Als (toekomstige) mama hoor je vaak dat je bewuste keuzes moet maken. Maar hoe doe je dat? Ook Adeline De Wilde vroeg zich dit af. Na eigen ervaringen groeide haar wens om mom+ een leven te geven, het eerste medisch expertisecentrum voor ondernemende (wens)moeders in België. Hoe je bewust kiest voor, tijdens en na de bevalling? Dat vertelt Adeline in dit interview.

Adeline, wat valt je er op sinds mom+ onlangs de deuren opende?
Ik merk op dat elke vrouw die met mom+ in contact komt, verwonderd is van alle hulpmogelijkheden en keuzes die we aanbieden. Ze wisten bijvoorbeeld niet dat ze hun eigen vroedvrouw konden meenemen tot in de bevallingskamer. Dat is één van de keuzes waarvan heel wat moeders niet op de hoogte waren en echt voor open staan na een eerste bevalling. Bewuster kiezen voor zorgverlening is iets wat over het algemeen sterk naar bovenkomt. Niet elke zorgverlener hanteert methodes die bij jou passen. Je hoeft niet meteen op consultatie bij de dichtstbijzijnde gynaecoloog of osteopaat. Als ondernemende vrouw is de touwtjes in handen nemen iets wat je kent, maar wat daarom privé nog niet vanzelfsprekend is. Je mag tijdens een consultatie zeggen dat iets niet goed voelt. Volg je buikgevoel en kritische blik wanneer je op zoek bent naar een zorgverlener.
Is er een bepaalde vraag van aanstaande ouders die vaak terugkomt?
Twee zaken komen meteen in mij op. Een eerste vraag gaat vaak over de voorbereiding, over wat de aanstaande moeder wil of niet wil. Dat omvat meer dan kiezen voor epidurale verdoving of niet. Eigenlijk zijn er zoveel mogelijkheden wanneer we het hebben over de bevalling. Wil je bijvoorbeeld een thuisbevalling of onderwaterbevalling? Hoe vaak wil je de vroedvrouw zien? Wat is de rol van je partner tijdens de bevalling? Zeker die laatste vraag is een belangrijke om over na te denken want we voelen dat moeders geregeld teleurgesteld zijn tegenover hun partner. Jammer, want dit soort teleurstelling zit erg diep verweven en is moeilijk om te verwerken. Gelukkig vermijden we zo’n moeilijke situaties door op voorhand in gesprek te gaan met je partner. Geef aan wat je tijdens de bevalling nodig zal hebben. Let op: in the heat of the moment wil je misschien iets anders, hou daarom rekening met andere scenario’s. (lacht)
Toont nog maar eens aan… Communicatie is alles!
Communicatie is belangrijk. Niet alleen voor je gaat bevallen maar eveneens wanneer je thuiskomt met je pasgeboren kind. Vrouwen kunnen volgens mij nog iets meer voorbereiding gebruiken. En dan heb ik het niet op vlak van materiële spullen. (lacht) Met welk gevoel wil je bijvoorbeeld terug naar huis gaan? Tijdens één van onze workshops ‘Alles over slaap bij newborns en het belang van voeding pre- en postnataal’ voelen we veel interesse onder de vrouwen. Het is duidelijk een onderwerp dat leeft binnen deze doelgroep. Vrouwen informeren zich graag en weten het liefst op voorhand de tools voor in het geval dat… Met deze workshop en andere sessies spelen we in op die noden van aanstaande ouders.
MOM+
“Loslaten doet deugd als je weet dat alles goed is voorbereid en als je partner en vroedvrouw weten wat je nodig hebt.”
– Adeline
Wat is een tweede wens die je geregeld in de praktijk hoort? 
De kinderwens. Onlangs volgde ik de eerste workshop met onze vruchtbaarheidscoach. Ik stelde vast dat het absurd is hoe weinig wij weten over onze eigen menstruatiecyclus. Ook opvallend: onze gevoelens tegenover ongewenst kinderloos zijn. Vrienden en familie pakken het vaak – uiteraard onbewust – verkeerd aan. Een voorbeeld: een wensmama die aankomt op een weekend met veel kinderen. Zij wordt door vrienden aangemoedigd om alles even los te laten en ‘gewoon’ plezier te hebben. Maar dit wil ze eigenlijk allemaal niet horen. Wat je als vriend of familielid het best doet? Het zware gevoel bevestigen met woorden zoals ‘Dit moet lastig zijn voor jou’. 
