Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan keramist Sara Delesie. 

1/ Laat controle los 

Voel en flow doorheen de dag. Wat de dag ook mag brengen. Zo hebben wij hier een kleintje die —zacht uitgedrukt— niet zo heel goed slaapt, of zijn er afgelopen winter best wel wat ziektekiemen de revue gepasseerd. En voilà, dan is dat zo. Ik laat de controle los en neem de dagen zoals ze zijn. 

2/ Luister naar je buikgevoel

We weten het allemaal wel, we moeten gewoon weer leren luisteren naar ons buikgevoel. Leef vanuit je hart. Doe alles met liefde. Zo maak je de wereld elke dag opnieuw een stukje mooier. Tegelijk is het ook fijn om de zaken van op afstand te bekijken. Kijk ernaar en voel. Wat doet het met je hart? Ik zeg dat ook zo vaak tegen mijn kinderen: “Maar wat zegt jouw hart?” en “Wat wil jouw hart?”

3/ Leef je droom

We leven nu. Ik vind het een zonde om onze tijd te verdoen. Jaag je dromen na! Echt, ga ze leven! Waarop wacht je? Alles wat je energie geeft, groeit. Ga stap voor stap naar die droom. Sommige stappen kunnen uiteraard wel de nodige tijd vragen, dat hoort erbij. Maar geloof ook écht dat je die dromen zal leven. Manifesteer. Geloof in jezelf. Waag je kans. Spring. 

4/ Geef je grenzen aan 

Je grenzen aangeven en bewaken vind ik ontzettend belangrijk. Ook voor mij is dat nog een werkpuntje. Maar ik vind het zo fijn om me ervan bewust te zijn en ermee aan de slag te gaan. Mijn tip: sta met beide voetjes op de grond en laat niet over je heen lopen. Haal eens diep adem en kies voor jezelf. Voel waar je grenzen liggen en geef ze aan. In sommige situaties is dat echt heel moeilijk. Dan lijkt het mij een goed idee om even afstand te nemen en er op een later moment op terug te komen. 
Sara Delesie_Bossy
© AMBER VAN BOSSEL
“Wat je voelt is juist. Punt.” 
– Sara

5/ Geloof je eigen waarheid 

Wie ben je en waarvoor sta je? Wat je voelt is juist. Punt. Geloof je eigen waarheden. Blijf dicht bij jezelf. We zijn hier met zo veel. Er zijn evenveel meningen die enorm uiteenlopend kunnen zijn. Voel daar met heel je hart, buik en lichaam wat voor jou écht is. Je hoeft het ook niet te kunnen uitleggen. Dat ervaar ikzelf echt supervaak. Ik kan zaken goed aanvoelen maar niet uitleggen waarom dat zo is. Misschien zit dat in mijn natuur? (lacht)

6/ Vergeef jezelf

Soms ben je moe en overprikkeld en dan kan het zijn dat een bepaalde situatie het even overneemt. Bekijk zo’n gebeurtenis vanop een afstand. Adem een paar keer diep en bewust en wees vooral lief voor jezelf. Gaat het even mis? Dat kan geen kwaad, het leven is een leerschool. We zijn hier allemaal om te groeien en te bloeien.

7/ Wacht geduldig af 

Zoals ik al vertelde, hebben sommige dromen tijd nodig. Geef jezelf de tijd om te kiemen, te groeien en te bloeien. Evalueer jezelf of je zaak van op een afstand. Kies voor jezelf, maar geef iets de tijd die nodig heeft.

8/ Verwacht weinig 

Leef zonder enige verwachtingen want die creëren extra druk. Hierdoor haal je jezelf alleen maar naar beneden. Laat de dingen gewoon zijn. Elke dag opnieuw. Heb geen verwachtingen naar een ander toe. Noch naar jezelf. Let it be. 

9/ Geef jezelf de ruimte naar om te groeien en te bloeien

Elke dag is anders. Geef jezelf de tijd en ruimte om te helen. Om er gewoon te zijn. Of om iets los te laten en een ander pad te kiezen. Groei en bloei wanneer het goed voelt. Jij mag hier zijn, jij mag ruimte innemen. Er is plaats genoeg voor ons allemaal.

10/ Pak die trauma’s en blauwe plekken aan

Leeg je rugzakje vol trauma’s en blauwe plekken. Herken je triggers. Waarom voel je iets bij een bepaalde situatie? Vanwaar komen die gevoelens? Pak ze vast en ga ermee aan de slag. Diep graven is niet altijd gemakkelijk. Maar na die donkere periode zal er meer licht zijn. Beloofd. 

Meer Sara? Volg haar via Instagram.

Beeld: Amber Van Bossel