Vrijheid of zekerheid, koffie of water? Nadat ze haar eigen raw food pop-uprestaurant ‘Essence Cuisine’ uit de grond stampte, enkele kookboeken publiceerde en België’s eerste vegan en keto productlijn op de markt bracht, schotelden wij Julie onze ochtenddilemma’s voor.

Ochtendmens of nachtraaf?

Ik ben een echte ochtendmens met een heel sterke interne klok. Als ik weet dat ik de volgende dag om een bepaald uur moet opstaan voor bijvoorbeeld een werkopdracht, dan word ik meestal een half uur of een uur vroeger wakker. Uitslapen gebeurt niet zoveel, ik word bijna elke dag rond hetzelfde uur wakker. Tijdens de zomer is dat meestal wanneer de zon opkomt, vaak al om 5u of 5u30. Mijn hersenen staan ook meteen ‘aan’, alsof iemand het licht heeft aangestoken in mijn hoofd. (lacht) Sinds ik snelle koolhydraten en suikers heb vervangen door meer gezonde vetten, heb ik nog meer energie en spring ik ’s morgens vaak uit mijn bed. Mijn vaste ochtendroutine zijn: een of twee glazen water, een koude douche (al is het maar 30 seconden) en iets van beweging. Tijdens de zomer durf ik al eens op mijn fiets te springen voor een ochtendritje tussen de velden en in het bos, soms doe ik een at-home workout of wat yoga, maar meestal ga ik naar buiten voor een stevige wandeling met mijn dwergteckel George. 

Water of koffie?

Water! Ik drink het de hele dag door, zowel bronwater als warme thee (mijn huidige favoriet is rooibosthee). Ons lichaam bestaat voor 65 tot zelfs 75% uit water, dus voldoende water drinken, vind ik super belangrijk. Het geeft je energie, verbetert je concentratie, ondersteunt je vertering.. en het helpt ook om minder snel naar een tussendoortje te grijpen. Vaak denken we dat we honger hebben maar eigenlijk hebben we dorst. Een kop warme thee kan minstens even gezellig zijn als een kopje koffie. Ik hou wel van de smaak van koffie, maar ik word heel zenuwachtig en hyperactief van cafeïne terwijl ik al vaak heel wat energie in mij heb dus geef me maar thee. (lacht)

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

’s Morgens wacht ik tot ik écht honger heb voor ik iets eet. Sinds ik regelmatig intermittent fasting toepas, luister ik veel sterker naar mijn natuurlijke hongersignalen in plaats van ‘uit gewoonte’ te eten. Soms neem ik pas een eerste maaltijd tussen elf en twaalf uur, andere dagen neem ik een uitgebreid ontbijt. Durf op je eigen intuïtieve signalen te vertrouwen. Een van mijn favoriete on the go ontbijtjes is chiapudding, een lekker low carb alternatief voor havermoutpap: chiazaadjes gemengd met amandelmelk en enkele lepels vegan keto proteïnepoeder erbij, afgewerkt met wat bessen en ALL GOOD keto granola. Een lekker receptje vind je op mijn website. Als ik pas later op de dag ontbijt, start ik vaak met iets hartigs zoals eitjes met avocado en een zadencracker. Dan kan je het gerust brunch noemen.

Pyjama of stijlvolle outfit?

Eerlijk.. geen van beide. Je zal mij het vaakst zien in een comfortabele sportieve outfit met een vrouwelijke toets. Nu ik steeds vaker van thuis werk, draag ik vaak ook gewoon leggings. Voor speciale events of om uit eten te gaan, doe ik graag wat meer moeite om me stijlvoller te kleden, maar doordeweeks houd ik het simpel. In een pyjama zal je me nooit zien want als ik die al draag, gaat hij ’s morgens vroeg meteen uit als ik onder een koude douche spring. Fris gewassen en verse kleren helpen me om productiever te werken.

Structuur of chaos?

Structuur all the way! Ik plan alles tot in detail in mijn agenda, maak elke week/maand to-dolijstjes met taken die ik in kleinere stukjes indeel… Zo vind ik het veel gemakkelijker om een groter doel te bereiken dat anders misschien te overweldigend zou lijken. Op vlak van agenda-management heb ik veel geleerd van business coach FastForwardAmy. Ik heb echt structuur nodig om goed te functioneren. Het geeft me innerlijke rust om alles van me af te schrijven en to-do’s op een rijtje te zetten. Soms schrijf ik vlak voor het slapengaan nog snel enkele dingen neer, zodat ik er in mijn bed niet meer hoef aan te denken. Anders zouden mijn gedachten waarschijnlijk nooit stilstaan! Wandelingen in de stilte van de natuur, bewegen en af en toe mediteren helpen ook om helderheid en structuur te creëren in mijn hoofd, om afstand te kunnen nemen van chaos of een probleem en gemakkelijker te evolueren naar een oplossing.

To do or not to do list?

To-dolijstjes, ik ben ervoor geboren. Al zolang ik me kan herinneren, maak ik lijstjes zelfs toen ik nog in de lagere school zat. Dan schreef ik in mijn agenda al mijn schooltaken neer, kwam ik op vrijdagnamiddag thuis en maakte ik eerst al mijn huiswerk zodat ik de rest van het weekend kon spelen. Nu is dat eigenlijk nog steeds zo, alleen stopt het werk als ondernemer nooit. Het is voor mij een constante oefening om het werk ook eens los te laten. Niet gemakkelijk want ik heb een heel sterke drive, vaak kriebelt het om steeds weer nieuwe projecten te beginnen. Ik ben ook een ‘recovering perfectionist’, en probeer de lat heel bewust ook niet té hoog te leggen maar net wat zachter te zijn voor mezelf. Anders zou ik me weleens durven te verliezen in mijn werk. Ik probeer regelmatig eens bewust stil te staan bij wat ik allemaal al bereikt heb in plaats van meteen in een volgend project te springen met een nieuwe to-dolijst. (lacht)

Zekerheid of vrijheid?

Vrijheid. Na mijn studies Journalistiek en Vertaler-Tolk, trok ik een tijdje naar Amerika voor een opleiding tot raw vegan chef & instructor. Teruggekomen in België ben ik meteen beginnen bouwen aan Julie’s Lifestyle als eenmanszaak. Niet gemakkelijk want ik was nog enorm op zoek naar mezelf. Ik wist ook niet zo goed welke richting ik professioneel uit wou. Sommige mensen in mijn omgeving begrepen niet waarom ik het ‘onzekere bestaan’ van een ondernemer verkoos boven de zekerheid van een vaste goedbetaalde job maar voor mij is het van nature zo gevloeid. Ik heb altijd gekozen om mijn hart en intuïtie te volgen, en ik voelde dat mijn pad niet in de klassieke bedrijfswereld lag. Hoe meer ik ben gaan vertrouwen op mijn intuïtie en mijn eigen pad heb durven te volgen, hoe meer inspiratie en zelfvertrouwen ik kreeg om nieuwe dingen te creëren en durfde  ‘buiten de lijntjes’ te kleuren. Hoewel het ondernemersschap veel stress en onzekerheid met zich kan meebrengen, brengt het ook meer persoonlijke vrijheid. Je beslist zelf welke weg je opgaat, wanneer je werkt… Vrijheid in tijd en geld zijn volgens mij essentieel voor een betere levenskwaliteit. Maar het allerbelangrijkst vind ik vrijheid in je hoofd. Elke dag ‘gewoon content zijn’ met de kleine dingen.

Benieuwd naar Julie haar verhaal en recepten? Je vind alle terug op haar website.