Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan je vroedvrouw Uwe Porters. Uwe is moeder en is al meer dan tien jaar vroedvrouw. Daarnaast is ze ook auteur van de boeken ‘Verlos ons’ en ‘Verlost, en nu?’.

1/ Het is oké om niet oké te zijn

Ik heb op de meest pijnlijke en hartverscheurende manieren gevoeld dat je tijd en ruimte mag claimen om jezelf te herdefiniëren. Ik ben daarbij op vooroordelen, tegenwind en scherven in kostbare vriendschappen gebotst, maar het heeft mij gemaakt tot wie ik vandaag ben. Omdat ik kapot was en mezelf de tijd gegeven heb om stuk te gaan, ben ik deeltjes en scherpe kantjes tegengekomen van mezelf die ik niet kende en die daarna niet meer zo vlot in elkaar pasten. Zo’n situatie dwingt je om jezelf te herschrijven in een betere versie. Niet oké zijn is niet mega sexy, maar dat hoeft ook niet. Op de vraag ‘Alles goed met je?’ antwoorden met ‘Eigenlijk niet nee’ is vaak onwennig voor beide partijen, maar het is een begin. Het is de start van een nieuw gesprek met jezelf en de mensen rondom je waarin kracht en kwetsbaarheid de mooiste combinatie ooit zijn. Dat is meer dan oké. Dat is groeien. 

2/ Omring jezelf met mensen die je warmte geven en die voor jou juichen

Ik heb geleerd dat cheerleaders en waardevolle relaties zich niet beperken tot wie onder je kerktoren woont. Sociale media heeft mij enorm veel kostbare vriendschappen en relaties gegeven waar ik na bijna zeven jaar online zo ontzettend dankbaar voor ben. Liefde zet zich niet op tijdlijnen of afstand. Liefde zet zich in hoe blij je kan zijn dat iemand in je leven is, en hoe hij of zij die tijd met jou gebruikt. Ook al zie ik niet iedereen wekelijks of zelfs maandelijks in levende lijve, ik weet wie ik kan bellen als ik een lijk over de keukenvloer moet sleuren of wie er voor mij zal juichen als ik iets nieuws lanceer of wil ondernemen. Relaties die je aanging als kind zijn vaak degenen waarvan ze geïndoctrineerd werden dat ze belangrijk voor je waren, wat zeker kan, maar je wordt vrouw, lief, partner, collega en moeder. Je transformeert als mens en zal nog zoveel bergen verzetten dat het niet vies is om die vriendschappen te erkennen als veranderend. 

3/ Als je veel water bij je wijn moet doen, word je er ook niet tipsy van

De relaties waar je energie van krijgt als je er energie in steekt zijn diegenen die erbovenuit mogen steken. Geven en nemen om tot mooie verbinding te komen is dan een feit. Dat is anders wanneer je jezelf moet boetseren in iets dat je niet meer in de spiegel herkent. In dat geval zal zo’n relatie je ook geen vlinders geven. 

4/ Wees je eigen klootzak (indien nodig!)

Als vroedvrouw merk ik dat we vaak nog vastzitten in een soort maatschappelijk denken. Wanneer we een patiënt worden, storten we ons volledig in de armen van die ene arts die voor ons zit. Ik merk dat ook zorgverleners – en ik spreek zeker over ook over mezelf – wel durven te vervallen in automatisering. We vergeten dan dat niet alles vanzelfsprekend is. Dat er elke keer iemand nieuw met een eigen verhaal, rugzak en wensen voor ons zit.  Wel, het is je verhaal, neem die regie. En ik koos het woord klootzak, maar eigenlijk zou het die negatieve connotatie niet mogen hebben. Vragen stellen, stappenplannen uitdenken, wat-als-scenario’s op tafel leggen, de vraag stellen of we even samen kunnen nadenken zijn nooit de vervelende opties. Nooit. Je zit in het verkeerde kabinet als je aanvoelt dat je vragen en bezorgdheden geen ruimte krijgen. Zoek een zorgverlener die mee wil surfen op je golven en je verhaal. 
UwePorters_Bossy
© HILDE EYCKMANS

