Kiest ze voor structuur of chaos? En welke tip geeft ze je om de dag goed te beginnen? Helen Verhelst, founder van Helen Kookt, auteur en advocaat inspireert je met haar ochtenddilemma’s.

Ochtendmens of nachtraaf?

Mijn man zal als eerste zeggen dat ik geen ochtendmens ben. Helaas moet ik dat volledig bevestigen, hoe graag ik ook het tegenovergestelde zou willen zeggen. (lacht) Ik heb het geluk op korte fietsafstand van mijn werk te wonen, waardoor ik iets langer in bed kan blijven liggen in de ochtend. Naarmate de dag – en eigenlijk eerder de avond – vordert, stijgt de productiviteit ook bij mij. Ik kan dan opeens een “tweede adem” vinden en nog zeer geconcentreerd doorgaan. Tot heel laat op café gaan of uitgaan is dan weer niet meer aan mij besteed, waardoor ik niet meteen de titel van “nachtraaf” ga claimen. Ik zal mezelf dus eerder omschrijven als een gezellig avonddier.

Thee of koffie?

Beiden. In de lente en zomer kies ik met plezier een iced coffee of heerlijke latte. Van zodra de temperaturen zakken, stijgt bij mij de liefde voor een gezellig tasje thee. Ik begin dan graag mijn dag met een gembertheetje met honing en citroen. De dag sluit ik weer af met kamillethee en dan nog het liefst knus onder een fleecedeken in de zetel. 

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

Ik ben een grote liefhebber van een uitgebreid ontbijt, en probeer dit ook steeds in mijn planning te passen. Dit moet niet per se uit koffiekoeken, charcuterie en vers geperst fruitsap bestaan. Tenzij het weekend is. (lacht) In de week is yoghurt met granola en vers fruit mijn go-to ontbijtje waar ik graag mijn dag mee start. Op die manier kan ik nog wel even doorgaan tot de lunch. Ik lees dan ook de online krant van die dag en maak er een klein momentje van voor de hectiek van de dag opnieuw begint. 
Helen Kookt_Bossy
© IRMY PHOTOGRAPHY
“Ik kijk heel erg op naar mensen die durven springen en risico’s durven nemen. ” 
– Helen

Structuur of chaos?

Structuur, 100%. Mijn hersenspinsels kunnen soms een beetje chaotisch zijn, met wel tien nieuwe ideeën, potentiële projecten of nieuwe interesses per dag. Om die toch ergens een plaats te geven, probeer ik zoveel mogelijk rust en structuur te krijgen in de rest van mijn dagdagelijkse leven. Anders zou ik echt het overzicht verliezen. Ik start mijn dag elke keer aan een opgeruimd bureau op kantoor en kom ’s avonds ook thuis in een opgeruimd huis waarin ik alles gestructureerd in de juiste kast probeer te leggen. 

To do or not to do list?

Het ligt misschien een beetje voor de hand dat ik hier voor een to-dolijstje kies. Ook dit zorgt er weer voor dat ik al mijn hersenspinsels even gesorteerd krijg, voor ik aan mijn dag begin. Ook in de supermarkt heb ik dit echt nodig, of ik kom thuis met allerlei onverwachte extraatjes. (lacht) Mijn supermarktlijstjes zijn zelfs zo opgedeeld dat ze de structuur van onze go-to supermarkt volgen.  

Zekerheid of vrijheid?

Ik zou volmondig vrijheid willen zeggen, maar grijp vaak toch een beetje terug naar zekerheid. Als een leuke of unieke opportuniteit zich voordoet, zal ik zeker durven springen. Maar ik ben niet meteen de persoon die deze opportuniteit zelf zal durven zoeken. Toen ik bijvoorbeeld de vraag kreeg van de uitgeverij of ik een kookboek op de markt wou brengen, zei ik meteen ja. Maar mocht deze vraag er niet gekomen zijn, zou ik zelf ook geen uitgeverij hebben benaderd. In mijn dagdagelijkse leven ben ik ook nog steeds advocaat. Begrijp mij niet verkeerd, ik doe deze job heel graag en vind de intellectuele uitdaging die het elke dag met zich meebrengt ideaal. Maar soms denk ik: wat als ik mij nu gewoon volledig op het creatieve stort? Ik kijk dan ook heel erg op naar mensen die durven springen en risico’s durven nemen. 

Jouw tip om de dag goed te starten 

Neem – in de mate van het mogelijke – in de ochtend de tijd voor jezelf, voor je op je gsm kijkt of je e-mails leest. Al doe je dit door de radio op te zetten en rustig een tasje koffie te drinken of door even met je huisdier te knuffelen in bed (that’s me). Neem een momentje voor jezelf, want vaak is de rest van de dag al hectisch genoeg. 
Meer Helen? Volg haar via Instagram
Omslagbeeld: Irmy Photography