Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand vragen we dat aan een duo. Aan het woord: Stephanie Planckaert en haar dochter Iluna Timmerman. 

1/ Volg je instinct 

Blijf trouw aan jezelf, in welke situatie je ook bent. Er zijn altijd mensen die je zeggen hoe ze het zouden doen in jouw plaats. Je kan perfect naar hun feedback luisteren en beslissen om je buikgevoel te volgen. Het is niet altijd even gemakkelijk om dicht bij jezelf te blijven en om niet mee te gaan in een wild verhaal waarin je je eigenlijk niet helemaal thuis voelt. Ga daarom in zulke gevallen na of je iets voor jezelf doet of omdat je anderen daardoor tevreden stelt.

2/ Durf jezelf in vraag stellen 

Soms helpt het om iets te benoemen of van je af te schrijven. Zo hebben we tijdens het schrijfproces van ons boek ‘Tiener en moeder’ onszelf én elkaar nog veel beter leren kennen. In dialoog gaan met een vertrouwenspersoon én jezelf is volgens ons een must. Jezelf in vraag stellen tijdens zulke gesprekken kan iets heel mooi zijn. Achteraf kan je beslissen om de zaken voortaan anders aan te pakken of te doen zoals je het voorheen deed, maar dan met meer zelfvertrouwen.  

3/ Kies ervoor om eens niet productief te zijn 

Zet je schuldgevoel aan de kant en wees eens niet productief. In onze samenleving is het een gewoonte geworden om altijd een druk leven te hebben. We vinden het essentieel om dat gevoel van je af te schudden. Je hoeft niet alles op een rijtje of in een Excelsheet te hebben. Het is nooit te laat om iets uit te stellen en dat wat je wil doen een dagje, week of maand later uit te voeren. Doe de dingen op je eigen ritme. Leven is al heel wat. Je verhaal hoeft niet altijd eentje van ‘en en’ te zijn. Soms is genoeg, genoeg. 

4/ Wacht niet (te lang) af 

Zie de kansen wanneer ze zich voordoen. Wacht niet af tot iemand je vraagt of een project niet iets voor jou is. Neem initiatief en ga voor waar je in gelooft. Durf iets te ondernemen als je ook maar een beetje denkt: dit wil ik ooit doen. Denk je dat iets niet gaat lukken? Geen zorgen, er zijn altijd mensen rondom je die je willen ondersteunen. 

5/ Zorg voor jezelf

Het afgelopen jaar hebben we samen meerdere samenwerkingen gedaan. Dat smaakt naar meer want we vinden zulke ervaringen superleuk. Eén van die fijne projecten is onze collab met het Belgische merk i.am.klean. Toen de vraag kwam om de handen in elkaar te slaan, werden we beiden enthousiast. Iluna begon net make-up te kopen, de timing kon niet beter zijn. (lacht) Als moeder wil je het beste voor je kinderen en dus ook wanneer ze iets op hun gezicht smeren. De producten van i.am.klean zijn kwalitatief en duurzaam. Daarnaast irriteren ze je huid niet. We zijn helemaal fan! Bovendien leunt hun filosofie helemaal aan bij wat wij waardevol vinden en verkiezen ze ook een natuurlijke look, net zoals wij. Net daarom hebben we samen met het merk een naturelle make-uplijn samengesteld. Illuna en ik kunnen echt genieten van deze producten. Deze items mogen niet ontbreken wanneer je tijd neemt voor jezelf. 
Stephanie Planckaert & Iluna
© KAREN DEVRIESE
“Iluna en ik zijn een schitterend team. Onze onverwoestbare band, die kunnen we echt niet in woorden omschrijven.”
– Stephanie 

6/ Loop eens tegen de lamp

We willen niet over 10 jaar denken: hadden we x of y maar gedaan. Iluna en ik zijn echte doeners. We gaan ervoor als we in iets geloven. Soms lukt er eens iets niet zoals we het voor ogen hadden. Dat is helemaal oké. We blijven niet bij de pakken zitten, want fouten mag je maken.

7/ Durf voor iets te gaan

Voor Iluna was de fotoshoot van i.am.klean een ervaring uit de comfortzone. De close-upfoto’s, studio en vele mensen in het team… Iluna vond dat best indrukwekkend. Daar bleef het niet bij want kort daarna moest Iluna ook met mij tutorials maken. Opnieuw was er wat stress. Maar achteraf bleven we beide zo enthousiast over deze samenwerking. Het was iets nieuws voor haar én mij, maar zo leuk! 

8/ Teamwork makes the dream work

Iluna en ik zijn een schitterend team. Onze onverwoestbare band, die kunnen we echt niet in woorden omschrijven. (lacht) Maar we doen toch een poging. We kunnen altijd op elkaar rekenen als het minder gaat. Daarbovenop halen we ook het beste in elkaar naar boven. We beseffen dat we een goede band hebben en leren elkaar nog beter kennen door onze verschillende projecten. 

9/ Druk op de pauzeknop 

We geven toe, we ondernemen veel in ons leven. En ja, we kiezen daar helemaal zelf voor en doen onszelf een drukke agenda aan. (lacht) Maar we vinden het ook heel belangrijk om heel intens te genieten van rust. Het is oké om te ontspannen. Onze tip: las geregeld rustmomenten in zodat je de beste versie van jezelf kan zijn. 

10/ Perfectie is passé  

Als jonge moeder was ik snel héél erg verantwoordelijk. Dat verantwoordelijkheidsgevoel is lang een rode draad in mijn leven geweest. Ik dacht dat het oké was zolang ik maar de controle had over iets. Voor mij is loslaten dan ook een serieus werkpunt geweest. Ik hoef niet altijd een perfect
opgeruimd huis te hebben bijvoorbeeld. Wat me dan helpt is de confrontatie aangaan. Op zulke momenten zeg ik dan: ik ruim nu echt niet op. Of ik dat gemakkelijk vind? Dat is iets anders (lacht)
Ik merk ook dat ik beter kan loslaten nu mijn kinderen ouder worden. Je ontdekt en aanvaardt dat ze heel veel in hun eentje kunnen. 

Benieuwd naar de collectie van Stephanie en Illuna met i.am.klean? Ontdek het hier.

Beeld: Stephanie Smeets