Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Nouchka de Maeyer, het brein achter by nouchka, netwerkbrunch The Breakfast Club en Club Collab.

1/ Start voor je klaar bent

Veel mensen houden zichzelf tegen omdat ze vinden dat ze er nog niet volledig klaar voor zijn. Mijn tip: start before you’re ready! Ikzelf begon vorig jaar met het idee dat ik iets wou doen waarbij ik mijn passies voor fotografie en marketing kon combineren. Zonder een volledig businessplan te hebben uitgewerkt. De rest kwam gewoon vanzelf nadat ik de stap had gezet.

2/ Omring jezelf met mensen die je talent zien

Ik vind het ontzettend belangrijk om me te omringen met mensen die me energie geven. Zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Als hoogsensitief persoon kan ik snel overprikkeld geraken en moet ik heel bewust omgaan met mijn energie. Ik geloof echt dat je de beste versie van jezelf kan zijn met de juiste mensen rondom jou.

3/ Blijf dicht bij jezelf

Iets wat ik in mijn eerste jaar als ondernemer moest ontdekken: jijzelf bent het allerbelangrijkste. Het klinkt misschien logisch, maar als ondernemer wil je anderen helpen en loop je jezelf dus wel eens voorbij. Je eigen zuurstofmasker opzetten voor je dat bij de ander doet, remember? Wie te weinig tijd en ruimte voor zichzelf neemt, is niet in balans en kan onmogelijk anderen helpen.

4/ Growth is happiness

Ondernemen gaat met vallen en opstaan en een minder leuke ervaring kan een invloed hebben op hoe we ons voelen. Zo voelde ik me tijdens mijn eerste jaar als ondernemer vaak slecht wanneer ik iets minder leuk meemaakte. Nu weet ik dat dit je net iets kan leren en dat het je helpt om te groeien.

5/ Werk met themadagen

Deze tip kreeg ik vaak van andere ondernemers, maar paste ik nooit zelf toe. Begin 2020 maakte ik er eindelijk werk van en ik nu ben ik helemaal hooked. Ik start mijn week rustig en bewust met yoga. Daarnaast heb ik drie vaste dagen voor fotoshoots en ééntje waarop ik AAN mijn bedrijf werk. De overige dagen werk ik mijn administratie en mails bij. Die structuur is voor mij enorm belangrijk. Ik krijg ik veel meer gedaan op kortere tijd.

6/ Ga slim om met sociale media

Sociale media zijn tools waarbij je zelf beslist hoe je ermee omgaat. Wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit, zal ik bijvoorbeeld niet snel Facebook of Instagram openen. Ik maak dan liever tijd voor zelfzorg en geef mezelf wat ruimte. Heel wat mensen vergelijken zich via sociale media met anderen en dat geeft hun een slecht gevoel. Jammer, want die platformen brengen ook heel wat mogelijkheden met zich mee. Weet waarom je ze gebruikt.

7/ No one is you and that is your super power

Iedereen is uniek. Er is niemand die zo praat, beweegt, kijkt, denkt en voelt als jij en dat is net wat jou van anderen onderscheidt. Dit zinnetje heb ik al vaak tegen mezelf gezegd wanneer ik het gevoel heb dat ik niet goed genoeg ben. Mensen kiezen al lang niet meer alleen voor een product of dienst, maar ook voor de persoon die erachter zit. Onthoud dat je goed bent zoals je bent en blijf in jouw krachten geloven!

8/ 80 procent is ook goed genoeg

Ik hoor geregeld van andere ondernemers dat ze in de knoop zitten met hun perfectionistisch kantje. Guilty here! We streven naar het allerbeste resultaat en dat kan ons wel eens tegenhouden. Zoals de Nederlandse Charlotte van ‘t Wout me ooit leerde tijdens een online workshop: een 100 procent voor jou, kan 40 procent zijn voor iemand anders. En 60 procent voor iemand anders een 200 procent voor jou. Perfectie nastreven is niet haalbaar. Besef dat 80 procent ook goed genoeg is.

9/ Schrijf je dromen en doelen op

Wanneer je jouw doelen en dromen opschrijft, maak je de kans groter dat ze werkelijkheid worden. Begin 2020 maakte ik opnieuw een lijstje met doelen voor dit jaar. Om de paar maanden bekijk ik dan hoe dicht ik bij deze doelen ben geraakt en welke nieuwe dromen erbij kwamen. Zo werk ik bewust naar deze doelen toe.

10/ Ondersteun en versterk elkaar

Het allermooiste wat we kunnen doen in ons ondernemersavontuur? Elkaar steunen. Reclame maken, elkaars producten of diensten kopen en aanmoedigen, zowel online als offline. Want als iedereen elke dag kan doen wat hij of zij graag doet, dan maken we de wereld samen een stukje mooier!

Volg Nouchka’s avonturen op de voet via Instagram.

Beeld: by nouchka