Je geeft zoveel aan anderen dat je na een tijdje niet meer weet wie je bent of wil zijn. Je voelt dat je wil werken aan je innerlijk geluk. Maar hoe doe je dat? Deze oefeningen van coach Liesa van The Habit Mind helpen je op weg. 

We geven, zeker als vrouw, zoveel van onze energie om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je wil een goede leidinggevende, partner, vriendin, dochter, moeder zijn… Wanneer je voelt dat je die rollen niet perfect kan invullen, ervaar je een gevoel van schaamte. Je bent continu bezig over wat andere mensen van je denken. Op die manier vergeet je na verloop van tijd je eigen behoeften. Hierdoor drijf je verder weg van wat en wie je bent of wil zijn. Klinkt dit herkenbaar voor je? Liesa merkt dat hier een groot pijnpunt ligt voor veel vrouwen die bij haar in coaching komen: “Wie ben ik wanneer ik de verwachtingen die ik denk dat anderen over mij hebben loslaat?” Met deze oefeningen helpt ze elk van hen richting een leven die volledig bij hen past.

1/ Ontmoet je alter ego 

De vraag ‘Wie ben ik?’ gaat gepaard met veel stress en druk want als mens ben je altijd in ontwikkeling. Vandaag wil je x, morgen wil je y. Stel jezelf daarom de vraag: ‘Wie wil je zijn?’. Die vraag hangt samen met meer opportuniteiten en motivatie. Met het antwoord op de vraag stel je je alter ego samen.

Probeer dit eens… 

Neem een blad papier en maak twee onderverdelingen. Aan de ene kant schrijf je wat je wil loslaten. Bijvoorbeeld: ja zeggen wanneer ik nee bedoel of continu rekening houden met de meningen van anderen. Aan de andere kant noteer je wie wil je zijn. Voorbeeld: ‘Ik wil iemand zijn die vol zelfvertrouwen aansluit bij een groepje mensen’. Eens je dit hebt van je afgeschreven, gebeurt er iets krachtigs. Diep vanbinnen geloof je al dat je die persoon bent. Stap voor stap onderneem je (kleine) acties en sta je dichter bij je alter ego. Dit is het begin van vele veranderingen.

the Habit Mind - Liesa
© ANNELORE BROUX

In welke doos heb je jezelf gestopt om tegemoet te komen aan de verwachtingen van anderen, de maatschappij en die van jezelf?

2/ Communiceer eerlijk en transparant

Je hebt je alter ego ontmoet en voelt je klaar om theorie in praktijk om te zetten. Ik geef je alvast één reality check mee: je gaat mensen teleurstellen. Niet iedereen staat te popelen om de nieuwe versie van jezelf te ontmoeten. Waarom niet? Ze ervaarden de voordelen van je gedrag toen je als een people pleaser gedroeg. Dit zal vreemd voelen want voor de eerste keer worden je positieve veranderingen in een negatief daglicht geplaatst. Neem afscheid van de people pleaser in jou door grenzen te stellen én te beseffen dat niet elke persoon zal meegaan in je verhaal.

Probeer dit eens… 

1/ Geef aan dat er een grens is. Bijvoorbeeld: ik zeg nee en zal niet op deze activiteit aanwezig zijn.

2/ Communiceer helder en geef mee hoe je het graag anders ziet. Bijvoorbeeld: Ik had graag deze activiteit op voorhand kunnen plannen.

3/ Wees je ervan bewust dat niet iedereen zal reageren zoals jij het wil. Blijf geloven in wat je als persoon wenst. Het gedrag van de ander is iets wat buiten je controle is.

4/ Voel je toch een schuldgevoel opflakkeren? Ben je bang om mensen een teleurstellend gevoel te geven? Zeg deze zinnen tegen jezelf: ‘Het is gezond om grenzen te stellen’, ‘Anderen hebben ook grenzen die ik respecteer’ en ‘Grenzen stellen hoort bij een gezonde relatie’ Die laatste is een echte dealbreaker want als grenzen stellen een relatie zou kapotmaken, dan stond die relatie sowieso op instorten. 

3/ Stap uit de perfection box

In welke doos heb je jezelf gestopt om tegemoet te komen aan de verwachtingen van anderen, de maatschappij en die van jezelf? Deze doos – ik noem het de perfection box – vertegenwoordigt alle verwachtingen die ervoor zorgen dat je op een bepaalde manier zal gedragen.

Probeer dit eens… 

Wat zou er gebeuren als je uit die doos stapt? Wat is het ergste dat je kan overkomen? Het antwoord op die vraag is dat wat je vandaag tegenhoudt om compromisloos jezelf te zijn. Voorbeeld: niemand zal me leuk/intelligent/grappig/mooi/… genoeg vinden als ik x of y niet doe. Weet dat je perfection box gebaseerd is op irrationele angsten. Het ergste scenario speelt zich af in je hoofd en zal zelden tot nooit in de realiteit plaatsvinden.

4/ Waardeer de kracht van goede gewoontes

De antwoorden op bovenstaande vragen helpen je om meer ruimte te geven aan je eigen verwachtingen, dromen en behoeften. Vergeet daarbij niet de kracht van goede gewoontes zoals regelmatig pauze nemen. Las rustmomenten in om alles even te laten bezinken en in te checken bij jezelf. Je hoeft daarvoor niet te mediteren of een halfuur stil te zitten. Twee minuten is al voldoende voor een mentale reset. Deze skill is essentieel om te ontdekken wat je écht wil.

Heb je zin om bewuster in het leven te staan? Volg Liesa via Instagram.
Beeld: Annelore Broux