Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Voor het eerst vragen we dat aan een duo. Aan het woord: moeder Maryline Sterkendries en dochter Jolien Brands van keramiekstudio Spots & Speckles.

1/ Werk hard en ga ervoor

Wil je voor iets gaan? Ga er dan ook volledig voor. Geef jezelf een bepaalde periode om een nieuw project te proberen en doe er gedurende deze periode alles aan om het opzet van het project te doen slagen. We geloven niet in geluk hebben wanneer je onderneemt. Je werkt hard om te bereiken waar je nu voor staat en daar mag je credit voor nemen. Voel je dat een nieuw project toch niet iets voor jou is? Durf dat idee dan los te laten.

2/ Zet in op zelfzorg  

We durven onszelf verliezen in onze haastige maatschappij. Het is daarom belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen. Na een enorm drukke periode met Spots & Speckles was het vuur in Jolien volledig uitgebrand. “Ik had niet goed voor mezelf gezorgd en al helemaal niet voor mijn koppeke. Het heeft maanden geduurd vooraleer ik hier bovenop kwam. Sindsdien maak ik elke dag tijd vrij voor zelfzorg. Mijn tip: download de meditatieapp Calm, deze gebruik ik dagelijks. Ga vooral op zoek naar wat je echt ontspant.” 

3/ Vertrouw op je intuïtie 

Als we ergens een gek gevoel van krijgen of van iets niet helemaal warm worden, dan doen we het ook niet. Vroeger gingen we tegen dat gevoel in. Er was altijd wel een reden om die rare vibe te rationaliseren: “Het is goed voor je naamsbekendheid”, “Het verdient goed”, “Je moet ergens beginnen”… Je kent zulke zinnetjes misschien wel. We hebben het ons elke keer achteraf beklaagd wanneer we niet luisterden naar ons buikgevoel. Listen to your gut!  

4/ Vertrek altijd uit je “waarom”

We vinden het enorm belangrijk dat je weet waarom je iets doet. Waarom wil je die onderneming oprichten? Wat wil je bereiken? Dit zijn vragen die je best eerst voor jezelf beantwoord. Dankzij deze vragen bepaal je veel beter je richting en kom je sneller tot je kern. Beschouw de vragen als een soort van kompas. We merken dat we door die denkoefening vlotter beslissingen nemen.

Spots and Speckles Bossy
© Joakim Steyls

“Onderschat de kracht van je gedachten niet, want ze bepalen mee je toekomst.”

– Maryline en Jolien

5/ Wees dankbaar voor de kleine dingen 

Zoals de bomma altijd zei: “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.”. Dankbaarheid implementeren in ons leven is voor ons beiden zo’n lifechanger geweest. We nemen zoveel zaken vanzelfsprekend terwijl eigenlijk helemaal niets vanzelfsprekend is. Sluit je dag af met vijf dingen waarvoor je dankbaar was die dag. Dat kan een koffietje in de ochtendzon zijn of de geur van versgewassen lakens. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn! Je leven wordt er echt beter en mooier door want alles wat je aandacht geeft, groeit. 

6/ Stop met vergelijken 

Door jezelf te vergelijken met anderen zet je letterlijk geen stap verder. Elke seconde dat je aan het vergelijken bent, werk je niet aan jezelf of aan je droombedrijf. Kijk niet naar de rest, maar focus op jezelf.

7/ Kiezen is winnen 

Jolien’s leuze was tot voor kort kiezen is verliezen”. “Dat veranderde toen ik in een podcast van Elke Dag Vakantie hoorde. Daarin werd verteld dat wanneer je niet kiest omdat je blijft twijfelen, iemand anders dat zal doen in jouw plaats. Zo krijg je misschien iets wat je helemaal niet wenste in eerste instantie. Door die tip maak ik vlotter keuzes en denk ik nu voortaan “kiezen is winnen”. Op die manier heb ik tenminste zelf voor iets gekozen en kiest niet iemand anders in mijn plaats voor mij.” Ben je niet tevreden van je keuze? Dan ga je de volgende keer voor iets anders.

8/ Visualiseer je toekomst 

We vinden het allebei enorm krachtig om te visualiseren. “If you can see it in your mind, you can hold it in your hand.” Bijna elke avond beelden we in ons bed onze toekomst voor. Omdat het donker is, visualiseer je een stuk vlugger. Waar zie je jezelf staan binnen enkele jaren? Wat wil je bereiken? Welke persoon zou je hiervoor moeten zijn? Hoe moet je jezelf dan gedragen? Welke acties wil je hiervoor ondernemen? Probeer altijd een stukje van je visualisatie praktisch te maken en er acties aan te koppelen. Op die manier maak je elk doel tastbaar.

9/ Vier je successen en sta er af en toe eens bij stil 

We zijn zo vaak gefocust op het halen van doelen. Wanneer we een doel bereiken, staan we er niet genoeg bij stil. In plaats van iets te vieren, zijn we al bezig met het volgende doel. Maak voor jezelf een afspraak dat wanneer je een doel behaalt, je iets voor jezelf doet. Dat mag iets kleins zijn zoals jezelf op een lekkere cappuccino met havermelk trakteren. Wees fier op jezelf terwijl je de koffie rustig opdrinkt en geniet van dat moment.

10/ Onderschat de kracht van je gedachten niet 

Of je nu gelooft of je het kan of niet, gelijk heb je altijd. Onderschat de kracht van je gedachten niet, want ze bepalen mee je toekomst. We doen altijd ons uiterste best om positief in het leven te staan. Met negativiteit geraak je letterlijk nergens dus probeer in alles toch een lichtpuntje te zien. Positieve gedachten brengen je verder dan welke business hack ook. Mindset is alles. 

Meer Maryline en Jolien? Volg hen via Instagram.

Beeld: Joakim Steyls