95% van haar netwerk verklaarde haar voor gek. Anne was zo’n vrouw die het allemaal voor elkaar had: een uitdagende job, veel ervaring en een fijn gezin. Nadat ze in 2019 te horen kreeg dat ze multiple sclerose oftewel MS had, waagde ze toch de sprong naar een eigen bedrijf. 

Waarom wilde je zo graag een eigen bedrijf starten, ondanks je diagnose?

Het woordje ‘ondanks’ heeft in mijn hoofd nooit een rol gespeeld. Het was eerder ‘omwille van’ en nu is het zeker ‘dankzij’. Ik merkte al heel snel – vanaf dag één dat, toen de diagnose nog ‘vermoedelijk MS’ was – je enorm wordt betutteld. Opeens zit je in het vakje van “chronisch zieke”. Mensen krijgen medelijden en gaan ervan uit dat je niets meer zelf kan. De vraag die ik standaard krijg is: “Je gaat toch niet meer werken?”. Zoiets triggert de rebel in mij. (lacht) Ook voor mijn toenmalige werkgever was het een enorme zoektocht waarbij het niet meer duidelijk was wat ze met mij aan moesten. Op het moment dat mijn echtgenoot mij duidelijk maakte dat ik toch wat te cynisch werd heb ik mijn ontslag ingediend. Een diagnose als MS zorgt ervoor dat je beseft dat je nu moet handelen.

Voor de mensen die niet weten wat MS inhoudt; welke impact heeft de ziekte op je leven?

Vlak na de diagnose beland je in een soort van tsunami van informatie en te nemen beslissingen. Op dat moment kon ik onmogelijk inschatten wat het effect zou zijn van de ziekte en ben ik er, achteraf gezien, nogal licht over gegaan. Mijn mantra was en is nog steeds; “Ik ga er niet aan dood. Het is wat het is.” Twee jaar later is het wel duidelijk dat de impact op mijn leven én op dat van mijn gezin enorm is. Je gaat leven in een soort ‘wachtmodus’ want de ziekte kan op elke moment toeslaan en ervoor zorgen dat je een opstoot krijgt. Dat wilt zeggen dat er lichamelijke functies uitvallen – dat kan gaan van troebel zicht krijgen tot tijdelijk niet meer kunnen stappen. Het is dus een zaak om een opstoot te voorkomen door MS-remmers te gebruiken en door je levensstijl aan te passen. Stress is moordend voor MS-patiënten, dus ik moest mijn drukke leven volledig omgooien.

Ben je als mens veranderd door de MS? 

Omgaan met zo’n diagnose is zeker een uitdaging. Ik worstel er nog elke dag mee. Opeens was “the sky” niet meer “the limit” en moest ik heel bewust omgaan met mijn lijf en met mijn tijd. Dat had ik letterlijk nog nooit gedaan. Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel veel waardevolle vrienden en een topfamilie heb die me alert houden als het over zelfzorg gaat. Ik ben er trouwens van overtuigd dat de strijd om de balans in evenwicht te houden bij alle jonge ondernemers actueel is. Ik heb misschien zelfs een streepje voor omdat mijn lijf heel duidelijk aangeeft wanneer ik over mijn grenzen ga. Dat is voor mij de alarmbel die zegt dat ik moet gaan Netflixen. Handig toch, zo’n barometer?

Ontwerp zonder titel (3)

“Een vaste job opgeven om een ambitie na te jagen, en dat terwijl je chronisch ziek bent én een pandemie de wereld gegijzeld houdt?! Af en toe moet je eens zot doen in het leven.” – Anne

Je adviseert nu organisaties om innovatiever te gaan werken. Hoe kwam je op dat idee?

Wat ik als zelfstandige zou willen doen werd al heel snel duidelijk. Toen ik nog een politiek mandaat had – Anne is OCMW-voorzitter geweest – wist ik direct dat ik eigenlijk aan de verkeerde kant van de tafel zat en dat ik met mijn twee voeten in een organisatie zou willen staan. Ondertussen heb ik mij verdiept in de principes van innovatieve arbeidsorganisatie en vorm ik samen met een heel waardevolle collega een netwerkorganisatie pur sang. We helpen organisaties om innovatiever te gaan werken waarbij gelukkige werknemers zorgen voor tevreden klanten. Mijn missie is om mensen (terug) in hun kracht te zetten en om hen te helpen groeien. Verbindende communicatie speelt in  al mijn opdrachten een heel belangrijke rol. Ik ben er echt van overtuigd dat ‘verbinding’ een essentiële noodzaak is voor een gelukkig (werk)leven.

Ben je blij met de stap die je zette? 

Gemiddeld 95% van mijn netwerk verklaarde me gek. Een vaste job opgeven om een ambitie na te jagen, en dat terwijl je chronisch ziek bent én een pandemie de wereld gegijzeld houdt?! Af en toe moet je eens zot doen in het leven. (lacht) Als zelfstandige heb je veel verplichtingen en veel uitdagingen, maar de vrijheid die je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar. Ik doe nu elke dag wat ik graag doe én wat ik goed kan. Ik heb absoluut geen spijt.

Welke tips heb je nog voor andere (startende) ondernemers?

Dichtbij jezelf blijven en methodieken en routines zoeken die goed passen bij wie je bent is ontzettend belangrijk. En laat je vooral niet in kadertjes duwen waarin je niet past. Ik probeer elke week af te sluiten met een soort van reflectiemomentje: wat ging er goed en wat ga ik volgende week anders doen? Dat helpt om dichtbij je missie te blijven.

Beeld Siora Photography via Unsplash & Mie De Backer