Inspiratie hoef je niet altijd bij een collega of sparring partner te zoeken. Soms is het even interessant om eens over het muurtje, of in dit geval over de oceaan, heen te kijken. Content creator Greet interviewde al enkele toonaangevende vrouwen in Hollywood. Deze week deelt ze over haar ontmoeting met Oprah Winfrey.

Oprah Winfrey is gerangschikt als de rijkste Afro-Amerikaanse, en één van de grootste filantropen in de Amerikaanse geschiedenis. Een pagina in mijn leven om nooit te vergeten was het moment toen de legendarische presentatrice het podium betrad tijdens de Golden Globes show in 2018 om de Cecile B. deMille Award in ontvangst te nemen. Zowel tijdens de persbabbel na de memorabele Globes-uitreiking als tijdens de HFPA-persconferentie voor haar tv-serie ‘Queen Sugar’, wist Oprah me telkens te imponeren met haar krachtige inspirerende woorden.

In 2011 viel het doek voor de wereldbekende ‘Oprah Winfrey Show’. Toch is Oprah nooit gestopt met haar stem te gebruiken. “Ik tracht mijn visies op eender welke manier te uiten: via mijn magazine, programma’s als ‘Super Soul Sunday’ en via mijn meisjesschool die ik heb opgericht,” vertelde Oprah. Toen haar Girls School in Zuid-Afrika feestelijk opende, hoopte Winfrey dat deze goede daad het meeste zou bijblijven bij de mensen. “Mijn goede vriendin Maya Angelou zei tegen me, “Je hebt geen idee wat je nalatenschap zal zijn. Elke persoon wiens leven je ooit al dan niet positief hebt kunnen raken, dat is je ware erfenis. Dat is wat echt telt wanneer je de planeet achterlaat”. Afwachten dus wat mijn legacy zal worden.” 

“Mijn principe is om te leven vanuit pure intenties.”

– Oprah Winfrey

Enkele jaren terug maakte Winfrey een meditatie- en welzijnsapp met auteur Deepak Chopra. Spiritualiteit is altijd een belangrijke factor geweest doorheen haar carrière. “Elke dag, voordat ik iets doe, mediteer ik twintig minuten in stilte. En als ik geen twintig minuten tijd heb, neem ik er twaalf, indien twaalf niet gaat, neem ik er vijf. Vooraleer ik een kamer binnenga waar ik mijn energie met andere mensen moet delen, centreer ik mezelf eerst, zodat ik me energetisch kan afstemmen op wat er in mijn binnenste opkomt, met de intentie om ons te verbinden,” legde Oprah uit. “Hierdoor zet ik mijn ego aan de kant en communiceer ik vanuit iets diepers dan mezelf.” Zelfs vlak voor de opnames van de ‘Oprah Winfrey Show’, nam de presentatrice de tijd om in stilte te mediteren. “Ook al kon de show telkens rekenen op meer dan tien miljoen kijkers, toch wist ik dat minstens een miljoen mensen mijn woorden waarschijnlijk verkeerd zouden interpreteren. Om dat te vermijden nam ik op voorhand in de lift kort de tijd om te mediteren, zodat mijn woorden die ik later zou uitspreken, vanuit een diepere oorsprong dan mezelf zouden voortvloeien en een breed scala aan mensen en energieën zou kunnen bereiken.” Diepdenkend concludeerde Oprah als volgt: “Uiteindelijk zijn we allemaal energieën. Mijn principe is om te leven vanuit pure intenties.”

Oprah heeft doorheen haar rijkgevulde carrière heel wat levenswijsheid opgedaan. Haar vriendin Maya Angelou heeft haar tijdens die weg meer dan één levenswijsheid toevertrouwd. “Nadat we elkaar al hele tijd kenden, zei ze me: “Je moet inzien wanneer mensen je laten zien wie ze zijn. Jouw probleem is dat je iedereen vanaf de eerste keer gelooft. Het maakt niet uit of die persoon nu een jurk of broek draagt, je mag geen 29 keer in dezelfde valkuil trappen.” Eén van mijn grootste levenslessen is geweest om uit het gedrag van mensen te leren beoordelen, niet alleen hun daden naar mij toe maar ook naar anderen. Hun ware aard, zowel in zakelijke en als persoonlijke relaties.” Oprah sloot af met het advies om ondanks alle succes dat op je kan afkomen, het toch belangrijk is om altijd met beide voeten op de grond te blijven.

Wat onthoud jij uit dit interview voor je businessleven? Laat het ons weten via Instagram!

Beeld: Keagan Henman via Unsplash