Kiest ze voor een pyjama of een stijlvolle outfit om thuis te werken? Wil ze zekerheid in het leven of vrijheid? We schotelen actrice en Delhaize-zaakvoerster Kim Van Oncen enkele van onze ochtenddilemma’s voor.

Ochtendmens of nachtraaf?

Ik ben een ochtendmens, dan zit ik vol energie en goesting. Ik kan helder nadenken en handelen. Alles is nog fris. Zware meetings of hoofdbrekers in de avond zijn geen goed idee voor mij. Het vat is vaak af en dan dwalen mijn gedachten af en is er geen concentratie meer. ‘s Avonds laat naar een feestje gaan, dat lukt wel. (lacht)

Water of koffie?

Water. Wij drinken nooit koffie thuis, enkel thee of water. Of een heerlijke gin-tonic natuurlijk.

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

Wij ontbijten bijna elke ochtend samen. Het is een redelijk kort moment, maar voor mij voelt het als een fijne start van de dag voordat de hectiek losbarst. De kinderen moeten vroeg naar school en de crèche dus we ontbijten meestal redelijk vroeg zodat we allemaal even samen kunnen zijn.

Pyjama of stijlvolle outfit?

Ik ontbijt vaak mee in pyjama, want mijn man brengt de kinderen naar school en naar de crèche. Ik kan dan nog even de keuken opruimen en me vervolgens snel klaar te maken. Als ik dit met de kinderen doe duurt dit allemaal dubbel zo lang. Als de planning het dus toelaat, kleed ik me liever aan na het ontbijt.

Structuur of chaos?

Alles gaat er redelijk gestructureerd aan toe, al is het altijd stressen wanneer iedereen moet vertrekken. Muts, wanten, zwemzak klaar, veters die loszitten… Je kent het wel, die typische taferelen. (lacht) Over het algemeen hou ik wel van de rust die structuur brengt. Met een man die houdt van chaos en twee kleine kinderen loopt het vaak anders. Het hangt er ook vanaf of ik een draaiperiode heb of niet. De planning is dan zo grillig dat er geen structuur in te krijgen is. Op het einde van de week leggen Niels en ik de agenda’s samen om te kijken of er problemen zijn. Die zijn er altijd, maar die lossen we gelukkig samen op.

To do or not to do list?

Ik heb altijd een to-dolijst in mijn gsm staan, die zorgt voor rust in mijn hoofd. Wanneer ik aan mijn bureau ga zitten, neem ik mijn lijst erbij zodat ik alles vervolgens netjes kan afvinken. Het zorgt ervoor dat ik minder stress heb om dingen te vergeten. Zo hebben Niels en ik ook een gedeelde boodschappenlijst. Anders zou mijn hoofd soms ontploffen, denk ik.

Zekerheid of vrijheid?

Ik hou enorm van de combinatie. In mijn werk in de supermarkt vind ik rust, stabiliteit en zekerheid.  Aangezien ik zaakvoerder ben, heb ik ook een stukje vrijheid om de dingen op mijn eigen manier te doen en mijn eigen planning de baas te blijven. In mijn werk voor televisie is alles onvoorspelbaarder. Daar denkt er iemand anders in mijn plaats als er problemen zijn en dat voelt bevrijdend aan. Ik vind van mezelf dat ik een mooie mix van de twee heb en dat hoop ik nog lang zo te houden.

Benieuwd naar het doen en laten van Kim Van Oncen? Volg haar op Instagram.