Kiest ze voor een thee of koffie? Wil ze zekerheid in het leven of vrijheid? We schotelen Alessia Couvreur, diëtiste, gecertificeerd intuïtief eten coach en kersverse auteur van ‘Bye bye dieet’, onze ochtenddilemma’s voor.

Ochtendmens of nachtraaf?

In de ochtend voel ik een energieboost. Dan draag ik gemakkelijke kleren en rol mijn yogamatje uit. Ik geniet er echt van wanneer ik tijdens het bewegen niet naar de klok moet kijken. Daarnaast hou ik geen rekening met regeltjes of calorieën. Ik stop wanneer ik wil stoppen. Die gedachtegang motiveert me om elke dag opnieuw te bewegen. Er zijn ook dagen waarop ik minder beweeg, dat is oké. Grappig om te weten: in de ochtend ruim ik graag op, dat geeft me een goed gevoel. Ik werk van thuis, het liefst doe ik dat in een nette omgeving. Een opgeruimd huis geeft rust in mijn hoofd.

Thee of koffie?

Dat is pas écht een dilemma. (lacht) Ik begin de dag met een kopje koffie met veel havermelk. In de namiddag zal ik eerder thee zetten.

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

Ik ontbijt erg uitgebreid, vaak met een podcast op de achtergrond. Als ik me ‘s morgens moet haasten, loop ik de hele dag gestresst. Wanneer ik precies eet, hangt af van mijn hongergevoel. Ik vind het belangrijk om te wachten tot ik écht honger heb om te beginnen met een ontbijt. Mijn favoriete gerecht? Havermoutpap. In de winter ga ik meestal voor peer, in de zomer voor nectarine. Een stukje chocolade en pindakaas horen er voor mij standaard bij.

Pyjama of stijlvolle outfit?

Ik kies niet voor een pyjama, maar voor een comfy outfit. Meestal ga ik voor een yogalegging. Ik vind het echt niet leuk wanneer een broek te strak zit. Me comfortabel voelen in mijn kledij vind ik belangrijker dan een mooie jeans aandoen die spant.

Structuur of chaos?

Ik ben één en al chaos in mijn hoofd dus daarom kies ik voor structuur. (lacht) Sinds twee jaar schakel ik een planner in voor meer rust in mijn hoofd. In de ochtend schrijf ik eerst welke plannen ik die dag wil verwezenlijken. Het geeft me een rustig gevoel om dat op papier te zetten.

To do or not to do list?

To-dolijst! Maar dan wel geen superlange lijst want daar geloof ik niet in. Een lange to-dolijst bezorgt me te veel stress. Dankzij mijn planner heb ik de ruimte om maar vijf opdrachten per dag te noteren. Zo kom ik tot een (bijna altijd) haalbare planning.

Zekerheid of vrijheid?

Ik moet bij deze vraag niet lang twijfelen: vrijheid! Dat is de reden waarom ik ondernemer ben. Ik functioneer niet binnen een gestructureerd bedrijf met regels en vaste uren. Ik heb vrijheid nodig en neem het liefst zelf beslissingen. Binnen vrijheid streef ik naar zekerheid omdat het mijn droom is om overal in de wereld te kunnen werken. Op die manier heb ik mijn zaak ingericht. Zo kan het zijn dat ik volgende week vanuit Spanje werk, wie weet.

ALESSIA-077
Alessia's favoriete ontbijt: havermout met peer, chocolade en pindakaas

Niks beters dan de ochtend rustig te beginnen met mijn warme havermoutpap en de opkomende zon. Je kan eindeloos met dit recept variëren waardoor het nooit saai wordt.

Ingrediënten
 • 1 rijpe kleine peer
 • 1 blokje (pure) chocolade van 10 g
 • 1/2 theelepel kaneel (of speculooskruiden)
 • 1/4 theelepel kardemompoeder
 • 45 g havermout
 • 180 à 200 ml (plantaardige) melk
 • een snuifje zout
 • 1 theelepel 100 % pindakaas

Werkwijze

Was en snijd de peer met schil in stukjes en hak de chocolade klein. Verwarm een steelpan op het vuur en bak de peer met een klein beetje water, kaneel en kardemom op een middelhoog vuur. Eenmaal zacht gebakken voeg je de havermout, de plantaardige melk en een snuifje zout toe. Laat koken op een middelmatig vuur en roer af en toe om tot je de juiste consistentie bereikt. Schep op en voeg de chocolade en de pindakaas toe.

Extra info & tips 

 • Maak gerust een dubbele portie, zo heb je ontbijt voor twee dagen. Bovendien mag je deze pap invriezen.
 • Kies voor 100% pindakaas, die bevat geen enkel ander ingrediënt dan pinda. Meestal staat dit duidelijk op het etiket.
 • Vervang de pindakaas eens door amandelpasta ter afwisseling.
 • Geen fan van peer? Met havermout kun je ein-de-loos variëren. Probeer het eens uit met blauwe bessen, banaan, appel…

Meer Alessia? Volg haar via Instagram.

Beeld: Noémie Yuko Nijssen