Zorgen. We kampen er allemaal wel eens mee. Dat ze de laatste tijd sneller de kop op steken, is niet onlogisch. De situatie waarin we nu al een jaar leven, heeft velen onder ons angstig gemaakt. Onderzoek stelt je meteen gerust: je bent niet alleen. Actie ondernemen kan met deze vier tips van content creator Lynne.

Good to know

Voel je je de laatste tijd angstiger dan anders? Je bent niet alleen. Volgens het Nationaal Geluksonderzoek* ervaart de Belg meer angst sinds het welbekende virus ongeveer een jaar geleden in ons land toekwam. Het aantal landgenoten dat zich (soms tot altijd) angstig voelt, steeg maar liefst met 6%. De kans bestaat dat ook jij je de laatste tijd meer zorgen maakt. Tijd voor actie! 

1. Schrijf de angst van je af

Het neerpennen van je zorgen in een dagboek zorgt ervoor dat je angsten letterlijk een plaats krijgen. Start, zoals steeds, klein. Zet je timer op vijf of tien minuten en schrijf alle negatieve gedachten die in je opkomen neer. Door je timer te zetten, beperk je je negatieve gedachtenstroom in tijd. Zet je timer opnieuw en schrijf nu uitsluitend positieve gedachten neer. Zo rond je dit dagboekmoment niet met een slecht gevoel af en focus je op de fijne dingen in je leven. Vind je dat laatste moeilijk? Denk dan eens na wat je vandaag gelukkig maakte? En waar je dankbaar voor bent? Maak de positieve cirkel helemaal compleet door nadien iets leuks te doen zoals te gaan wandelen, een boek te lezen of je favoriet serie te kijken. 

Deze oefening kan je ook ’s morgens of ’s avonds doen, om de dag positief te starten of zorgeloos af te sluiten.

2. Balanceer tussen alertheid en ontspanning

Het kan zijn dat je in deze tijden bewust prikkels en informatiebronnen beperkt of zelfs vermijdt. Zo kom je niet voortdurend in aanraking met de actuele situatie. Op vaste tijdstippen nieuwssites bekijken, en niet heel de dag door, kan je hierbij helpen. Het té extreem vermijden van elke nieuwsprikkel kan er echter voor zorgen dat je extra paniekreacties ervaart. In dit laatste geval leer je niet omgaan met spannende situaties. Gedoseerd omgaan met de actualiteit, is hierbij de sleutel. En wat jij onder actualiteit verstaat, is uiteraard aan jou. Kies websites, Instagram-profielen en magazines waar jij je goed bij voelt. En zorg dat je je open blik op de wereld bewaart. 

Het inwendig herhalen van een bepaalde spreuk kan je ook tijdens een doordeweekse dag geruststellen.

3. Spreek het uit

Link jij mantra’s uitsluitend aan yogalessen? Think again! Het inwendig herhalen van een bepaalde spreuk kan je ook tijdens een doordeweekse dag geruststellen. Door bepaalde zinnen in jezelf te herhalen, versterk je ze. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je je denkwijze gaat veranderen en zal kalmeren. Inspiratie nodig? Probeer deze eens: “Het komt goed. Een foutje maken is menselijk en ik kan er alleen maar uit leren.”

Creëer je eigen mantra en herhaal het zo vaak mogelijk. Je moet heus niet op een yogamatje zitten om een mantra uit te spreken.

4. Koppel een actie aan je angst

Angst verhindert je vaak om in actie te komen. Wanneer je auto bijvoorbeeld niet start op een winterse voormiddag, vraag je jezelf misschien wel af: “Waarom net nu? Ik moet op tijd in de meeting zitten.” De gedachte alleen al zorgt ervoor dat je het benauwd krijgt. Op zo’n momenten is actie de beste remedie. Pak die telefoon, verwittig je klant of baas en zeg dat je iets later zal zijn. Het levert je meer rust op dan niets te doen.

Kies voor de actie. Denk in elke situatie na wat de eerstvolgende stap kan zijn die je kan zetten. En zet ‘m vervolgens, zonder meer.

Heb jij soms ook angst? Bijvoorbeeld voor succes? In haar artikel geeft coach V. je de nodige tips om hiermee om te gaan. Klik hier om het artikel te lezen.  

*gestart werd door UGent en NN

Beeld: Amu Humphries via Unsplash