Crisistijd is de beste tijd om je financiën onder de loep te nemen. Uiteraard had je dat liever op voorhand gedaan, maar de noodzaak en onzekerheid kunnen je aanzetten om er nu écht werk van te maken. Je financiën analyseren kan heel makkelijk, nu Kiki het voor jou in vijf stappen heeft opgedeeld.

Stap 1: Niet meer bang voor je bankrekening

Bang zijn voor je bankrekening? Dat is nergens voor nodig. Zelfs al is je rekening jammerlijk leeg, ze bijt niet. Het is belangrijk om niet weg te duiken voor je geldzaken. Ze kunnen mee- of net heel erg tegenvallen, maar je moet ervan op de hoogte zijn. Een leuke manier om blij te worden van je geldzaken is door een gratis digitale spaarrekening te openen waarop je elke ochtend 2,75 euro stort. Handmatig over te maken. Nu lijkt 2.75 euro niet veel – je hoeft er maar een cappuccino voor te laten staan – maar 365 dagen later heb je 1000 euro op je rekening staan. Om je schulden mee af te lossen, te beleggen voor later of om gewoon meteen plezier van te hebben. En dat alleen maar om jezelf te leren op een blije manier naar je bankrekening te kijken. 

Open een gratis digitale spaarrekening en stort er elke ochtend 2,75 euro op. Zo kijk je op een blije manier naar je bankrekening.

Stap 2: Overzicht krijgen

Je uitgaven van de afgelopen drie maanden zijn leidend. Print daarom de afschriften uit (ja, dat kan nog!) en ga er met een highlighter doorheen. Geef een kleur aan absoluut noodzakelijke uitgaven, aan uitgaven waar je plezier aan hebt beleefd en aan uitgaven waar je over na moest denken om ze te herinneren. Door deze opdracht te doen, zie je letterlijk waar je geld aan uitgeeft. Je ziet je valkuil in de kleuren terug. Zo ontdekte ik dat ik me helemaal niet kon herinneren wat ik via PayPal betaalde. Nu vermijd ik uitgaven via Paypal en dat scheelt me handenvol geld. Meer inspiratie om een echt overzicht te krijgen van je financiën vind je onder andere bij  ‘The Happy Financial’. Zij schreef onlangs een boek, dat zowel voor ondernemers als voor mensen in loondienst een must is.

Print je afschriften van de afgelopen drie maanden uit en ga er met een highlighter doorheen. Je ontdekt meteen je valkuilen.

Stap 3: Tien procent van je geld is voor jou

Ten percent of what you earn is yours to keep. Bij de ‘Profit First’ methode hanteren ze slechts één procent (en dat schiet misschien niet heel erg op), maar het principe is hetzelfde. In plaats van eerst alle anderen te betalen, keer je nu als eerste jezelf uit. Zo’n tien procent van wat er binnenkomt, zet je opzij op je spaarrekening. Inderdaad, nog voor je rekeningen of boodschappen hebt betaald, of leuke dingen hebt gedaan. Waarom? Als mensen zijn we geneigd om dat wat we hebben, ook uit te geven. Een beetje zoals je ook je hele bord leeg eet. Iets ‘overhouden’ aan het einde van de maand is dus heel lastig. Maar als je het al opzij hebt gezet, dan kan je plots wel met een lager bedrag rondkomen. Magisch toch?

Zet tien procent van wat er binnenkomt meteen opzij op je spaarrekening. Zo kan je plots wel met een lager bedrag rondkomen.

Stap 4: Je schulden aflossen

Zelfs wanneer je spaart, kan je schulden aflossen. De Amerikaanse expert rond dit topic is Dave Ramsey. Via zijn ‘Money Makeover’ methode lossen duizenden gezinnen hun schulden af. Zijn online cursussen over het aflossen van schulden inspireren en motiveren om zelf ook schuldenvrij te leven. Wat dat betreft is het slim om naar je eigen schulden te kijken. Een hypotheek, een rekening die in het rood staat of een creditcard die je niet direct aflost? Het zijn allemaal schulden die een groot deel van je maandelijkse uitgaven opslokken. Geld dat je niet kan sparen, niet in de toekomst kan investeren. En dat is hartstikke zonde.

Schulden slokken een groot deel van je maandelijkse uitgaven op. Geld dat je niet kan sparen, niet in de toekomst kan investeren.

Stap 5: Zorgen voor later

Vroeg stoppen met werken? Klinkt mooi. Maar wat heb je dan nodig en hoe krijg je het voor elkaar? Ook al ben ik het zelf nog volop aan het ontdekken, toch wijs ik graag op het belang van het future proof maken van je financiën. Het is ontzettend belangrijk om je uitgaven op een rij te hebben, je schulden af te lossen en zo geld over te houden om vermogen op te bouwen voor de toekomst. Misschien wil je met dat geld versneld je hypotheek aflossen zodat je maandlasten laag zijn. Of ben je ondernemer en moet je voor je eigen pensioen zorgen. Wat je motivatie ook is, hoe vroeger je begint met opbouwen, hoe meer rust je later krijgt. Want in de toekomst kijken kunnen we niet, maar ons erop voorbereiden kan gelukkig wel.

Beeld: NORTHFOLK via Unsplash

Behoud het overzicht over je uitgaven, los je schulden af en hou zo geld over om vermogen op te bouwen voor de toekomst.