Kiest hij voor een koffie, of mag het een uitgebreid ontbijt zijn? Wil hij zekerheid of vrijheid in het leven? We schotelen Similing Barista Dietrich enkele van onze ochtenddilemma’s voor.

Ochtendmens of nachtraaf?

Ik ben absoluut ochtendmens! Zes jaar geleden sloot ik een succesvol eetcafé. Sindsdien kon ik eindelijk opnieuw gaan slapen wanneer ik moe was en niet wanneer de laatste klanten naar huis waren en het café netjes was afgesloten. Gaandeweg werd ik vroeger en vroeger wakker, tot op het punt dat ik tussen half vijf en half zes wakker ben. Die ochtenduren gebruik ik voor een ochtendloop met een vriend of vriendin, een wandeling met de hond of om te lezen. Als ik een opdracht met de Velopresso heb, start ik de dag met croissants afbakken en de koffiefiets in te laden.

Thee of koffie?

Als barista kies ik voor koffie, al is dat niet het eerste wat ik ‘s morgens drink. Ik start mijn dag met een halve liter lauw water. Daarna ga ik voor filterkoffie, mijn absolute favoriet om bij het ontbijt te drinken. Een mopje onder barista’s: thee is voor zieke mensen!

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

Bij voorkeur ontbijt ik samen met mijn vriendin en onze zoon van vier maanden. Zij staan wat later op en ik ontbijt niet graag heel vroeg. Tussen negen en tien nemen wij onze tijd als de agenda dat toelaat. Heb ik een event, dan is het vaak on the go.

Pyjama of stijlvolle outfit?

In dat geval kies ik voor een stijlvolle outfit. Na opstaan, bewegen en douchen, kleed ik me graag deftig aan. Zo’n outfit geeft me het gevoel er in te willen vliegen voor een nieuwe dag!

Structuur of chaos?

Eerder chaos. Sinds ik de laatste jaren terug actief onderneem, ben ik me er wel bewust van dat structuur helpt. Mijn nonchalante kant neemt het helaas wel geregeld over. Wanneer de chaos te erg wordt breng ik weer wat structuur aan om het overzicht te bewaren.

To do or not to do list?

Ook hier worstel ik vaak mee. Ik probeerde al verschillende systemen zoals Google Tasks, Apple Notes, papieren to-dolijstjes … maar dat hield ik nooit lang vol. Ik vergat of verloor het papiertje. Of gebruikte de applicatie toch niet. Tegenwoordig werk ik met Google Keep. Hoewel ik me daar niet perfect aan hou, geeft het me toch een overzicht dat ik op elk moment van de dag kan raadplegen. Tenminste, als ik er aan denk! (lacht) Een waardevolle tip die ik laatst in een podcast hoorde, was de volgende: noteer de drie belangrijkste dingen die je moet doen en begin met het allerbelangrijkste. 

Zekerheid of vrijheid?

Vrijheid! Hoewel het leven als ondernemer vrij lijkt te zijn, is het dat niet helemaal het geval. Toch heb ik het gevoel dat ik mijn zin kan doen of er toch op z’n minst naartoe kan werken! Dit jaar ga ik bijvoorbeeld voor de eerste keer in mijn werkende carrière een maand vakantie nemen in juli en twee weken reizen eind september. Dat betekent enkele maanden heel hard werken zodat ik de vrijheid heb om die periodes geen opdrachten aan te nemen. Alhoewel … in die periode zal ik zeker het najaar inplannen en uitwerken. En achterstand in de administratie wegwerken. (lacht)

Meer Dietrich én koffie? Volg hem via Instagram.

Beeld: Frederick Van Grootel