Ze liep al een hele tijd rond met een slordig notitieboekje vol recepten. Dat toverde Manon afgelopen maanden, samen met een vriendin, om tot een prachtig kookboek: ’No Nonsense Food’. Het boek is net als mijn kookstijlrecht door zee. Hoe deze jonge onderneemster 2020 beleefde en welke bochten het afgelopen jaar voor haar in petto had, lees je hier.

Manon, de afgelopen maanden waren voor jou een heuse uitdaging, hé?

Dat kan je wel zeggen… Ik ben het genie dat een cateringbedrijf opstartte in 2020! (lacht) Eind 2019 gaf ik mijn positie als doctoraatsstudent aan de VUB op om volledig voor mijn passie te gaan: koken. Kort daarna opende ik een pop-up lunchzaakje op het Sint-Pietersplein. Deze pop-up zou normaal tot eind mei 2020 opengebleven zijn maar corona besliste daar anders over. Ik moest het over een andere boeg gooien. Ik begon met het leveren van pakketten aan huis, apéroboxen, een Moederdag-brunch… Dat was leuk, heel leuk zelfs, maar ik miste de voeling met mijn klanten en het ontmoeten van nieuwe mensen.

Tijd voor een nieuw plan.

Exact. Met de zomer in het vooruitzicht lanceerde ik een nieuw project: conceptcatering aan huis. Ik ging de hele zomer langs bij mensen thuis en nam àlles mee: van een tafel tot borden, glazen, servetten en decoratie. Een beetje “vakantie in eigen tuin”, hoorde ik vele gasten zeggen. Dit concept wil ik graag verder uitbouwen, eens het weer kan natuurlijk. Het is voor mij de perfecte combinatie van lekker en kleinschalig koken, mensen ontmoeten en mijn creativiteit de vrije loop laten. Daarnaast ben ik ook graag bezig met het fotograferen van gerechten. Wanneer ik niet aan het koken of fotograferen ben, vind je me op restaurant of in een gezellige bar. Met uitzondering van de afgelopen maanden. (lacht) Ik hou ervan om nieuwe plaatsen te ontdekken en mis de horeca enorm in deze tijden!

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Op mijn kookstijl valt moeilijk een label te plakken. Ik laat me graag inspireren door keukens uit alle hoeken van de wereld. Over het algemeen start ik wel altijd vanuit een groente. Ik bouw een recept op rond een groente en experimenteer volop met kruidenmengelingen van over de hele wereld. Ik hou het wel graag simpel. No nonsense! Ik probeer de beste smaak te halen uit seizoensgebonden en lokale producten, zonder veel gedoe.

FotoBossy7

“In een relatief korte tijd toverden Julie en ik mijn slordig notitieboekje om tot een volwaardig kookboek.” – Manon

Je bracht net een boek uit. Stond dit al op je to-dolijstje, of maakte corona noodgedwongen plaats in je agenda hiervoor?

Al een hele tijd loop ik rond met een slordig notitieboekje vol recepten. Alles wat ik bedenk, schrijf ik erin op. Nieuwe gerechten creëeren, smaken samenvoegen en creatief bezig zijn met eten is het liefste wat ik doe. Wanneer de tweede lockdown en bijhorende verkleining van de bubbels er kwam, werden heel wat cateringmomenten afgelast, safety first natuurlijk. Ik moest me opnieuw heruitvinden en besliste om eindelijk een boek te maken. Ik denk dat dat er wel al even zat aan te komen, maar corona zorgde voor dat extra duwtje in de rug. Een geluk bij een ongelukkige situatie, want het maken van het boek vond ik echt fantastisch. Ik kon er mijn passie in kwijt en ik werk heel graag projectgebonden. Ik droom stiekem al over een vervolg. Maar first things first, eerst “No nonsense food” delen met jullie!

Op welke verwezenlijking van het afgelopen jaar ben je het meest trots?

