Een wereldreis, een eigen bedrijf, een marathon: grote dromen, we hebben ze allemaal. Maar hoe maak je jouw wilde plannen concreet en zorg je dat er ook echt iets van in huis komt? Kiki legt uit hoe je jouw grote dromen meteen een heel stuk dichterbij brengt. 

Weet wat je emotioneel drijft

‘Ga op zoek naar jouw why’, dat horen we geregeld. Maar ook wie niet meteen een doel voor ogen heeft, kan makkelijk z’n droom achterhalen. De sleutel? Jouw droom moet een emotionele drijfveer raken en bijdragen aan iets meer dan jezelf. Die wereldreis, dat nieuwe bedrijf of die marathon, dat wil je niet op zich. Je wil het gevoel dat het bereiken van het doel jou geeft. Ga op zoek naar die emotie. Dat is jouw emotionele buy-in, jouw intrinsieke motivatie. 

Ga op zoek naar een doel dat een emotionele drijfveer raakt en bijdraagt aan iets meer dan jezelf.

Begin bij het einde

Met een emotionele drijfveer ben je er nog niet meteen. Zeker niet als je ook andere mensen aanstuurt of in beweging wil krijgen. Redeneer daarom steeds van achter naar voor, ‘with the end in mind’ zoals Stephen Covey vertelt. Start-ups noemen het reverse engineering. Wat is de laatste stap? En welke stap gaat daar aan vooraf? Wie start bij het begin, loopt het risico te blijven hangen in onbelangrijke details. Het gevolg? Je haalt de deadline niet en vergist je in de volgorde van de stappen. Door achteraan te beginnen en van daaruit terug te redeneren, ontwikkel je gevoel voor wat prioriteit heeft. 

Redeneer steeds van achter naar voor. Zo ontwikkel je gevoel voor wat prioriteit heeft.

“De reden dat veel van onze plannen mislukken, ligt niet in het ontbreken van een prioriteit maar in het hebben van te veel prioriteiten.”

Meer dan drie prioriteiten? Dan heb je geen prioriteit

De reden dat veel van onze plannen mislukken, ligt niet in het ontbreken van een prioriteit maar in het hebben van te veel prioriteiten. We willen een opleiding afmaken én een bedrijf starten, afvallen en ook nog eens een marathon lopen. Het gevolg is dat niets lukt omdat we alles tegelijk willen. ‘Wie meer dan drie prioriteiten heeft, heeft er geen’, aldus auteur Jim Collins.  Elk kwartaal één prioriteit stellen, maakt je effectiever dan ooit. Vertaal jouw grote droom naar vier stappen per jaar en zet ze met behulp van de techniek van reverse engineering in de juiste volgorde.

Vertaal jouw grote droom naar vier stappen per jaar en zet deze met behulp van reverse engineering in de juiste volgorde.

Tijd voor acties

De volgende valkuil: het vertalen van je prioriteit naar concrete acties. Wie een to-do lijst heeft, denkt te weten hoe dit moet. Toch zal het je verbazen dat het hier vaak mis gaat. Zo zijn to do’s vaak veel te ruim en niet concreet genoeg. Heb je een taak? Probeer deze dan op te splitsen in tien handelingen (of meer als dat nodig is). Zo bestaat je to-dolijst niet uit vage opdrachten, maar uit concrete acties waarbij je precies weet wat je te doen staat. Vergeet de acties niet van een werkwoord te voorzien en blokkeer ook de nodige tijd in je agenda. Hoe duidelijker je jouw grote droom vertaalt naar kleine stappen, hoe meer je op korte tijd voor elkaar krijgt.

Splits taken op in concrete acties waarbij je precies weet wat je te doen staat en blokkeer de nodige tijd in je agenda.

Tot slot

Begin dus altijd bij het einde, zorg voor duidelijke prioriteiten per kwartaal en vertaal die naar de kleinst mogelijke acties, in concrete gedragstermen. En onthou vooral: niemand vindt dit makkelijk, maar met een beetje structuur kan je jezelf motiveren om effectiever te zijn en meer resultaat te bereiken. Doe je dat, dan heb je die grote droom binnen een jaar alweer een heel stuk dichterbij. 

Beeld: Jukan Tateisi via Unsplash