Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Marijke Beirens. Van druk, druk, druk naar plannen en rust. Die switch inspireerde Marijke om Mumplanner te creëren, de agenda om je (gezins)leven te organiseren.  

1/ Ondernemen is gewoon doen

Het is nooit mijn bedoeling geweest om te ondernemen. Ik ben ervan de ene dag op de andere ingerold. Zonder het te beseffen. Had ik toen geweten wat ik nu weet, dan had ik deze combinatie met een voltijdse job waarschijnlijk nooit aangedurfd en misschien nooit de stap gezet. Uiteindelijk is elk probleem op te lossen en met de nodige vechtlust kom je al een heel eind. Als je ergens voor wil gaan, dan moet je het gewoon doen.

2/ ‘Druk’ is niet altijd het standaardantwoord

Er is een tijd geweest dat als mensen vroegen Hoe is het?’ mijn standaardantwoord ‘druk’ was. Dat heb ik afgeleerd. Ik heb ingezien dat ‘druk, druk, druk’ voor niks nodig is en niemand er wat aan heeft. Uiteindelijk verlies je hierdoor jezelf en de mensen rondom je. De tijd dat je het druk moest hebben om indruk te maken is voor mij verleden tijd. Nu is het zelfs omgekeerd. Als ik mensen hoor vertellen hoe enorm druk ze het hebben en hoe overvol hun dag is denk ik heel vaak: en wanneer ga je tijd nemen om te leven?

3/ Focus op positieve energie

Van sommige dingen krijg ik bakken energie terwijl andere dingen me helemaal kunnen neerhalen. De laatste tijd plaats ik mezelf meer onder een stolp om me te beschermen tegen negatieve invloeden. Een voorbeeld: mensen die altijd maar negatief zijn, zijn voor mij enorme energievreters. Ik probeer ze te mijden en als dat niet lukt, dan zorg ik ervoor dat hun issues niet die van mij worden. Daarnaast ben ik al een hele tijd geleden gestopt met naar het nieuws te kijken. 

4/ Zet jezelf hoger op je to-dolijst

Enkele jaren geleden kwam ik op een ongelukkige manier mezelf tegen. Een burn-out haalde de grond onder mijn voeten weg en gedurende zes maanden zat ik in een continu gevecht met mezelf. Ik heb dat gevecht uiteindelijk gewonnen én heb er een belangrijke les uit geleerd: durf grenzen stellen. Voor anderen, maar vooral voor mezelf. Ik probeer me daarom elke dag bewust te zijn van wat er in mijn hoofd omgaat en hoe ik me voel. En soms gaan er nog wel eens alarmbellen af. Dan weet ik dat ik een aantal dingen in vraag moet stellen en anders moet doen. Bijvoorbeeld ’nee’ durven zeggen of een taak eens een dag of zelfs een week opschuiven. Ik heb geleerd mezelf hoger op mijn to-dolijst te zetten.

5/ Rust in je hoofd is even noodzakelijk als eten en drinken

Na mijn burn-out had ik een enorme angst om te hervallen. In die periode ontwierp ik mijn Mumplanner, in eerste instantie enkel voor mezelf. Ik had een enorme behoefte om alles onder controle te hebben en was op zoek naar een stevige houvast. Een agenda waar ik alles in kwijt kon, was mijn redding. Ik leerde systematisch om kleine plan-momentjes in te bouwen doorheen de week. Momentjes waarin ik alles neerschreef wat in mijn hoofd zat. To do’s en taken, maar ook gevoelens en gedachten. Dit gaf me enorm veel rust en daardoor leerde ik geleidelijk aan terug ontspannen. Dat systematisch plannen doe ik trouwens nog steeds. Het geeft me rust in mijn hoofd.

6/ Mindset is alles

Er zijn veel dingen in je leven die je niet onder controle hebt. Maar je eigen gedachten, die kan je kiezen! Het is een hele klus, maar ik kies ervoor om elke dag positief in het leven te staan. Of dat altijd lukt? Neen, zeker niet. Maar ik wil het wel, en daar draait het om. Ik verplicht mezelf om mensen en situaties positief te benaderen, om het goede te zien en te omarmen. Het maakt je een aangenamer persoon en het leven wordt zo veel mooier. Positief denken, het is mijn levenswerk.

7/ Denk aan me-time

Naast alle taken en to do’s plan ik nu ook heel bewust me-time in. Dat zijn kleine momentjes voor mezelf zoals mijn nagels lakken, een maskertje leggen, een kopje thee drinken in het zonnetje… Ik heb dat jaren niet gedaan. Alles stond in het teken van mijn werk, kinderen en gezin. Maar ondertussen ben ik ervan overtuigd dat een ontspannen mama een betere mama is. Ook dat heb ik geleerd, met vallen en opstaan.

8/ Count your blessings

Je hebt maar één leven. Daar ben ik heel erg mee bezig. Misschien omdat ik net de kaap van veertig heb overschreden. Als ik kijk naar alles wat ik zou willen doen lijkt één leven vaak te kort en dat is soms beangstigend. Daarom vind ik het belangrijk om regelmatig eens bewust stil te staan en mezelf de vraag te stellen of ik gelukkig ben. Count your blessings’ heet dat dan. Daarnaast durf ik de laatste tijd ook wel eens achterom kijken. Maar enkel om te zien hoe ver ik gekomen ben, welke weg ik al heb afgelegd en welke battles al gestreden zijn. Ik zie deze mijlpalen als bemoedigende schouderklopjes voor mezelf. 

9/ Ga erop uit

Ik ben iemand die graag heel hard werkt omdat ik ook graag hard geniet. Ik run Mumplanner naast mijn job als architect en dat is vaak pittig. Lange dagen, drukke weekends. Tegelijk wil ik goed kunnen leven en volop van het leven genieten. Als ik de drukte regelmatig kan onderbreken met een dagje verlof, een citytripje of een reis is dat voor mij meer dan voldoende. Ik wil later op mijn leven kunnen terugkijken en zien dat ik er alles heb uitgehaald.

10/ Maak elke dag de moeite waard

In elke dag zit wel iets om gelukkig van te worden. Meestal zijn het kleine dingen zoals de lach van mijn jongste zoon die ik hoor als ik ’s ochtends in de badkamer sta. Of zien hoe stevig mijn oudste zoon al op zijn benen staat. Sinds ik mezelf heb opengesteld voor deze kleine gelukjes merk ik ze ook vaker op. Ik zoek naar dagelijkse momenten van geluk en omarm ze. Het maakt me een gelukkig mens.
Wil je meer weten over de gepersonaliseerde planners voor je gezin? Volg Mumplanner via Instagram.
Beeld: Mumplanner