Tijdens een event van ‘The Holy Berry’ raak ik aan de praat met de sympathieke Stefanie. Ze vertelt enthousiast over haar boek ‘Ready, set, go!’, met daarin topics als meal prepping en freezer friendly food. Hoewel ze nog maar een tipje van de sluier licht, vraag ik me toch af wat hoe je het best kan meal preppen?
Een mealplan in zeven stappen
Door wekelijks te bepalen wat je gaat koken en alle voorbereidingen gegroepeerd en efficiënt in te plannen, kan je doorheen de week genieten van meer rust én gezonde, zelfgemaakte gerechten. Zo hoef je op een doorsnee dinsdagavond niet meer naar de dichtstbijzijnde supermarkt of take-away te sprinten!
Met deze 7 stappen kan je mealplanning gemakkelijk toepassen in je eigen keuken:
- Check je voorraadkast, koelkast en diepvries. Bekijk welke ingrediënten deze week zeker gebruikt moeten worden: vergeten groenten onderin je koelkast, een stukje fetakaas, een restje quinoa, wat kruiden..
- Overloop je agenda: bepaal welke dagen je thuis eet, hoeveel tijd je hebt om te koken, welke dagen je uit eten gaat, hoeveel mensen er mee-eten.
- Kies je gerechten: op basis van wat je nog hebt liggen, waar je die week zin in hebt en het aantal dagen dat je thuis eet, kies je een aantal gerechten uit. Zorg voor heel wat gemeenschappelijke ingrediënten in die gerechten, zodat je deze in bulk kan inkopen en bereiden. Combineer bovendien nieuwe recepten met je vertrouwde gerechten, zodat je zowel verrassende gerechten ontdekt als zelfzeker kan koken wat je kent.
- Koop wat je nodig hebt: dubbelcheck wat je in de koelkast hebt liggen of wat je kan vervangen door iets uit je overvolle voorraadkast. Maak een overkoepelende boodschappenlijst en koop enkel wat je nodig hebt.
- Doe een uurtje mealprepping: maak een lijstje van wat je op voorhand kan doen en bereid in het weekend een aantal ingrediënten van je mealplan.
- Bedenk wat je kan doen met mogelijke restjes: meenemen als snack, verwerken in een soep, invriezen…
- Maak een receptenbundel: bewaar je favoriete recepten in een mapje, notitieboekje of online. Zo kan je je successen herhalen zonder veel research.
Benieuwd naar het volledige interview en enkele recepten van Stefanie? Bestel dan nu Bossy’s Planning Issue!