We hebben allemaal baat bij een gezonde dosis structuur. Zeker wanneer er carrières en kinderen in het spel zijn. Om over die ambities en wilde plannen nog maar te zwijgen. Deze mama’s en papa’s vertellen hoe het er bij hen aan toegaat: voor, tijdens en na de werkuren. 

Merel Studio Birdy_c_The Fresh Light_005

“Ondanks het feit dat ik als zelfstandige mijn eigen tijd kon indelen, was de balans tussen veel werken, geld verdienen en vrije tijd voor mijn gezin onbestaand” – Merel

Merel is social media manager bij Albert Heijn België en owner van Studio Birdy. Timo is business operations en supply chain FP&A bij Cargill. Samen zijn ze ouders van van Storm en Fender.

Merel heeft er lang over gedaan om de perfecte balans tussen moederschap en ambities te vinden. Nadat ze een carrièreswitch maakte van bedrijfspsychologie naar online marketing en fulltime twee zaken leidde – Studio Birdy, haar content creation agency en online lifestyle magazine TOLD YOU SO – zette ze een stap terug. “Toen de kids klein waren, was het eenvoudig: je brengt ze naar de crèche en gaat aan de slag. Maar naarmate ze ouder worden, ontwikkelen ze een eigen leven vol playdates en naschoolse activiteiten. Ondanks het feit dat ik als zelfstandige mijn eigen tijd kon indelen, was de balans tussen veel werken, geld verdienen en vrije tijd voor mijn gezin onbestaand”, vertelt Merel. “Ik vroeg mezelf continu af hoe ik een toffe mama kon zijn en toch mijn ambities kon nastreven. Hoe vind ik die balans in het moeder-zijn?”

Uiteindelijk stapte ze uit het platform TOLD YOU SO. Studio Birdy combineert ze vandaag met een vaste, deeltijdse job bij Albert Heijn België. “Sinds een half jaar is die balans er. Het dagelijks ritme is sindsdien glashelder voor iedereen. Bovendien is de druk van de ketel voor Studio Birdy. Ik heb financiële zekerheid dankzij mijn vaste job en kies voor mijn eigen zaak de opdrachten uit waarmee ik aan de slag wil.”

TheBabyStudio-Final-1 - Alexandra

“Klanten verwachten dat je altijd beschikbaar bent en wij kunnen hun vragen moeilijk weigeren. Toch proberen we onze grenzen zoveel mogelijk te bewaren” – Timothy en Alexandra

Alexandra richtte Inkspired.be op, Timothy Urbanize. Samen hebben ze een zoontje Wolf en furry friend Marvin.

Alexandra & Timothy werden op 20 november vorig jaar de trotse ouders van kleine Wolf. Hoewel Alexandra al eerder een kindje in hun leven wilde, is hun zoontje toch op een goed moment aan het gezin toegevoegd. “Timothy had net een groot vastgoedproject afgerond en ik was ongeveer vier jaar bezig met Inkspired. Die periode gaf me toch al een gevoel van zekerheid”, steekt Alexandra van wal. “De afgelopen jaren had ik van die hectische dagen waarop ik overal tegelijk was en drive-inmaaltijden in de auto oppeuzelde zodat ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zou kunnen doorwerken. Had Wolf ons toen vervoegd, was mijn batterij snel op geweest.”

De komst van Wolf heeft het koppel een beter werkritme bijgebracht, van negen tot vijf. “Al is het niet altijd even gemakkelijk. Klanten verwachten dat je altijd beschikbaar bent en wij kunnen hun vragen moeilijk weigeren. Toch proberen we onze grenzen zoveel mogelijk te bewaren”, vertelt Timothy. “Maar ons beroep is onze passie, en voor de komst van Wolf nam die ook veel vrije tijd in beslag. En we droomden vaak van nieuwe projecten, hadden de neiging om van alles wat we leuk vonden ons beroep te willen maken. Met de komst van ons kleintje hebben we ons ‘ondernemersenthousiasme’ wat ingeperkt en focussen we nu meer op de elementen die we op lange termijn willen uitbouwen. Kwaliteit boven kwantiteit. We zijn dus wat rustiger geworden in onze ambities maar hebben onze drive zeker niet helemaal laten vallen in functie van ons kind. Het klinkt misschien cliché maar onze bedrijven zijn ook onze kindjes waar we met de nodige liefde voor willen zorgen.”

Marta

“Ik moest productiever en efficiënter worden om mijn zaak succesvol te maken én genoeg tijd met mijn zoontje te hebben” – Marta

Marta, beter bekend als Everyday Marta is foto- en videografie en doet aan receptenontwikkeling. Ze is mama van Fer.

Marta had vroeger een corporate job met een duidelijke grens tussen werk en privé. Maar op een gegeven moment werd de passie voor wat ze nu fulltime doet – toen na haar uren – te groot en zette ze de stap naar een leven als ondernemer. “Ik run een creatieve studio voor fotografie, video en receptenontwikkeling. Die studio bevindt zich in mijn huis, en dat zorgt er wel voor dat de grens tussen werk en privé heel vaag is. Maar dat vind ik totaal niet erg. Als alleenstaande mama helpt het me zelfs: als mijn zoontje ziek is of geen school heeft, brengt hij de dag lekker bij mij in de studio door”, vertelt Marta. En haar zoontje Fer, die is haar prioriteit. “Ik heb altijd hard gewerkt, en doe dat nu nog steeds. Maar ik doe het anders, zodat ik veel qualitytime met Fer heb. Ik moest productiever en efficiënter worden om mijn zaak succesvol te maken én ook genoeg tijd met mijn zoontje te hebben om van hem te genieten en voor hem te zorgen. Dat resulteert in intensere dagen, want ik doe dezelfde job in minder tijd, maar op die manier kan ik wel de mama zijn die ik altijd wou zijn.”

Ondanks het feit dat Marta zichzelf als ‘niet echt heel georganiseerd’ omschrijft, houdt ze voor haar dagelijkse structuur wel vast aan een aantal regels. “Ik plan bewust mijn opdrachten en afspraken met klanten tussen 9u30 en 15u. Ik sta erop mijn zoontje altijd om half vier van school af te halen. Vanaf dat moment begint ook de ‘Fer-mama-tijd’. En oké, soms kruipt daar al eens wat werk tussen, als ik heel dringend iets moet afwerken. Maar ook dan is Fer altijd bij mij: in de studio aan het spelen of mij aan het helpen. Dat laatste is sowieso a thing hier. We zijn altijd al met ons tweetjes geweest, waardoor Fer heel zelfstandig geworden is en hij mama graag helpt. Zo helpt hij me bijna elke avond om het eten klaar te maken – iets wat hij supergraag doet trouwens –, ruimt hij zijn speelgoed op of gaat hij mee boodschappen doen”, legt Marta uit. Toch zou ze liegen moest ze zeggen dat een bedrijf draaiende houden als alleenstaande mama gemakkelijk is. “Het is intens, neemt veel energie weg maar ik doe beide super graag dus zorg ik ervoor dat het werkt.

Benieuwd naar het vervolg van de drie interviews? Je leest ze in Bossy Magazine Mommy Issue.

Beeld: Jimmy Dean via Unsplash