbaar maakte, was mijn gevoel van ‘joy’ en vrijheid zo groot dat ik allerlei nieuwe kansen aantrok. Op het moment dat ik onzichtbaar werd, werd ik zichtbaarder dan ooit.

4/ Maak van plezier je job

We kiezen vaak voor een job die ons succes, geld of status oplevert, of voor de studies die onze ouders aanraden. Je kiest een pad omdat je denkt dat er geld en succes tegenover staan, maar het levert je niet automatisch ook ‘joy’ en vrijheid op. Andersom werk het wel en daarom is het zo belangrijk dat je doet wat je écht leuk vindt. In dat geval zal de compensatie vanzelf volgen, op heel onverwachte manieren. Heel vaak ligt die ideale combinatie van geld, ‘joy’ en vrijheid verscholen in wat je als kind graag deed. Zo doe ik op dit moment dingen die ik vroeger ook al heerlijk vond, maar heb ik er nu mijn beroep van gemaakt.

5/ Ga het experiment aan

Het mooie aan een experiment, is dat het kan mislukken. Wanneer je dat beseft, haal je meteen de druk van de ketel. Zo kreeg ik tijdens mijn experiment de kans om grote persoonlijkheden te coachen. Ik wist niet zeker of het iets voor mij was, maar ging het experiment aan. En wat bleek: ik vond het heerlijk om mensen te coachen en het leverde me ook nog eens geld op, maar ik verloor m’n vrijheid. Ik concludeerde dat coachen op dat moment niet binnen mijn business paste omdat het me niet alledrie de componenten opleverde. Dat is het fijne aan een experiment. Merk je dat je bedrijf je naast geld geen ‘joy’ en vrijheid oplevert, dan probeer je het gewoon opnieuw. Als je van ‘joy’ je prioriteit maakt, dan gaat het geld vanzelf stromen. Dát is de wet van de aantrekking.

6/ Change your mind, it’s yours

Hoewel ik een tijd geleden ervaarde dat één-op-één coachen me mijn gevoel van vrijheid ontnam, krijg ik de vraag nog geregeld. Voorlopig zeg ik nog steeds nee, maar ik hou de optie wel open. Je kan immers steeds van gedachten veranderen en een andere keuze maken. Je hoeft jezelf niet tegen te houden omdat je ooit nee hebt gezegd. Het kan best zijn dat datgene waar je ooit nee op zei nu wél de ideale combinatie van ‘joy’, geld en vrijheid oplevert. Change your mind, it’s yours!

7/ Blijf niet hangen bij je eerste idee

Levert je werk je enkel ‘joy’ op, maar geen geld en vrijheid? Of is er wel geld en vrijheid, maar geen ‘joy’? Wees dan niet bang om op zoek te gaan naar nieuwe opties. Te vaak blijven we hangen bij onze eerste kansen of ideeën, uit angst dat we verliezen wat we hebben. En dat terwijl er nog oneindig veel andere mogelijkheden bestaan. Dat we deze opties niet kunnen zien, beteken niet dat ze er niet zijn. Volg wat er aan je trekt en vertrouw erop dat daar jouw ‘joy’, geld en vrijheid liggen.

8/ Als het mogelijk is voor mij, dan is het mogelijk voor jou

Beseffen dat de wereld om je heen het bewijs is dat dingen gedaan kunnen worden, geeft je zoveel kracht en ruimte. Vaak kijken we met afgunst naar de wereld of hebben we meteen een oordeel klaar. Zo sluit je echter de stroom van mogelijkheden richting jezelf. Zie de wereld om je heen als het bewijs dat alles kan. Misschien weet je nog niet hoe je jouw doel kan bereiken, maar als het mogelijk is voor mij, dan is het mogelijk voor jou. En als het mogelijk is voor jou, dan is het mogelijk voor mij.

9/ Leer van anderen

Ik werd op jonge leeftijd zwanger. Het moederschap kwam ongepland, maar heeft me zoveel gebracht. Mijn kinderen zijn mijn leermeesters én leerlingen. Kinderen doen immers wat je doet, niet wat je zegt en zo leer je ontzettend veel van elkaar. Ze houden je als het ware een spiegel voor. Ervoor zorgen dat we de universele wetten kunnen doorgeven aan onze kinderen, is de voornaamste reden waarom ik The Universal Laws Home School ben gestart.

10/ Wakker het vuur in de ander aan

Gehoord en gezien worden, dat willen we allemaal. Geef de ander daarom altijd het gevoel dat je hem of haar ziet. Gewoon door aardig te zijn, kan je iemands dag beter maken. Wakker het vuur in de ander aan in plaats van het uit te doven en zorg ervoor dat iedereen die je tegenkomt zich net even beter voelt dan voorheen.

Meer Lou? Volg haar dan via Instagram.

Beeld: Anouk de Kleermaeker voor Nouveau