Tussen de kookpotten en feestelijke gerechten vragen we chef-kok Sofie Dumont hoe ze vertraagt in de maand december. Waar vindt ze rust en inspiratie? En wat is haar favoriete gerecht voor de feestdagen? Je leest het hier.

Waar ben je nu mee bezig? 

Op dit moment inspireer ik mijn community met feestelijke recepten. Samen met mijn vrienden en experts Raf – Caraf – Van Pottelbergh en Jean-Paul Lespagnard organiseer ik een masterclass over kooktechnieken, dranken en kerstdecoratie. Voor mensen die zelf niet willen koken tijdens de feestdagen heb ik een foodbox bedacht. Daarnaast deel ik massaal veel recepten met mijn volgers zodat ze zorgeloos en lekker kunnen koken voor vrienden en familie.

Waar blijf je inspiratie voor nieuwe gerechten vinden? 

Eigenlijk vind ik vooral inspiratie bij de seizoenen. Mijn streefdoel is om voornamelijk no-nonsense recepten te ontwikkelen. Denk: minimaal in de keuken staan om maximaal te genieten. Uiteraard is een goede mis-en-place ook goud waard!

Je huidige team bestaat bijna volledig uit vrouwen. Toeval?

Klopt! Nochtans staat er niet women only op onze vacatures. (lacht) Mijn team is jong en dynamisch. Iedereen heeft een drive die me volledig overtuigt. Als je de goesting hebt, dan zit je hier goed.

Vitello-tonnato-door-Sofie-Dumont
Vitello tonnato, gemaakt door Sofie

TIP van Sofie

Ga eten (halen) bij mensen die passie hebben voor hun eigen vak.

Deze maand hebben we het op wearebossy.be over ‘slow down’. Hoe blaas jij stoom af in een drukke periode?

Ik wandel vaak. Wanneer ik ga wandelen, probeer ik afstand te nemen van mijn werk en alle signalen van de natuur op te pikken. Mijn wekelijkse dosis pilates zorgt eveneens voor rust. Wat me ook helpt om even stoom af te blazen? In de zetel ploffen en zonder schuldgevoel van een lekker dessertje genieten. (lacht)

Wanneer is een feestmaaltijd voor jou geslaagd? 

Als je voelt dat de avond niet geforceerd is en alles met liefde is voorbereid. Voor mij staat een feestmaaltijd in het teken van go with the flow: genieten van lekker eten met vrienden en familie waar niets moet en alles kan.

Heb je, met de feestdagen in zicht, een foodtip voor ons? Niet te moeilijk hé, we zijn geen geniale chef-koks. 

Ik heb heel veel ideeën. (lacht) Mijn tip: ga eten (halen) bij mensen die passie hebben voor hun vak. Spontaan denk ik aan producten zoals kraakverse paddenstoelen, sint-jakobsoesters, een geaffineerde kaas, zuurdesembrood, verse boter en heerlijk kalfsvlees. Er zijn genoeg recepten om daar iets mee aan te vangen.

Welke gerechten maken kans om bij jou op de feesttafel te verschijnen?

Ik vind het moeilijk om één gerecht te kiezen! Saltimbocca, een kalfslapje met citroen en asta en osso bucco zijn enkele voorbeelden. Als ik het iets verfijnder wil, dan kies ik zeker en vast voor een vitello tonato. Mijn recept ontdek je hier

Ga jij één van deze gerechten uitproberen? Deel dan een foto op Instagram met #gekopkalfsvlees en wij kijken mee! Voor meer inspiratie kan je terecht op gekopkalfsvlees.be

Beeld: Bram Debaenst