Laat ik meteen eerlijk met je zijn: mijn kinderen zijn ’s avonds meestal de laatsten die in de opvang worden opgehaald. Ik blijf niet altijd thuis wanneer er eentje ziek is. En ik durf in het weekend al eens mijn laptop open te klappen. Het is best pittig om moeder- en ondernemerschap te laten matchen. Mocht je me een euro geven telkens ik de vraag “En wat dan met je kinderen?” krijg, dan was ik al lang rijk. Niet dat er iets mis is met die vraagstelling. Wel met het schuldgevoel, aka de mom guilt, die wordt opgewekt.
Schuld en schaamte
We gaan er als mama’s tegenwoordig haast collectief onder gebukt: mom guilt. Dit schuldgevoel kent vele triggers en kan je op de meest onverwachte momenten overvallen. Welke keuze je als moeder ook maakt, er kan altijd wel een oordeel op volgen. En het is net die opinie die ons het gevoel geeft dat we niet aan de verwachtingen voldoen. Gevolg: je vervalt in gedachten gedreven door ‘ik zou moeten’ of ‘ik had beter’. Tot je schuldgevoel onnodig grote proporties aanneemt en transformeert in schaamte.
Het verschil tussen beide? Schuld-gevoel heeft betrekking op een gedrag. Je voelt je bijvoorbeeld schuldig omdat je stopte met borstvoeding geven toen je opnieuw ging werken. Schaamte daarentegen gaat een pak dieper dan schuld. Je schaamt je voor de persoon die je bent waardoor je hele zijn wordt aangetast. Zo kunnen er gedachten opduiken in je hoofd die je doen geloven dat je een slechte moeder bent.
One way ticket
Schuldgevoel en schaamte zijn het snelste one way ticket naar meedogenloze zelfveroordeling, en naar constante vergelijking met anderen. Plots lijkt iedereen een betere moeder én carrièrevrouw te zijn dan jij. Wanneer je afstapt in het eindstation schiet er nog weinig over van je zelfvertrouwen. Je bent gevoelig voor onmogelijk perfectionisme, depressies en angsten, vaak zonder het zelf te beseffen. Zeggen dat het tussen je twee oren zit, helpt je weinig tot niet vooruit. Hopelijk zorgen deze tips wel voor een boost van je zelfvertrouwen!
1/ There are no rules
Deze is even verfrissend als die eerste slok van je mojito bij 40°C: er zijn simpelweg geen regels in ouderschap! Geen enkele! In plaats daarvan zijn er miljoenen manieren om een goede ouder te zijn, en mom shaming (of het veroordelen van andere moeders hun keuzes) hoort daar nooit bij. Of je een goede ouder bent, hangt dus totaal niet af van hoeveel je afweet van de regels van het ouderschap, laat staan van hoe goed je ze toepast.
2/ Lead by example
Hoe wij ons als ouder gedragen, is de beste voorspeller van hoe onze kinderen zich in hun volwassen leven zullen gedragen. Je kan een kind niet geven wat je zelf niet hebt. Wil je graag dat je nakomelingen opgroeien tot volwassenen die goed voor zichzelf zorgen, dan moet je hen dat ook als voorbeeld geven. Je kan hen geen zelfzorg aanleren terwijl je zelf vergaat van schaamte over wie je bent. Actions speak louder than words, dus toon hen het gedrag dat je voor hen wenst.
Benieuwd naar de acht andere tips én Bossy’s Mommy Issue? Haal je exemplaar in huis via onze webshop.
Beeld: Tatiana Syrikova via Pexels