Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Valérie Thys, presentatrice, moderator en (plus)mama van vier. 

1/ Planning, planning, planning

Alles start met een waterdichte planning. Met vier kinderen, een man, drie bedrijven en heel wat andere verantwoordelijkheden is dat een noodzaak. Ik plan zowel op papier als in onze online familie-agenda en daarnaast zit alles ook in mijn hoofd. Tot nu toe werkt dit prima, maar ik besef dat ik de belangrijkste schakel ben in het runnen van ons gezin. Tijd om hier en daar iets te delegeren en er meer mensen bij te betrekken. 

2/ Doe eens iets gratis

Tegenwoordig zijn er veel minder budgetten voor zelfstandige leveranciers. Dat is vervelend want ik werk nooit onder mijn prijs. Eén keer per jaar maak ik een uitzondering op dat principe en geef ik gratis een presentatie, workshop of keynote. Dat doe ik voor een organisatie die het kan gebruiken, zoals een vzw, studentenvereniging of goed doel. Een win-win voor beide partijen en zo draag ik mijn steentje bij in de maatschappij. 

3/ Zet geld opzij voor je BTW en belastingen

Een financiële tip: zet geld opzij voor je btw en belastingen zodra er een factuur wordt betaald. Bedenk dat het geld nooit van jou is geweest en leg op die manier een buffer aan. De overheid is onverbiddelijk en boetes kunnen hoog oplopen. Door het geld opzij te zetten, zal het minder pijn doen en vermijd je financiële problemen. 

4/ Be the change you want to see in the world

Als weervrouw staan klimaat, milieu en duurzaamheid hoog op mijn agenda. Ik rij nog met een auto op benzine, maar vervang die binnen twee jaar door een elektrische wagen. Ik vlieg nog, maar doe het veel minder dan vroeger. Ik eet beduidend minder vlees, recycleer, denk na voor ik iets koop en voed mijn kinderen ook zo op. Ik kan anderen niet vragen om hun gedrag aan te passen zonder zelf het goede voorbeeld te geven. 

5/ Slaap voldoende

Gezond eten, wandelen in de natuur, jezelf verzorgen, het klinkt allemaal logisch maar vraagt energie. Die energie kan je pas krijgen als je ook voldoende slaapt. Een goede nachtrust werkt helend en is naast water en zuurstof een onmisbaar goed waar je beter niet slordig mee omgaat. Slaap volgens jouw ritme en trek je niets aan van de 22:00 tot 06:00 of 23:00 tot 07:00 die geregeld als norm wordt voorgesteld. Iedereen is anders.  

6/ Beloon jezelf regelmatig

We zijn vaak te hard voor onszelf, stellen doelen, willen groeien en bloeien. Wees mild voor jezelf als iets mislukt en wanneer er iets te vieren valt, doe het ook. De boog kan niet altijd gespannen staan! Ga eens lekker eten, trakteer jezelf op een leuke uitstap, investeer in belangrijke relaties (die met jezelf, je partner, je kinderen …). Vier je wins en leer uit fouten. 

7/ Steun bevriende mede-ondernemers

Betaal bij bevriende mede-ondernemers steeds de volledige prijs en vraag geen kortingen. Als je niets koopt, steun hen dan door reclame te maken, hun posts te liken en te delen op social media, een review te schrijven … Steek hen een hart onder de riem en de kans is groot dat zij het ook bij jou zullen doen. 

8/ Vind je ikigai en ondernemers-DNA

Ga op zoek naar jouw ikigai of ‘reden van bestaan’. Zoek iets dat je graag doet, dat de wereld nodig heeft, waar je een missie aan kan koppelen en geld mee kan verdienen. Bereid je ook op alle mogelijke manieren voor op het ondernemerschap. Praat met andere ondernemers, laat je bijstaan en vraag advies. Ga na wie je bent als het misgaat of op mindere momenten. Ontdek je eigen ondernemers-DNA. 

9/ Wees je bewust van de kracht van woorden 

Let op wat je zegt, tegen wie en wanneer. Eerlijk zijn is fantastisch, maar woorden terugnemen kan nooit. Daarnaast is ook het omgekeerde waar: bemoedigende woorden kunnen eeuwig bijblijven. Ik hou van mijn rol als mentor omdat ik weet dat wat ik zeg een verschil kan maken. Willen we niet allemaal positief gestimuleerd worden? 

10/ Be perfectly imperfect

De schoonheid van het leven ligt in het feit dat net niet alles perfect is. De zomer wordt herfst, winter en daarna terug lente. Als je kan aanvaarden dat alles onvolmaakt, vergankelijk en onvolledig is, kan je meer genieten van alles wat op je pad komt. 

Volg de avonturen van Valérie op de voet via Instagram

Beeld: Silvie Bonne