Als ondernemende mama is structuur onmisbaar in Doriens leven. Omdat ze vaak de vraag krijgt hoe ze het allemaal combineert, deelt Dorien in dit artikel de vijf belangrijkste zaken die haar structuur geven. Lees je mee?

1. Peuter M.

Ik zeg het wel vaker, maar zonder peuter M. – het baby’tje is er al wat af – zou ik niet de ondernemer zijn die ik nu ben. Dankzij hem stel duidelijke grenzen, hak ik sneller knopen door, werk ik minder in het weekend en rond ik ook ‘s avonds tijdig af. Zijn komst zorgde vanaf dag één voor structuur, hoewel mijn leven toen eerder aanvoelde als een zooitje ongeregeld. (lacht) ’s Morgens ontbijten we vaak samen en ook ’s avonds gebeurt het dat we met z’n drieën aan tafel zitten. Dat was voor de komst van M. amper het geval. Er was geen kind om op te halen aan de crèche, dus werkten N. en ik vaak laat door, om dan rond negen uur te beseffen dat we wel een hongertje hadden… Het tankstation inclusief nachtwinkel tegenover onze deur heeft ons op die momenten vaak gered, maar tegenwoordig zijn we net iets beter voorbereid en eten we op een deftig uur. (lacht)

Denk niet dat een kind alles overhoop gaat gooien. Voor veel ondernemende vrouwen zorgt dit net, na enkele maanden, voor een heerlijke structuur die hen nog productiever maakt, ondanks de slapeloze nachten!

2. Ochtend- en avondroutines

Eergisteren deelde structuurcoach Elisa het al in haar artikel: een ochtend- of avondritueel kan voor structuur in je dag zorgen, zonder dat je het gevoel hebt in te moeten boeten aan flexibiliteit doorheen de dag. Probeerde jij dit al? Voor mij werkt dit ontzettend goed. Kleine rituelen doorheen de dag zorgen voor de nodige houvast. Zo rond ik mijn dag bijvoorbeeld steeds af met vijf minuutjes me-time en mijn favoriete verzorgingsproducten. Ik hoor vaak dat vele vrouwen ‘geen tijd hebben’ om pakweg hun benen in te smeren of een maskertje aan te brengen. Mijn tip: zie het niet als iets wat moet, maar iets wat mag. Geniet ervan. Je huid zal je dankbaar zijn.

bynouchka25082004

“Op momenten dat chaos de overhand neemt, heb ik het gevoel dat structuur een onbereikbaar puntje is aan de horizon.” – Dorien

3. Mijn lichaam

Op dit moment ben ik zestien weken zwanger. Surprise! Er zitten twee mini’s in mijn buik, en ik ben meer moe en misselijk dan tijdens mijn vorige zwangerschap. Deze verandering zorgt ervoor dat ik veel meer nood heb aan structuur: ik wil weten wat er de komende week op mij afkomt. Ik bewaak mijn agenda zeer streng zodat hij niet te vol, maar ook niet te leeg is. Want ja, ‘t is wel nu dat er gewerkt moet worden. (lacht) Als die tweeling er straks is, zal er van schrijven veel minder in huis komen… Daarnaast eet ik op geregelde tijdstippen, om de misselijkheid voor te zijn.

Luister naar de signalen van je lichaam dat sowieso gebaad is bij structuur.

4. Chaos

Ik geloof dat structuur en chaos hand in hand gaan. Wanneer alles té gestructureerd verloopt, en er geen ruimte is voor avontuur, haak ik af. Op momenten dat chaos de overhand neemt, heb ik het gevoel dat structuur een onbereikbaar puntje is aan de horizon. Om maar te zeggen: ik hou van de balans. Ik plan graag voldoende, om vervolgens af en toe alles los te laten en te zien waar we uitkomen. Zowel professioneel als privé zorgt dit vaak voor verrassende en fijne resultaten.

5. Mijn team

Ook Bossy team en mijn office assistant Jana in het bijzonder zorgen voor structuur. Wanneer ik nog geen team had, werkte ik op de meest uiteenlopende en abnormale uren. Nu probeer ik mijn uren overeen te laten komen met die van Jana en plannen we ook meetings in op kantoor om lopende zaken te overlopen. Ik zie haar als mijn professionele accountability-partner. (lacht)

Beeld bynouchka

Heb je (nog) geen team? Ga dan op zoek naar een andere ondernemender die jouw accountability-partner kan zijn. Dit kan een coach of een mentor zijn, maar evengoed een medeondernemer met wie je gereld contact hebt over de lopende zaken.