Lies Clerx is klinisch psycholoog en doctor in de psychologie, ze is werkzaam als zorgmanager in een psychiatrisch ziekenhuis en ze schreef het boek ‘Wat een moeder leiden kan’. Een persoonlijk verhaal, doorspekt met wetenschappelijke inzichten en vragen om zelf mee aan de slag te gaan. Laat je niets wijsmaken, Superwoman bestaat niet en struikelen blijft de beste leermeester. Wij schotelden haar tussendoor nog even onze ochtenddilemma’s voor.

Ochtendmens of nachtraaf?

Hoewel het met kleine kindjes per definitie een beetje van de twee is, ben ik de laatste jaren toch het meest productief ’s ochtends merk ik. In het ziekenhuis beginnen we vaak voor dag en dauw al aan de vergadermarathon dus ik ben meestal vroeg de deur uit, wat impliceert dat ik ook op een degelijk uur naar huis kan komen en nog voldoende tijd voor de mini’s heb ‘s avonds. Dat werkt hier wel prettig. Op maandagavond is mijn praktijkavond dus dan ga ik wat langer door met het zien van cliënten. Ook het boek ‘Wat een moeder leiden kan’ wat recent is verschenen schreef ik in de avonduurtjes.

Water of koffie?

Water all day every day, naast mijn guilty pleasure van sapjes en cola zero. Verder hou ik wel van thee, als opwarmertje tijdens een eerste vergadering ’s ochtends, of ’s avonds als onderdeel van een me-time momentje. Koffie geef ik – denk ik – geen eerlijke kans. Ik lúst het echt niet. En omdat ik standaard al vrij “hyper” ben, is dat volgens mijn man niet eens een slechte zaak. (lacht)

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

Door de week gaat het vrij snel: muesli met een vruchtensapje en ik ben klaar om het huis te verlaten. In het weekend pakken we het graag wat uitgebreider aan, ongedwongen en rustig met z’n allen rond de tafel. Ik kan echt zo hard genieten van een uitgebreid ontbijt en dan nog liefst op locatie en/of in het gezelschap van vrienden. Een heerlijk begin van de dag!

Pyjama of stijlvolle outfit?

Niets leuker dan allemaal samen in pyjama keuvelen in de zetel ’s avonds. Verder hechten we hier tussen de vier muren wel heel wat belang aan mode, vooral de ladies. (lacht) Volle dagen in pyjama zal je hier niet snel aantreffen.

Structuur of chaos?

Met elk kind kwam er meer chaos, en dat is oké. Ik probeer hen wel min of meer structuur mee te geven maar leer hen ook dat daarvan afwijken prima is. Leren meebuigen in een wereld die continu verandert kan hen alleen maar ten goede komen later, want zoals socioloog Zygmunt Bauman het ooit heel treffend verwoordde: ‘Verandering is de enige constante, onzekerheid de enige zekerheid.’ Hen opvoeden tot veerkrachtige adolescenten en volwassenen staat voor ons heel hoog op het prioriteitenlijstje.

To do or not to do list?

Meterslange to-dolijstjes geven ons vaak meer onrust dan we denken. Dingen die écht belangrijk zijn onthoud je meestal vanzelf, of daar herinnert een ander je wel aan. Wat niet wegneemt dat enkele belangrijke reminders op een post-it of in je agenda soms een goed idee kunnen zijn, maar laat ze je leven niet bepalen.

Zekerheid of vrijheid?

Een mooie balans tussen de twee is fijn. Mijn man is zelfstandig en ik werk vandaag voornamelijk in loondienst, naast mijn praktijk Leadingmoms. Voorlopig voelt dat prettig om nog een stuk de zekerheid van een vast inkomen te hebben, maar daarnaast hou ik ook enorm van de vrijheid helemaal voor mezelf iets uit te bouwen.

Lies haar boek ‘Wat een moeder leiden kan’ kan je hier kopen. Benieuwd naar meer Lies? Volg haar op Instagram.

Beeld: Noortje Palmers