Wanneer deed je laatst nog eens iets voor het eerst? Op zoek naar nieuwe ervaringen lanceren we de rubriek Yes Woman. Elke maand proberen we iets uit wat we nog nooit eerder hebben gedaan. Zo nam intern Divinia laatst deel aan een vrouwencirkel.

Wat is een vrouwencirkel?

Een vrouwencirkel is een samenkomst van een groep vrouwen waar verbinding met jezelf en gelijkgezinden centraal staat. Sommige focussen op meditatie of gaan op Sjamanistische reis (een techniek om contact te maken met de onzichtbare wereld, n.v.d.r.). Daarnaast zijn er ook spirituele cirkels en wereldse cirkels. Afhankelijk van de soort cirkel word je ondergedompeld in een andere sfeer. Terwijl je bij wereldse cirkels met beide voeten op de grond blijft staan, durf je bij anderen al eens gaan zweven. Zo kan er bijvoorbeeld contact gemaakt worden met andere werelden.

Wat al die vrouwencirkels wél met elkaar hebben? Ze brengen allemaal een kleine groep vrouwen samen met verschillende achtergronden om in een sfeer van vertrouwen te kunnen delen en kracht te putten uit elkaar. Dit aan de hand van visualisaties, meditaties… Vaak worden de cirkels begeleid door één vrouw maar ze kunnen ook zelfbesturend zijn. De cirkel die ik bijwoonde bij Birgit van Feminine Flow, was een wereldse cirkel. Met haar Feminine Flow Circles hoopt ze een plek te creëren waar vrouwen weer kunnen opladen en ontsnappen aan onze patriarchale samenleving.

In mijn enthousiasme slaag ik er op de heenweg in enkele keren verkeerd te rijden, wat mijn stressgehalte niet ten goede komt. En dan moet de cirkel zélf nog beginnen…

Voor de cirkel: spanning en onwetendheid

Omdat ik gek ben op alles wat te maken heeft met female empowerment besluit ik deel te nemen aan een vrouwencirkel. Een kamer gevuld met het sterke geslacht kan enkel wonderen verrichten, toch? Omdat een vrouwencirkel zoveel verschillende invullingen kan hebben ben ik enorm benieuwd naar wat me te wachten staat. Wat ik wel al weet is dat het thema van de cirkel Flow en vertrouwen’ luidt. In mijn enthousiasme slaag ik er op de heenweg in enkele keren verkeerd te rijden, wat mijn stressgehalte niet ten goede komt. En dan moet de cirkel zélf nog beginnen… Aangekomen aan Birgits huis word ik naar boven begeleid, de cirkels gaan namelijk door op haar prachtig ingerichte zolderkamer. Eenmaal daar word ik warm onthaald met thee en koekjes en wacht me een knus kussentje op. Er zitten in totaal ongeveer acht vrouwen in de cirkel. Ondanks dat ik me veilig voel blijven de zenuwen door mijn lichaam gieren want, wat nu?

Tijdens de sessie: what happens in the circle, stays in the circle

Er worden al snel enkele afspraken gemaakt vooraleer we van start gaan. Niet onbelangrijk als we ons zo dadelijk kwetsbaar willen opstellen. De belangrijkste regel naast de geheimhoudingsplicht is dat we geen feedback mogen geven wanneer een ander haar verhaal doet. Dit blijkt later nog moeilijker dan gedacht, je voelt al snel de drang om te reageren met goedbedoelde adviezen als iemand iets deelt.

Wanneer we een eerste ademhalingsoefening doen voel ik hoe de spanning langzaam maar zeker verdwijnt. De zachte begeleidende stem van Birgit helpt hier ook zeker bij. Ondertussen speelt er rustige muziek op de achtergrond. Alles samen voelt het op een of andere manier best magisch aan. Wat volgt zou ik zelf omschrijven als opeenvolgende bezinningsmomenten en opdrachtjes. Er wordt een gedicht voorgelezen, een lied gespeeld… We leren om afstand te nemen van onze angsten en meer vertrouwen te krijgen in onszelf. Via de ‘popcornmethode’ putten we ook inspiratie uit elkaar. Bij deze methode maak je geen ronde om iedereen aan het woord te laten maar kan iemand die klaar is om iets te zeggen (na een andere) het woord nemen. Wat eerst stroef op gang kwam, ontpopte uiteindelijk tot een reeks interessante getuigenissen en verhalen.

Door een andere groepssamenstelling en verschillend thema ga je na afloop ongetwijfeld met nieuwe inzichten naar huis.

Ook tijdens de sessie: zelfreflectie en bewustwording

De leukste opdracht vind ik een kaart trekken uit een hoopje in het midden van de cirkel. Op elke kaart staat een woord waar een tekstje bijhoort dat meer uitleg geeft. Mijn woord is ‘verstilling’. Toeval of niet, maar ik vind het perfect bij mij aansluiten. Ik heb vaak de drang veel dingen te willen doen, al dan niet tegelijk. De kaart nodigt me uit om onder andere vaker de stilte op te zoeken en me terug te trekken. Gewoon om te zitten en te zijn. Deze boodschap komt binnen. Gelukkig mogen we de tekst houden. Ideaal om te herlezen wanneer alles overweldigend aanvoelt…

Vooraleer we de cirkel afsluiten, krijgen we de opgave om onze linkerbuur een compliment te geven. Voor mij is dit Birgit, de host van de avond. Allereerst geef ik haar een pluim voor de manier waarop ze de cirkel begeleid heeft. Door zichzelf gevoelig op te stellen heeft ze ons allemaal geïnspireerd hetzelfde te doen. Loslaten kan al eens wonderen doen. Ook moet ik toegeven dat ze me positief verrast heeft door haar toegankelijke vrouwencirkel.

Doe ik deze Yes Woman opnieuw?

Ik sta zeker open voor een nieuwe cirkel. Door een andere groepssamenstelling en verschillend thema ga je na afloop ongetwijfeld met nieuwe inzichten naar huis. Het leuke aan de cirkels bij Birgit is bovendien dat je vrijblijvend kan deelnemen: wanneer het je uitkomt of het thema van de maand je aanspreekt. 
Ga je dankzij Yes Woman een vrouwencirkel uitproberen? De data van de komende cirkels bij Feminine Flow vind je terug op hun website. PS: dit artikel is #nospon.
Omslagfoto: Vonecia Carswell via Unsplash