Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Dankzij een tip van een lezer is het deze maand de beurt aan Marion Sterckx, CEO van iAssist. Met haar fullservice administratiekantoor ondersteunt ze ondernemers.

1/ Start niet met waarom maar met wie

Zowel op persoonlijk als professioneel vlak is het belangrijk om jezelf te leren kennen. Ontdek daarom wat jouw kernwaarden zijn. Achterhaal waar jij intens gelukkig van wordt en wat je drijft. Als CEO of founder is je bedrijf tenslotte het verlengde van jezelf. Beide moeten in lijn liggen met jouw kernwaarden. Eens je die kent, is het gemakkelijker om je rol op te nemen. Toets elke grote stap die je zet, af met je kernwaardes. 

2/ Wees authentiek

Zijn je kernwaarden duidelijk voor jou? Gedraag je er dan ook naar. Laat alle maskers vallen. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. We hebben allemaal plussen en minnen. Als je je authentiek gedraagt, straal je een bepaalde energie uit en zo trek je op een natuurlijke manier mensen aan met diezelfde energie. Die connectie voelt zo natuurlijk aan, dat het vanzelf gaat. 

3/ Omring je met de juiste mensen

Een sparringpartner is niet die ene persoon die altijd ‘ja’ zegt, maar iemand die kritisch meekijkt en meedenkt. Iemand die je uitdaagt en bepaalde standpunten aankaart. Omarm feedback, maar doe ook research naar iemands achtergrond. Kies bijvoorbeeld een business coach die niet enkel de theoretische kennis op zak heeft, maar ook een succesvol bedrijf uit de grond gestampt heeft. Leer van de ervaring van mensen. Theoretische kennis kan je altijd in boeken terugvinden.

4/ Fouten maken is geen waste of time

Een fout of iets dat niet gelukt is, is enkel een waste of time als je er niets uit geleerd hebt. Zie het telkens als een leermoment. Bekijk de situatie opnieuw vanuit helikopterperspectief. Wat had je beter kunnen doen? Hoe had je beter kunnen reageren tegenover de andere partij? Waar ligt jouw verantwoordelijkheid? Hiervoor moet je wel sterk in je schoenen staan en jezelf in vraag durven stellen. Dat kan voor sommige mensen heel moeilijk zijn. Het is gemakkelijker om de schuld in andermans schoenen te leggen. Maar iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid. Neem die op en leer ervan.

5/ Ontkoppel op tijd en stond

Trek op tijd en stond de stekker eruit. Trek er enkele dagen op uit en laat je smartphone en laptop achter, ga de natuur in en kom terug tot je kern. Zet je zintuigen terug op scherp en ontspan. Zo laad je terug op en zorg je voor een gezond evenwicht. Ook voor mij is dit nog steeds een moeilijke oefening. 
IAssist_BOSSY
© KHIARA GRAY
“Sinds mijn veertigste vertrouw ik meer en meer op mijn buikgevoel. Als ik er dan toch eens tegenin ga, betreur ik het altijd!”
– Marion

6/ Laat je rugzak niet hangen

Het leven vult onze rugzak met ervaringen en vormt ons. Helaas wegen de negatieve ervaringen zwaarder door dan de positieve. In mijn opinie heb je twee manieren om met je rugzak om te gaan. Ofwel laat je het gewicht van je rugzak je vertragen en trekt het je naar beneden. Ofwel bekijk je die stenen als stapstenen naar een hoger doel. Ze maken je sterker. En daar mag je dankbaar voor zijn. 

7/ Wees trots op jezelf

Als Vlamingen zijn we vaak heel bescheiden. Het lijkt ‘vies’ om ervoor uit te komen dat je trots bent op jezelf, maar dat is nergens voor nodig. Je hebt geen goedkeuring van anderen nodig. Alleen jij weet hoe moeilijk je pad was. Wie weet ben je wel een inspiratiebron voor anderen! Let wel, trots en zelfzeker zijn is niet hetzelfde als arrogant. Je hoeft het niet van op een hoogte van de daken te schreeuwen, maar je mag best wel voor je kwaliteiten opkomen. 

8/ Maak geen plaats voor doemdenken of negativiteit

Niet elke dag gaat van een leien dakje. Maar als je positief naar het leven kijkt, is het al een pak lichter. Ik probeer altijd het positieve in elke situatie te vinden. Dat perspectief geef ik ook mee aan mijn team. Vaak bezorgt dat hen wel eens verrassende inzichten. Tegelijk zie ik dat ze die positieve ingesteldheid oppikken en meedragen. Zalig vind ik dat! 

9/ Daag jezelf regelmatig uit 

Het is misschien een cliché, maar groei ligt echt buiten je comfortzone. Doe af en toe eens zot en doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Dat kan op professioneel vlak zijn met een opleiding, maar evengoed op persoonlijk vlak. Nieuwe ervaringen hebben zo’n impact op je mindset. Je hebt hierdoor het gevoel dat je de wereld aankan. Streef ernaar om de beste versie van jezelf te worden. Je zal jezelf dankbaar zijn, beloofd! 

10/ Vertrouw op je intuïtie

De allerbeste raadgever is nog steeds je intuïtie. Sinds mijn veertigste vertrouw ik meer en meer op mijn buikgevoel. Als ik er dan toch eens tegenin ga, betreur ik het altijd! (lacht) Soms is mijn buikgevoel niet altijd even helder, maar dan laat ik er enkele dagen overheen gaan. Vaak heb ik de volgende ochtend het antwoord al. ‘Er eens een nachtje over slapen’ werkt echt voor mij. Eens ik het gevoel heb dat mijn buikgevoel klopt, ga ik er helemaal voor. 

Meer Marion? Ga naar haar website.

Beeld: Khiara Gray