Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is make-up artist en beauty-expert Nanja Massy aan de beurt. 

1/ Doe wat je graag doet

Vier jaar geleden zei ik mijn job als leerkracht in het middelbaar onderwijs vaarwel om van mijn bijberoep mijn fulltime job te maken. Dat ging uiteraard met de nodige ups en downs maar ik ben zo blij dat ik volledig voor mijn passie ben gegaan. Ik kan elke dag doen wat ik graag doe en daar ben ik enorm dankbaar voor.

2/ Wees lief voor je lichaam

Vorig jaar voelde ik me vaak moe en had ik weinig energie. Uit een bloedonderzoek bleek dat mijn cholesterol te hoog was, een familiekwaaltje. Daarom startte ik dit jaar met een mind en food coach ‘mindfoodness’. Dankzij een aantal eenvoudige dagelijkse gewoontes voel ik me nu veel energieker.

3/ Durf nee zeggen

Als zelfstandige krijg ik voortdurend aanvragen voor nieuwe projecten. Ik stel mezelf dan steeds de vraag of het iets is dat bij mijn look en feel past. Je wordt snel met een merk geassocieerd dus denk goed na of het project past bij je huisstijl en of het je een meerwaarde biedt. Past het niet binnen je planning? Durf dan nee zeggen. Zo bezorg je jezelf niet onnodig veel stress.

4/ Me-time = the best time

Iets waar alle vrouwen wel eens last van hebben: het schuldgevoel als je even een moment voor jezelf neemt. Volgens mij kan je onmogelijk de beste mama, partner of vriendin zijn als je niet goed in je vel zit. Tijd maken voor jezelf is belangrijk en dat hoeven zeker geen grote dingen te zijn: een wandeling, een afspraak bij de kapper of een etentje met vriendinnen. Zo krijg je nieuwe energie en kan je terug op topniveau presteren.

5/ Social media pauze

Ik durf toe te geven dat ik toch een beetje verslaafd ben aan social media. Daarom maakten mijn man en ik social media afspraken. Zo leggen we onze telefoons weg bij het koken en eten. Niemand die ons stoort en even 100% focussen op elkaar. Ook in het weekend leg ik mijn gsm geregeld aan de kant om volop te genieten van het moment.

6/ Geen tv

Sinds een jaar hebben we geen televisie meer. Beste beslissing ooit! We kijken uiteraard nog wel eens een film op de laptop, maar onze kabeltelevisie is weg. Het gevolg? We praten meer en nemen tijd voor een boek of magazine. Of we testen nieuwe recepten uit. Heerlijk! Zonder televisie is een avond zoveel langer.

7/ Wees blij met wat je hebt

We leven in een vluchtige en materialistische wereld. Bovendien zien we op social media ook vaak alleen de rooskleurige kant van het verhaal. Wees blij met wat je hebt en geniet van de kleine dingen.

8/ Geloof in jezelf

Maak je niet druk over wat anderen denken en zeggen. Toen ik mijn job als leerkracht net had opgezegd, dachten heel wat mensen dat het me niet zou lukken. De eerste jaren gingen inderdaad met vallen en opstaan maar waar een wil is, is een weg. Met volhouden en geloven in jezelf kom je er wel. Omring je met mensen die het goed met je voorhebben. Only positive vibes!

9/ Smeren, smeren, smeren

Als beauty-expert wil ik ook nog graag een beauty-les met jullie delen. Draag altijd zonnebescherming: ofwel in je dagcrème, ofwel erna. Liefst met SPF 50. Ook al schijnt de zon niet, de schadelijke stralen zijn er altijd!

10/ Water voor later

Één van mijn slechte gewoontes vroeger? Te weinig water drinken. Ik vergat het en merkte het dan aan een voortdurende hoofdpijn of aan mijn huid. Sinds ik mezelf verplicht om minimum één liter water per dag te drinken (voor mij al een hele uitdaging), voel ik me veel beter. En dat zie je, vanbinnen én vanbuiten!

Benieuwd naar Nanja’s geweldige haar- en make-up looks? Volg haar dan via Instagram.

Foto: Morgane Gielen