“Kwaaltjes van een groter probleem oplappen met een pilletje verandert zelden iets aan de kern van je probleem”

– Uwe

5/ Leef het leven dat je wil

‘Gebruik je vrije dagen om te werken aan het leven dat je wil, niet om te vluchten van het leven dat je hebt.’ Ik hoorde deze quote onlangs en die kwam binnen. De laatste jaren probeer ik dit echt zoveel mogelijk toe te passen of me er toch bewuster van te zijn. Werk, relaties, mindset. We zijn hier maar één keer en onze tijd is eindig. Het zou niet mogen zijn dat je er nu en dan van moet wegvluchten.

6/ Maak grote gebaren voor de liefde

Liefde is alles. En geluk is iets dat je zou mogen, nee, moeten beleven elke dag. Niet elke dag de hele dag, maar wel elke dag. Ik wens iedereen elke dag een moment van puur geluk toe. Dat het je mag overvallen en dat je het – hoe vluchtig ook – even kan vastnemen. Ik mag dan een hopeloze romanticus zijn, maar dat komt voor een deel doordat ik mezelf er eentje gemaakt heb. De liefde voelen en vieren is iets dat nooit uit de mode mag zijn. Does it make me look like a fool? Laat me dan. Tonen aan de mensen die je graag ziet dat liefde alle wonden heelt en onze grootste bestaansreden is, is áltijd een goed idee. Elke dag kiezen voor iemand is nooit vanzelfsprekend. Het is net een van de schoonste dingen die er zijn.

7/ Neem de tijd om je lichaam te leren kennen en ernaar te luisteren

Ik ben een vrouw die groot geworden is in een generatie waarbij er voor bijna elk lichamelijk kwaaltje een pilletje was. We leven vandaag in een maatschappij van labels, ziektes, syndromen en symptomen. Voor je het weet neem je medicatie om de bijwerkingen van je medicatie te onderdrukken. Durf af en toe terug te gaan naar de basis en te voelen wat je lichaam je vertelt. Wat is er echt aan de hand, aan de basis? Kwaaltjes van een groter probleem oplappen met een pilletje verandert zelden iets aan de kern van je probleem.

8/ What floats your boat, gets you there faster

Wat je ook doet, bereikt of verknalt, er zal altijd wel iemand klaar staan met niet per se goed bedoelde kritiek. Commentaar zal er altijd zijn, dus doe waar je blij van wordt en waar je zin in hebt. Want op het einde van de dag lig je in bed al dan niet naast je lievelingsmens. Niet naast de mensen die kritiek hebben. Waar word je blij en gelukkig van? Waar ben je goed in? Doe het. Make it count.

9/ Een lening afbetalen is ook sparen

Ik ben als kind opgegroeid met veel financiële onzekerheid en stress en ik merk dat het iets is dat mij nog dagelijks in zijn greep houdt. Ik had nooit gedacht dat ik het volgende zou zeggen, maar het is allemaal mindset. Anno 2022 zijn er veel verschillende manieren om geld te verdienen en uit te geven. Maar ik heb soms het gevoel dat alles nog nooit zo onzeker is geweest. Spaargeld komt en gaat. Moet het geld nog op mijn boekje staan en hoeveel zetten we aan de kant voor onze kinderen? Wat als ons huis instort en kunnen we die reis wel betalen? Onze woonlening afbetalen elke maand is ook sparen, is iets wat ik tegen mezelf met een gerust geweten kan vertellen als ik weer flip. Want zo is het.

10/ Bekijk af en toe de wereld door de ogen van een kind

Zet pure liefde, buikgevoel en intuïtie in als leermeester. Wees niet verlegen om af en toe op een tafel te kruipen en te dansen alsof er niemand kijkt. Al is de weg bezaaid met hobbels, kronkels, bergen en dalen, af en toe eens goed in de modder springen maakt de douche achteraf des te meer verlossend.

Benieuwd naar meer inzichten van Uwe? Volg haar via Instagram.

Beeld: Hilde Eyckmans