Je bent verre van productief vandaag. Je begint te scrollen en te prullen en wil jezelf meteen terug in knalmodus dwingen. Waarom dat een slecht idee is? En wat je dan beter wel kan doen? Je leest het hier.

Een slecht idee

Ik doe het quasi alle dagen: Instagrammen. Even afleiding zoeken, kijken of er nieuwe meldingen zijn. Of nieuwe mails in mijn inbox checken. Dat rode bolletje of die vet gemarkeerde mailonderwerpen zijn zo aanlokkelijk. Snel iets lezen, even kijken wat de rest van de wereld aan het doen is. Er is niets mis met wat afleiding opzoeken. Maar je batterijen opladen, doet het niet. Bovendien kost het altijd meer tijd dan gedacht.

Grijp niet naar Instagram of je mailbox als de taak waarop je probeert te focussen niet zo vlot verloopt.

Een – zo mogelijk – nog slechter idee

Je vindt dat je je werkuren moet besteden aan ‘dé taak’ die je in je agenda zette. Je belooft jezelf verbeten dat je dat zal doen, ook al voel je je bij aanvang compleet ongeïnspireerd. Proficiat, je bent plichtsgetrouwer dan ik. Werkt het? Fantastisch! Je zette door en kwam in the zone.
Als je ondanks je meest krampachtige pogingen niet in flow raakt, dan is je gevoel van ‘meh’ een signaal. En net zoals het bijna-lege-tanklampje in je wagen, is het geen goed idee om dat signaal te blijven negeren. Doorploeteren leidt tot minder kwalitatief werk, en tot uitputting. Op het einde van zo’n ploeterdag ben je niet gelukkig, en de dag erna ben je nóg strenger voor jezelf. Dan herhaalt het scenario zich. Zie je het begin van een neerwaartse spiraal?

Geef jezelf een kwartier om in flow te raken in je taak, maar forceer jezelf niet om langer te proberen.

Even nietsdoen zou dus zomaar eens het productiefste kunnen zijn dat je kan doen.

Productiviteit onderzocht

Het idee dat je altijd productief zou moeten kunnen zijn, is fake news. Onderzoek wijst uit dat je gemiddeld drie à vier uren per dag geconcentreerd werk kan verrichten. Niet zo gek veel, hé. Als je zoveel mogelijk uit je dag wil halen, maak je best een strak plan met focusmomenten én rustmomenten. Echte rust. Niet ik-kijk-rap-een-afleveringske-rust.
Nietsdoen zorgt voor minder werkgerelateerde vermoeidheid en minder uitstelgedrag. Het verbetert zelfs je geheugen en laat ruimte voor creativiteit. Die white space geeft je afstand. Hierdoor kan je terug beter het onderscheid maken tussen productief werk en busy work. Bij dat laatste ben je wel iets aan het doen, maar leveren taken die niets op. Even nietsdoen zou dus zomaar eens het productiefste kunnen zijn dat je kan doen.

Ga nietsdoen. Het geeft je terug helderheid over wat het belangrijkste is voor jou op dit moment.

Unpluggen

Als je na een stevig kwartier nog niet in flow bent, laat je je werk dus beter voor wat het is. Dat klinkt simpel. Geloof me, ik weet dat dat niet zo is. De drempel om je werkplek achter te laten is gigantisch. Maar het is meer dan de moeite waard. Hoe je dat doet? Eén van mijn favoriete manieren is even naar buiten gaan. Een wandeling, even de tuin in om te zien wat daar groeit, naar de buurtwinkel slenteren om fruit (of chips). Kies wat er voor jou goed aanvoelt. Mediteer, ga naar de sauna, jog een rondje. Of ga gewoon op een stoel of voor een raam zitten, om vervolgens voor je uit te staren. Pik er iets uit dat voor jou niet als moeten aanvoelt. Het kan zijn dat je plots voelt hoe moe je bent. Dat je beseft dat je te hard aan het gaan bent. Da’s oké. Dan ben je net op tijd gestopt.

De kans is groot dat jij een ondernemer bent en dus waarschijnlijk flexibel. Je beweegt mee, steekt een tandje bij, verandert je aanbod als de context dat van je vereist. Top. Tijd om ook de flexibiliteit in de andere richting te in te zetten. Om het werk aan te passen aan jou. En om uit te rusten als je moe bent. Dàt is pas een goed idee.


Meer coach V.? Volg haar dan zeker op Instagram. Of zetten we je nu aan om te scrollen? 😉

Durf de flexibiliteit die je hebt aanwenden om te herbronnen en overdag te unpluggen.