Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is Sarah Dimani aan het woord, founder van female empowerment platform ‘The Narcist’. 

1/ Nothing changes if nothing changes

Je kan zoveel moodboards maken of aankondigingen plaatsen als je wil, maar wat echt telt: do the work. Niets verandert als er niets verandert. Dat is één van de grote lessen die ik het afgelopen jaar geleerd heb. Als je verandering teweeg wil brengen in je leven, moet je de handen uit de mouwen steken. Vanzelf gebeurt het niet. Schrijf je doel(en) op, werk een stappenplan uit en get it done! Wees bold, breek met je patronen en stap af van maatschappelijke normen die je leven moeilijker maken. Met enkele aanpassingen kan je al veel werk verzetten. 

2/ No lame excuses anymore, please

De slechtste leugens zijn leugens die we aan onszelf vertellen. Read that again. “Ik doe dit morgen wel”, “Ik ben even te druk bezig met X”, “Ik heb te veel werk”, “Het is al te donker”, “Ik ben te moe”… Klinken deze excuses je bekend in de oren? Hier alvast wel. Zelf heb ik deze leugentjes maar al te vaak gebruikt. Maar hier is de harde waarheid: één van de grootste obstakels in het leven, die ons tegenhouden om te streven naar ons hoger doel, is dit soort excuses. Deze kleine leugens limiteren wie we zijn en wat we uiteindelijk willen bereiken. Soms zijn ze natuurlijk onvermijdelijk maar vaak moeten we leren om eerlijk te zijn tegenover onszelf.

Sarah Dimani Bossy
© SHUSHANIK PHOTOGRAPHY

We moeten angst als een bondgenoot zien die mee streeft naar de beste versie van jezelf.

3/ Angst is geen vijand, wel een zegen

Tegenwoordig spenderen we te veel tijd om manieren te bedenken hoe we angst kunnen overwinnen of elimineren waardoor we langer met angstgevoelens opgescheept zitten. Wat je hiertegen kan doen? In actie schieten. Heb je schrik dat je niet goed genoeg bent om een workshop te geven? Ga dan online masterclasses volgen en organiseer vervolgens een try-out voor je vrienden. Twijfel je over een bepaalde samenwerking? Genoeg mentoren en ondernemers die jou met veel plezier willen adviseren. Waar een wil is, is een weg. We moeten angst als een bondgenoot zien die mee streeft naar de beste versie van jezelf. 

4/ Creative journaling

Eén van de goede gewoontes, die ik heb overgehouden aan mijn studies, is het bijhouden van een notitieboekje waar ik al mijn gedachtes, dromen en ideeën in neerpen. Dit doe ik ondertussen al vier jaar. Het komt altijd van pas als ik even vastzit met mijn onderneming. Je eigen gedachtes en dromen opnieuw herlezen kan heel verhelderend zijn en voor nieuwe perspectieven zorgen. Ik heb ooit eens gelezen dat je kansen op slagen met bijna de helft stijgen als je je doelen opschrijft. You know what to do. 

 

Benieuwd naar Sarah’s andere levenswijsheden? Bestel Bossy’s Time Issue hier. Meer Sarah? Volg The Narcist via Instagram.

Beeld: Shushanik Photography