Keuzestress is een ding. Dagelijks hoor je mensen kreunen onder de druk om steeds weer de juiste beslissing te nemen. Vind jij het ook zo moeilijk om bovenop je drukke agenda bewust voor je gezondheid te kiezen? Coach Sassy verandert je mindset en zorgt ervoor dat je gaat kicken op kiezen.

Onderbewustzijn koning

Wist je dat we dagelijks dertigduizend keuzes maken? En dat ongeveer tweehonderd van die beslissingen te maken hebben met voeding? Of je het nu wil of niet, elke dag maak je gigantisch veel onbewuste keuzes. De bewuste beslissingen zijn daarentegen veel beperkter. Ze kosten meer energie omdat je er af en toe bepaalde gewoontes voor moet opzijzetten.

Herken jij je in het volgende scenario? Op het einde van de dag, op hectische dagen zelfs nog voor je aankomt op kantoor, mis je de inspiratie of energie om bewuste keuzes te maken. Het gevolg? Je hervalt in je onbewuste alternatieven, je gewoontes en dat betekent zelden dat je de gezonde route kiest. Netflix, een smos americain, dat ongezonde tussendoortje, ongemerkt zijn ze je gewoontepatroon binnengeslopen. Laat dit artikel je inspireren om opnieuw plezier te vinden in het maken van bewuste keuzes.

Niet kiezen bestaat niet

De angst om te falen, niet weten of de gekozen optie zal aanslaan, het lijken gegronde redenen om er niet aan te beginnen. Je kan niet voorspellen hoe snel je zal afvallen en of je gezonde keuzes zullen werken. Je weet niet of de diëtiste bij jou zal passen en of de psycholoog je kan helpen met je perfectionisme. Niet kiezen is ook een bewuste beslissing, maar dan wel eentje zonder resultaat. Niets verandert wanneer er niets verandert. Het is een cliché, maar het klopt als een bus wanneer je in de vicieuze cirkel van uitstelgedrag en excuses belandt.

Niet kiezen is ook een bewuste beslissing, maar dan wel eentje zonder resultaat. Niets verandert wanneer er niets verandert.

Ja zeggen is altijd neen zeggen

Wie ja zegt tegen dat broodje gehaktbal met Bicky ajuin, zegt nee tegen een gezonde salade. Wie nee zegt tegen een prosecco, zegt ja tegen een goede nachtrust. Elke nee houdt een ja in, en omgekeerd. Elke keuze houdt als het ware een dubbele beslissing in. Durf die paradox als kapstok te gebruiken doorheen de dag. Ga je voeden of ga je vullen? Kijk je Netflix of neem je de hond nog even mee voor een wandeling? Ga je vroeg slapen of sta je op tijd op om te kunnen ontbijten? Kook je vijftien minuten langer zodat je groenten kan toevoegen aan je maaltijd of gooi je voor de vierde avond op rij snel wat crackers met hummus op een bord? Leg je die smartphone weg of blijf je je brein prikkelen tot je rusteloos in bed kruipt?

Elke keuze houdt als het ware een dubbele beslissing in. Wie nee zegt tegen een ongezonde optie, zegt ja tegen een goed gevoel.

Flip the script

Bewuste keuzes maken kan vermoeiend lijken, maar geeft je net tonnen energie in retour. Je neemt namelijk verantwoordelijkheid over je leven en voert uit wat je beslist. Die ervaring geeft je feedback waar je iets mee kan. Of de stap die je zet meteen een schot in de roos is of niet, jij staat aan het roer van je leven. Meer bekrachtigend kan je het niet bedenken.

Bewust kiezen geeft je energie. Je neemt namelijk verantwoordelijkheid over je leven en voert uit wat je beslist.

Geef jezelf een like

Je acties waarderen is een basisvoorwaarde om plezier te vinden in het maken van bewuste keuzes. Feliciteer jezelf omdat je deze week al twee keer koos voor een slaatje in plaats van frietjes. Geef jezelf een schouderklopje wanneer je je maaltijden voorbereidt en je winkelkar vult met gezonde voeding. Leer je keuzes te appreciëren. Daarin ligt een schat aan mentale energie om verder te gaan op je gezonde pad.

Ga november in met de intentie om vaker bewust je opties af te wegen. In oktober kon je al lezen dat je de dingen niet meteen heel groot hoeft te maken. Kies voor een kleine nieuwe of vervangende gewoonte en vind geruststelling in het feit dat je elke drie seconden een onbewuste keuze maakt. Na elke minder goede keuze, volgt dus gegarandeerd een nieuwe kans. De vrijheid ligt bij jou, het roer staat klaar. Jij hoeft het alleen maar over te nemen.

Nog twee maanden te gaan in dit kalenderjaar. Welke bewuste keuze maak jij om jouw gezondheidsdoelen te bereiken? Laat het weten via Instagram.

Beeld: Rachael Gorjestani via Unsplash

Geef jezelf geregeld een schouderklopje en leer je keuzes te appreciëren. Zo krijg je de kracht om je gezonde pad verder te zetten.