In het vorige artikel rond dit thema werd je gewapend met een lijst gezonde producten. Vandaag kom je te weten welke gewoonten jij kan aannemen om een gezond lichaam te kweken zonder je bankrekening een hartverzakking te geven.

Over je lichaam

Jouw lichaam heeft twee, maximum drie eetmomenten nodig per dag. Eet dus genoeg tijdens je maaltijden zodat je niet naar snacks grijpt. Dat je best meerdere malen per dag kleine porties eet om jouw verbranding op peil te houden, is een hardnekkige legende. Hoe vaker je eet op een dag, hoe meer vermoeid je bent omdat er meer van jouw lichaamsenergie moet worden ingezet voor je vertering. De insuline die telkens jouw bloedsuikerschommelingen onder controle moet houden, zorgt er dan weer voor dat je lovehandles krijgt. Bye bye summer body.

Eet meer vers en onbewerkt en vergeet die fabrieksrommel. Herken je de voeding van in de natuur? Dan ben je goed op weg. Lees je meer dan drie ingrediënten op een verpakking? Dan kan je concluderen dat dit product meer labowerk heeft gevergd dan goed voor je is. Wist je trouwens dat jouw hongerpatroon zich snel aanpast wanneer je kiest voor onbewerkte, natuurlijk voeding omdat jouw lichaam sneller en langer verzadigd zal zijn?

Organiseer je boodschappen

Plan je maaltijden en hou je aan de boodschappenlijst. Om jezelf te helpen minder snel toe te geven aan de vele ongezonde verleidingen in de supermarkt, kan je best met een gevulde maag aan je boodschappenronde beginnen. Op voorhand gesneden groenten en wokpakketten zijn handig maar ook duurder. De frigo-variant blijft ook minder lang vers dan groenten die je thuis snijdt. Kies voor verse, goedkopere groenten of voor diepvriesgroenten om budget met versheid te combineren. Groenten en fruit kunnen duur uitvallen en laat dat net een ideale hulpbron zijn om jouw boodschappenlijst te bepalen: kies voor seizoensgroenten en -fruit en voor de producten in promotie. Wist je dat seizoensgroenten niet alleen goedkoper zijn maar dat ze ook meer vitaminen en mineralen bevatten dan buiten hun seizoen? Snuister eens naar de goedkopere, minder gekende groenten en maak er eens iets eenvoudig mee. Google is your friend!

Een andere tip is om wekelijks wat basisgroenten in bulk te stomen: bloemkool, broccoli, witloof, wortelen, courgetten. Je kan ze meenemen als snack, verwerken in een heerlijke maaltijdsalade of kort opbakken bij het volgende gerecht. Met conserven is trouwens ook niets mis. Geconserveerde groenten zijn net een goede back-up in tijden van drukte. Let er wel op dat je producten in blik of bokaal koopt zonder toegevoegde suikers of andere onbegrijpelijke termen. Erwten en wortelen zijn lekker maar de suiker die er vaak aan toegevoegd is, helpt je lichaam geen meter verder.

Tussen de potten en pannen

Heb je zo’n dag waarop je je achter je kookvuur zet? Maak dan meerdere porties klaar in één keer: zelfde inspanning, vele dagen plezier! Of je het nu in de koelkast of in de diepvriezer bewaart. Die pastasaus, soep en andere creaties zullen een welgekomen quick fix zijn op een avond wanneer je afgepeigerd en hongerig thuis komt. Maak ook je lunchpakket op voorhand klaar. Die broodjes, slaatjes, croque monsieurs en cappuccino’s zijn ware sluipschutters voor je bankrekening.

Een concept dat ook goed werkt is kliekjesdag: hou alle restjes bij in de frigo en eet ze op tijdens de lunch of ’s avonds wanneer je weinig tijd of zin hebt om te koken. Soms creëer je nieuwe combinaties die wel eens kunnen uitmonden in een nieuw familierecept. Als kind heb ik zo ontdekt dat een ovenschotel met rijst, erwten en wortelen, tomaten, stukjes worst en gemalen kaas best een lekkere combinatie kan zijn op dagen wanneer er weinig in huis is.

Ten slotte kan je snel besparen door vaker thuis te eten. Nodig ook eens vrienden thuis uit om samen te eten. Het is goedkoper dan op restaurant gaan en je blijft zo lang plakken als je wil!

Verander je gewoonten, verander je leven

Wil je écht aan de slag met dat gezonde en sterke lijf? Weet dan dat het over gemiddelden gaat en over consistente stappen zetten zonder jezelf te moeten gooien in strenge diëten die misschien ook nog eens best duur zijn. Gebruik die bewaardozen in jouw kast, haal die stoomkoker van onder het stof. Kies ervoor om een half uur Netflix te vervangen door een kookmoment en geniet de dag erna van die snelle portie gezond die je gemaakt hebt. Het aanschuiven in de rij bij de broodjeszaak kan je zo vervangen door een korte wandeling. Beweging is ook nog eens goed voor je stressniveau en je vertering, dat is pas de échte return on investment.

Heb jij zo’n goedkope succesmaaltijd of food hack die ook nog eens gezond is? Deel jouw inspiratie via @wearebossy en we delen jouw tip met de andere lezers!


Beeld: Dose Juice via Unsplash