Kiest ze voor een thee of koffie? Wil ze zekerheid in het leven of vrijheid? We schotelen Janne Lauwers, CEO van Atelier Jean, onze ochtenddilemma’s voor.

Ochtendmens of nachtraaf?

Dat is een moeilijke vraag. Vroeger was ik altijd een ochtendmens, want dan kreeg ik veel gedaan. Maar sinds ik zelfstandige ben en dus mijn eigen uren bepaal, ben ik een beetje van beide geworden. Ik vind het heerlijk om in de ochtend op mijn gemak mijn kopje koffie te drinken en al wat werk gedaan te krijgen. Let op, ik word meestal wakker rond 08.30 uur dus dat is sowieso al niet vroeg! (lacht) Vaak kan ik goed doorknallen tot 14.00 of 15.00 uur. Daarna heb ik meestal een namiddagdipje. Het heeft ook absoluut geen nut om jezelf te forceren op zulke momenten. Rond 19.00 uur krijg ik weer meer energie, dan werk ik opnieuw tot vrij laat. Je mag er dus van uitgaan dat ik een beetje beide ben! 

Thee of koffie?

100% koffie. Er is niets beter dan de geur van koffie in de ochtend. Die eerste slok is volgens mij echt heaven. Ik probeer wel enkel koffie te drinken in de voormiddag omdat ik anders ’s avonds niet meer kan slapen. Ik ben dus niet die persoon die tien koppen koffie per dag drinkt, dan word ik gek, denk ik. Met thee heb ik een haat-liefderelatie die eerder neigt naar haat. Ik ben één van die mensen die vindt dat thee naar afwaswater smaakt. (lacht) Ik zou echt heel graag willen dat ik thee lekker vond want dat lijkt me veel gezonder, maar helaas. Toch drink ik het tegenwoordig wel meer dan vroeger, en sowieso wanneer ik ziek of verkouden ben. Maar eerlijk, ik zweer nog altijd bij mijn heerlijke kopje koffie in de ochtend. 

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

Als ik de tijd ervoor had zou ik elke dag een uitgebreid ontbijt willen eten want ik vind het één van de leukste maaltijden van de dag. Wanneer ik een pop-upstore in Gent en Antwerpen heb, ben ik 100% schuldig aan heerlijke koffies on the go van een koffiebar die ik elke dag moet passeren. Niet zo goed voor mijn portemonnee, maar er gaat niets boven een heerlijke latte havermelk van een koffiebar zoals die van Take Five in Gent. In rustigere periodes probeer ik mijn tijd te nemen om te ontbijten maar dit gebeurt meestal wel al achter mijn laptop.  

Structuur of chaos?

Gestructureerde chaos, mag dat ook? (lacht) Vroeger was ik veel chaotischer dan nu maar wanneer je ondernemer wordt, ben je verplicht om gestructureerder te zijn. Ik heb mijn planning- en structuurskills dus gaandeweg moeten bijschaven om meer rust in mijn leven te brengen, anders word ik zot. Maar dat chaotisch kantje van mij houdt het allemaal wel spontaan en spannend. 
Atelier Jean

Een vaste uurregeling is echt niets voor mij. Zeker omdat ik vind dat je creativiteit niet kan pushen.”

– Janne

To do or not to do list?

Zonder twijfel ga ik voor een to-dolijst. Ik zou ze alleen al maken om iets te kunnen doorstrepen wanneer je iets afgerond hebt. Dat is zo satisfying! Meestal maak ik mijn to-dolijstje van de volgende dag al de avond ervoor. Zo hoef ik in de ochtend niet te veel na te denken en kan ik er gewoon meteen invliegen. Het enige probleem met mijn lijstjes, is dat die vaak op vijf verschillende plaatsen staan. Kijk, daar wint de chaoot in mij weer. (lacht) Maar goed, I’m working on it.

Zekerheid of vrijheid?

Vrijheid. Ik heb voor Jean altijd in dienst gewerkt. Een vaste uurregeling is echt niets voor mij. Zeker omdat ik vind dat je creativiteit niet kan pushen. Dat komt en gaat en je kan dat niet aan en uit zetten met een knopje. Ik vind het dus heerlijk om mijn eigen dagen en uren te kunnen indelen naargelang hoe ik mij voel of hoe mijn energielevel is. Het feit dat je je eigen baas bent en dus ook volledig je ding kan doen zonder verantwoording af te moeten leggen, is zalig. Ik zou het voor geen geld in de wereld meer willen ruilen met een fulltime job in een bedrijf. 

Jouw tip om de dag goed te starten 

Het is een uitdaging voor mezelf, maar ik probeer nu om elke ochtend het eerste half uur mijn smartphone niet aan te raken. Ik heb de slechte gewoonte om het meteen bij de hand te nemen eens ik wakker word, maar dat zorgt voor een teveel aan prikkels en input. Tegenwoordig laat ik mijn smartphone op mijn nachtkastje liggen en focus ik me eerst op andere zaken zoals mijn ontbijt-, koffie- en skincareroutine.  

Meer Janne? Volg haar via Instagram.

Omslagbeeld: Soul Studio