Dit jaar was allesbehalve eenvoudig. Zoals ik eerder al zei moest ik vaak alles omgooien en opnieuw beginnen. Ik ben het meest trots op mijn doorzettingsvermogen. Na de onverwachte sluiting van de pop-up, dacht ik eraan terug ergens parttime te gaan werken en in bijberoep mijn droom te vervolgen. Tot ik besefte: dit is wat ik wil. Ik wil met eten bezig zijn, iets uitbouwen en voor mezelf werken. Zelfs als dit betekent dat ik nog vaak tegen de lamp moet lopen en dat de tocht niet zo gemakkelijk zal zijn. Vaak bots ik met mezelf en vloek ik omdat ik nog niet ben waar ik wil zijn, maar ik geef niet op. Met de nodige groeipijn zal ik hopelijk toch al mijn doelen bereiken. Verder ben ik natuurlijk echt fier op mijn boek. In een relatief korte tijd toverden Julie Derez (vriendin, grafisch vormgeefster en mijn rechterhand) en ik mijn slordig notitieboekje vol recepten om tot een volwaardig kookboek met een mooi en gedurfd grafisch design. In vier weken tijd fotografeerden we alle gerechten en gaven we het boek vorm. We hadden enkel mijn appartement met piepkleine testkeuken, een camera, onze laptops en onze creativiteit om op terug te vallen. Desondanks zijn we er volledig voor gegaan en hebben we ons helemaal gesmeten voor dit project! Het waren zo’n leuke, intensieve weken en ik ben echt trots op het resultaat.

kookboek voorwoord-2

“Het ‘je m’en foutisme’ is iets wat ik mezelf echt probeer aan te leren” – Manon

Wat mag 2021 voor je brengen?

In 2021 hoop ik terug van start te kunnen gaan met catering aan huis. Als corona het toelaat, mag 2021 voor mij een jaar vol conceptcatering zijn. Ik kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn en ga binnenkort ook beginnen met het verkopen van mijn sharing menu’s, waarbij je thuis enkel nog de finishing touch moet voorzien. Je hebt een dinner party met je bubbel gepland, maar wil gewoon je voetjes onder tafel schuiven? Dan kan je mijn sharing menu met tafelstyling bestellen. Verder wil ik ook graag groeien in de online wereld met mijn zaak. Zo ga ik binnenkort beginnen met het frequenter delen van recepten via sociale media… Help, ik word een echte blogger! (lacht) Op persoonlijk vlak hoop ik natuurlijk dat iedereen die dicht bij mij staat gezond blijft en dat we snel terug samen kunnen genieten van gezellige dinertjes én nog eens goed kunnen dansen!

Welke tip zou je delen met andere ondernemers?

Gewoon doen! Ik ben echt in het diepe gesprongen bij de start van mijn zaak en al is het niet zonder slag of stoot, je komt wel op je pootjes terecht. Je moet natuurlijk wel een goed (financieel) plan hebben, maar het belangrijkste is dat je het doét. In het begin zat ik vaak uren achter mijn computer, bezig met het opstellen van organisatieschema’s en tijdsplanningen, dat doe ik nu niet meer zo uitvoerig. Ik begin er gewoon aan! Er gebeuren altijd onverwachte dingen waar je je toch niet op kan voorbereiden. Met een goed plan en vooral de nodige durf kan je alles aan. Verder merk ik de laatste tijd dat loslaten heel belangrijk is voor mij. Vaak heb ik zoveel stress om iets te lanceren of om een nieuw idee uit te werken. Ik pieker dan eindeloos over wat anderen ervan zullen denken en of het wel goed genoeg is. Nutteloos, dat weet ik ook wel. Niets is perfect en je kan enkel je uiterste best doen. Het “je m’en foutisme” is iets wat ik mezelf echt probeer aan te leren. Tot slot merk ik dat ik zoveel productiever ben wanneer ik goed voor mezelf zorg. Wanneer ik gezond eet en genoeg slaap, kan ik de wereld aan. Ik blijf wel een levensgenieter, op avonden waarna ik de volgende dag niet zo productief moet zijn, eet ik al graag eens een lekkere pizza en drink ik een goed glas wijn. Balance is key.

Uiteraard kan Manon op dit moment geen catering voorzien. Toch kan je haar nu al boeken voor in de toekomst. Of je verrast iemand met haar boek ‘“No nonsense food”  of een cadeaubon die ingeruild kan worden voor een etentje op een later tijdstip. Alle info vind je hier.