Kiest ze voor een smoothie of koffie? Wil ze zekerheid in het leven of vrijheid? We schotelen Josefien Smet, vegan chef en ondernemer van het wellnessmerk Golden Hour onze ochtenddilemma’s voor.

Ochtendmens of nachtraaf?

Ik ben 100% een ochtendmens. Ik hou ervan om vroeg op te staan en te genieten van alle rust. Zo ervaar ik meer rust in mijn chaotische hoofd. (lacht) Alles traag en bewust doen maakt een groot verschil in mijn leven. Al van ‘s morgens vroeg in een rush zitten? Dat onrustige gevoel ervaar ik liever niet.

Smoothie of koffie?

Sorry smoothie, maar koffie is mijn vriend! (lacht) Soms maak ik mijn koffie op een slow manier en moet ik de koffiebonen nog malen. Andere keren kies ik voor een cappuccino die ik met mijn espressomachine klaarstoom. Voor beide ben je even bezig met de voorbereidingen. Van zo’n pauze kan ik echt genieten! Voor een extra wellnessboost voeg ik Reishi of Maca poeder bij mijn koffie.

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

Ik heb eigenlijk nooit zo’n grote honger in de ochtend. Ik verkies daarom sneller voor een ontbijtsmoothie. Als ik moet kiezen, ga ik voor een brunch of een ontbijt on the go.

Pyjama of stijlvolle outfit?

Een stijlvolle pyjama? (lacht) Ik hou van de pyjamalook met een leuke handtas en laagje make-up. Comfy is my middle name! 

Structuur of chaos?

Wat een dilemma! Vind ik moeilijk om te kiezen… Ik ben chaotisch en daardoor zoek ik doorheen de dag rituelen en middelen om structuur in mijn routine te hebben. Vroeger opstaan, ademhalingstechnieken en adaptogenen in mijn voeding gebruiken zijn daar voorbeelden van. Ik ben nochtans niet gemaakt voor een gestructureerd leven. Ik hou van impulsiviteit en het ongecontroleerde.

To do or not to do list?

Ik ga voor een to-dolijst waar ik ‘pauze nemen’ ook als een taak zie. Mezelf belonen met pauze werkt motiverend. Zo is een to-dolijst ook gevuld met leuke elementen en niet enkel wat moet.

Zekerheid of vrijheid?

Vrijheid! Ik heb gemerkt dat vrijheid belangrijk is in alles wat ik doe. Wanneer iets te afgebakend is, dan verveel ik me snel. Ik hou van de verrassingen die vrijheid met zich meebrengen. Het afgelopen jaar is er veel veranderd in mijn leven waardoor ik eveneens zoek naar een bepaalde vorm van zekerheid. Een beetje zekerheid mag en kan dus, maar niet te veel.

Josefien Smet Bossy Ontbijt
Een raw easy peasy cacao bark met zaden, pitten en Maca. © JOSEFIEN SMET

Zo maak je Josefiens favoriete ontbijt

Maca is een superfood met veel voordelen voor je lichaam en geest. Het is een energiegever met boostende effecten voor mood, immuniteit en hormonen. Daarnaast rijk aan vitamine c, calcium, zink, ijzer en magnesium.

Ingrediënten
  • 2 cups pitten en zaden zoals bijvoorbeeld hennep, sesam, pompoenpitten, zonnebloempitten, gepofte quinoa of gojibessen
  • 1/4 cup ahornsiroop
  • 1/4 cup rauwe cacaopoeder
  • 2 eetlepel kokosolie
  • 1 el stukjes chocolade
  • 1 theelepel maca extract
  • optioneel: zout of vanillepoeder
Werkwijze
1/ Roer alle ingrediënten onder elkaar tot alles vochtig is
2/ Doe de inhoud in een plastiek bakje en duw aan.
3/ Voeg daarna de stukjes chocolade erbij.
4/ Steek het mengsel in de diepvriezer en laat het één uur harden.
5/ Breek dit af en eet de cacao bark als snack, ontbijt of dessertje.
6/ Feel good

Meer Josefien? Volg haar via Instagram.

Beeld: Birgit Sterckx