Hoe ondersteunen jullie ondernemende ouders op vlak van keuzestress? 
Een eerste kenmerk van ondernemende vrouwen: hun gevoel voor controle. Controle speelt een grote rol in hun leven. Een actie-reactiesituatie is iets wat ondernemers kennen. Eenvoudig uitgelegd: je voert een opdracht uit en krijgt een beloning. Alles wat bij een kinderwens en zwangerschap hoort, is zeer oncontroleerbaar. Daarom informeren we onze doelgroep uitgebreid zodat ze hun verwachtingen over deze kwetsbare fase kunnen aanpassen. Voor de prestatiegerichte moeders is het belangrijk om te weten en voelen dat ze worden ondersteund. Loslaten doet deugd als je weet dat alles goed is voorbereid en als je partner en vroedvrouw weten wat je nodig hebt. Gaat alles gaan zoals je had verwacht? Nee, maar je hebt een omkadering. Eens de bevalling achter de rug is en vrouwen thuis een zeker ritme vinden, willen ze de rust in hun carrière opzoeken. Vrouwen kunnen strugglen met hun visie op ondernemer en moeder zijn. Ik begeleid hen tijdens die transformatie dankzij carrièrecoaching. Visualiseren en haalbare doelen voorstellen zijn voor hen echte eyeopeners. Het is zeker niet onmogelijk om te ondernemen én mama te zijn. 
MOM+
“Bij het concept van bevallen en zwanger komt een oerinstinct naar boven. De wensen van elke vrouw zijn daarom anders.”
– Adeline
Waar krijgt mentaal welzijn een plek binnen het verhaal van mom+? 
Mentaal welzijn is één van de moeilijkere onderwerpen binnen moederschap. Bij mom+ hebben we onder andere een team mentaal welzijn. Ik voel dat er veel taboe heerst rond wat bijvoorbeeld een psycholoog of seksuologe doet. Goed om te weten: we hebben hier geen deuren met in grote letters ‘seksuologe’ erop. (lacht) Ergens vind ik het jammer dat dit discreet verloopt, maar het is begrijpelijk. Ik wil dat mensen geen drempels voelen wanneer ze hulp zoeken. Consultaties gebeuren hier in alle anonimiteit. Onderwerpen zoals seksueel verlangen tegenover je partner na de komst van een kind en chaos in je hoofd, krijgen in onze samenleving te weinig ruimte. In zo’n situaties vraag je best op tijd hulp. Laat je frustraties behandelen door een expert zodat de zaken in je hoofd niet groter worden. Ga naar de psychologe, seksuologe of andere hulpverlener en wie weet heb je het in twee of drie sessies een plaats kunnen geven. Hetzelfde met fysieke klachten. Je lichaam geeft je klachten omdat er iets aan de hand is, luister naar je lichaam!
Heb je een ultieme tip voor (aanstaande) ondernemende ouders?
Ga er niet van uit dat je alles alleen moet doen. Als je voelt dat iemand anders meer kennis heeft over bepaalde onderwerpen, geef die zaken dan uit handen met een gerust hart. Maak bewuste keuzes die jij en je partner vooruit helpen. Weet dat je keuzes soms zullen botsen met wat anderen voor je willen. Doe wat je buikgevoel je vertelt. Betekent dit in je geval een thuisbevalling? Doen! Bij het concept van bevallen en zwanger komt een oerinstinct naar boven. De wensen van elke vrouw zijn daarom anders. Je hebt best een team van ervaren zorgverleners die ervoor openstaan om te horen wat jij wil en je niets willen opleggen. En weet dat je onder andere bij mom+ alvast goed onthaald zal worden met als je vragen, bezorgdheden en kwaaltjes.

 

Benieuwd naar meer interessante inzichten over ondernemer én moeder zijn? Volg mom+ via Instagram of lees het ondernemersverhaal van Adeline in Bossy’s Let It Go Issue

Beeld: Buro Bonito