Kiest ze voor structuur of chaos? En welke tip geeft ze je om de dag goed te beginnen? Ellen Taerwe, founder van Holy Cow, inspireert je met haar ochtenddilemma’s.

Ochtendmens of nachtraaf?

Heel vroeger was ik echt een ochtendmens. Als ik naar school ging, stond ik als eerste op thuis en zette ik snel het ontbijt klaar. Dat is ondertussen wel wat veranderd. (lacht) Tegenwoordig heb ik meer tijd nodig om wakker te worden en mijn dag met de nodige energie te starten. Een nachtraaf zou ik mezelf dan ook weer niet durven noemen. Toch merk ik dat ik naar de avond toe creatiever kan denken en productiever ben. Er is minder afleiding en alles is helderder in mijn hoofd. 

Thee of koffie?

Dat is een moeilijke! (lacht) Maar ik ga voor koffie mét chocolade natuurlijk. Door nu al acht jaar bezig te zijn met cacaobonen voor mijn zaak, heb ik ook heel veel geleerd over koffie zoals specialty coffee. In India bezocht ik koffieplantages en kon ik het verwerkingsproces van heel dichtbij ervaren. Mijn kijk op een ‘gewoon’ kopje koffie is sindsdien enorm veranderd. Elke dag hebben mijn man en ik ons koffiemomentje eens de kindjes op school zijn en maken we samen een espresso of cappuccino. Het liefst kiezen we voor een lokale koffie. Zo hebben we koffiebonen van verschillende lokale branderijen zoals OR Coffee Roasters, Vandekerckhove en Way in huis.

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

Ontbijten is het liefste wat ik doe, en als het kan doe ik dat zo uitgebreid mogelijk. Ik hou daarom ook erg van brunchen en plekken waar je de hele dag door ontbijt kan bestellen. Eerlijk? Tijdens een schoolweek is het soms wel een snelle hap van mijn yoghurt met granola. Eenmaal de kinderen op school zijn, geniet ik van een uitgesteld ontbijt.
“Vrijheid zorgt voor een zekere joie de vivre en doet je dromen van het onmogelijke.” 
– Ellen

Structuur of chaos?

Ik hou van structuur en Excel. Ik merk dat het voor rust en minder stress zorgt. Vroeger werkte ik in de projectmanagement- en analysesector. Daar was planning en structuur uiteraard ook heel belangrijk. Sinds de komst van onze kinderen en een tweede bedrijf is er wel wat meer chaos in mijn leven. Maar dat brengt ook zeker voordelen met zich mee. Er is meer ruimte voor spontaniteit, speelsheid en creativiteit. 

To do or not to do list?

To do list. Vroeger lagen mijn to-dolijstjes door elkaar rond te slingeren op mijn bureau, in mijn handtas en zo meer. Maar na een Getting Things Done- en timemanagementsessies gebruik ik nu de ‘Todoist’ app om alle taken te verzamelen. Deze app zorgt ervoor dat opdrachten niet de hele tijd in mijn hoofd rondspoken. 

Zekerheid of vrijheid?

Zekerheid is fijn maar misschien ook een beetje saai. Ik kies dus voor vrijheid. Ik hou van uitdagingen. Misschien is dat wel één van de redenen waarom ik in 2015 de sprong waagde met mijn man naar India te verhuizen? Vrijheid zorgt voor een zekere joie de vivre en doet je dromen van het onmogelijke. Dat is iets wat ik ook aan mijn kinderen wil meegeven. 

Jouw tip om de dag goed te starten 

Ik heb niet echt een ochtendritueel maar kan zo genieten van mijn kindjes al knuffelend wakker te maken. Die warmte en liefde geeft me zin om mijn dag te starten. Daarnaast probeer ik in de ochtend tijdens mijn koffiemoment even stil te staan bij wat ik van mijn dag verwacht en wat ik wil bereiken. Die gewoonte dwingt me om eerlijk te zijn met mezelf en geen te hoge verwachtingen te zetten. Natuurlijk mag chocolade ook niet ontbreken! Op elke moment van de dag maar vooral ’s ochtends krijgen mijn kinderen hun dosis bij hun havermoutontbijt. Een ideale kickstart van de dag.

Zin in chocolade voor jezelf of voor je collega’s? Vind hier meer Holy Cow. 

Beeld: Kurt Desplenter